Help mijn zoontje speelt met ‘meisjesspeelgoed’?

Mijn zoontje speelt met ‘meisjesspeelgoed’. Hij is gek op stofzuigen, poetsen, zorgt de hele dag voor zijn babypop en op het verlanglijstje van zijn verjaardag staat een keukentje. Vind ik dat een probleem? Absoluut niet! Helaas denken sommigen daar anders over…

Van de week verscheen in de metro een artikel met de titel ‘Vader bouwt speelkeuken voor 2-jarig zoontje‘ en dit stuk ging viral op social media. In het artikel is te lezen hoe vader Andrew een oude kast omtoverde tot een prachtige keuken voor zijn zoontje Owen die twee werd. Hij plaatste de foto’s van het proces op Reddit en kreeg daar een lading negatieve reacties over zich heen. De negatieve reacties ken ik niet in deze vorm, maar ook ik heb wel eens soortgelijke opmerkingen gekregen.[ultimate_spacer height=”5″]

“ Straks wordt hij zo’n metromannetje. ”

[ultimate_spacer height=”30″]Om de een of andere reden, die ik zoals je merkt niet begrijp, zijn mensen bang dat als je jongens met ‘meisjesspeelgoed’ en roze spullen laat spelen, je de kans vergroot dat datzelfde jongetje later op mannen zal vallen. Zo heb ik wel eens de opmerking te horen gekregen: “Straks wordt hij zo’n metromannetje”. Bij mij lopen de gemoederen hoog op als ik dit soort artikelen lees of bovengenoemde opmerkingen krijg. Zo is er namelijk nooit wetenschappelijk aangetoond dat de kans dat een jongen homoseksueel wordt groter wordt, als je hem met speelgoed laat spelen wat volgens mensen voor meisjes is bedoeld. Eigenlijk kan ik om dit soort gedachtes alleen maar lachen want het komt bij mij even stom over als wanneer iemand zou zeggen dat de aarde plat is. Totaal niet van deze tijd dus…[ultimate_spacer height=”30″]

“ Als hij uren met zijn babypop in de weer is en voor zijn pop zorgt, kan ik alleen maar liefdevol naar hem kijken. ”

[ultimate_spacer height=”30″]En wat dan nog? Wat als mijn zoon later op mannen blijkt te vallen of misschien wel op beide geslachten? Ik zou er absoluut geen problemen mee hebben want Maxim is mijn kind en ik hou hoe dan ook van hem! Voor mij is het het belangrijkste dat Maxim gelukkig is en prettig in zijn vel zit. Als hij uren met zijn babypop in de weer is en voor zijn pop zorgt, kan ik alleen maar liefdevol naar hem kijken, want zorgzaamheid is toch een super mooie eigenschap? Hij is gek op mama helpen en dit doet hij door middel van stofzuigen en poetsen met doekjes. Ik heb nooit een seconde gedacht: oh, beter van niet hoor!

Waarom niet? Mijn zoon speelt net zo lief met auto’s en treinen, is gek op fietsen en alles wat een motor heeft. Zo kijkt hij in de carrousel niet naar het beest waar hij op zit maar hetgeen wat die carrousel aandrijft. Ik vind het heel normaal dat kinderen met zowel ‘jongens- als meisjesspeelgoed’ spelen. Zelf speelde ik maar al te graag met de auto’s van mijn broer terwijl ik toch echt niet meisjesachtiger kan zijn. Daar steekt het dus voor mij, want waarom wordt er altijd de focus gelegd op jongens en wordt er eigenlijk nooit een probleem van gemaakt als een meisje met auto’s speelt, over speeltoestellen klautert of voetbalt?

Op het stuk reageerde iemand op Facebook met de opmerking: heeft diegene die zulke negatieve reacties plaatst nog nooit in een restaurant gegeten? 80% van de chef-koks is van het mannelijke geslacht. Wie weet stonden die mannen als 2-jarige knulletjes in hun houten keukentje de meest creatieve gerechten voor hun ouders te koken!

Laat jij je kind met ‘jongens- en meisjesspeelgoed’ spelen?

 

 • Margriet
  1 november 2015

  Het is zo goed voor kinderen (jongens en meisjes) om met poppen en keukentjes e.d. te spelen. Ze verwerken dan alle indrukken die ze in het dagelijkse leven meemaken. Het nabootsen van het leven van hun ouders helpt hen situaties te begrijpen en geeft hen de kans zich voor te doen als hun allerbelangrijkste rolmodel, jou. Ze worden er vaak ook heel sociaal van. Niets mis mee dus, als je het mij vraagt.

 • Ester
  30 oktober 2015

  Voila, nagel op kop. Ik heb een dochter en zoon, en beide spelen met het speelgoed dat hen aantrekt en die hun fantasie prikkelt. ‘t gaat in fases en momenteel zitten we in de fase dat mijn zoon met de pop speelt, en mijn dochter met auto’s. Ah wat? Heerlijk toch! Toen ik een keukentje kocht voor Jules’ verjaardag zei iemand “wat goed dat je je het niet aantrekt dat een keuken voor meisjes is”
  Nu … ik moet zeggen, ik vind een keuken hélemaal niet enkel op meisjes gericht, toch? Ik had er nooit bij stil gestaan dat een keuken meisjesspeelgoed is. Die van IKEA is zo unisex als’t maar kan!

 • Roos
  30 oktober 2015

  Hier ook een keukentje en pop die populair zijn. We hadden zelfs een knalroze buggy voor de pop van de kermis die Ayden uitgekozen had. Scheurde hij heel de woonkamer mee door. Maargoed die is ondertussen gesneuveld ;)

Add Comment

Van ledikant naar juniorbed
Wat de slapeloze nachten van mijn zoon met mij als moeder doen