zwangerschap van week tot week: afspraken

Zwangerschap van week tot week: afspraken en controles

Posted In: Zwangerschap

Als je erachter komt dat je een kindje verwacht, kan de vele informatie enorm overweldigend zijn! Zo ook bijvoorbeeld alle afspraken die je de komende 9 maanden zult hebben bij de verloskundige, het echo centrum en misschien ook bij de gynaecoloog. In dit artikel zie je in een tijdlijn van week tot week wanneer je in je zwangerschap afspraken en controles hebt, met kort wat informatie.

[icon_timeline timeline_style=”jstime” timeline_line_style=”solid” time_sep_color=”#ffffff” time_sep_bg_color=”#ffa58c” tl_animation=”tl-animation-shadow”][icon_timeline_sep time_sep_title=”Eerste trimester”][icon_timeline_item time_title=”Week 2″]

De eicel is bevrucht.

Hoera, je bent zwanger!

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 4 – 5
Zwangerschapstest uitvoeren”]

pregnant1
Aan het einde van week 4 kun je een zwangerschapstest doen. Als de eicel twee weken eerder bevrucht is, geeft deze een positieve uitslag.

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 7 – 9
Vroege echo”]inwendige echo

Bij bijzondere omstandigheden kan er gekozen worden om een vroege echo uit te voeren. Deze wordt in de meeste gevallen inwendig gedaan omdat de foetus via een uitwendige echo (via de buik) vaak nog niet goed te zien is.

Bijzondere omstandigheden:
– Een eerdere miskraam
– Bloedverlies
– Bijzondere thuissituatie

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 10 – 12
Eerste afspraak verloskundige”]Rond deze tijd ga je voor het eerst langs je verloskundige. De verloskundige zal vragen stellen over de gezinssituatie, over je gezondheid en over erfelijke aandoeningen in de familie.

Er zal bloed worden afgenomen voor onderzoek en in deze en de volgende afspraken zal de bloeddruk gemeten worden en het gewicht. Misschien wordt er een echo gemaakt en voor het eerst naar het hartje geluisterd.[/icon_timeline_item][icon_timeline_feat time_title=”Week 10 – 12
Termijnbepaling”]245491-ultrasound-probe

Als je geen vroege echo hebt gehad, is de termijnbepaling de eerste echo die je krijgt. De echo wordt meestal via de buik (uitwendig) gedaan maar soms ook inwendig om de foetus nauwkeuriger te kunnen meten.

Het volgende wordt bekeken en gemeten:
– De zwangerschapsduur wordt bepaald.
– De uitgerekende datum wordt vastgesteld.
– Er wordt gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevind.
– Er wordt gekeken of de zwangerschap intact is.
– Er wordt gekeken of het één of meerdere baby’s betreft.

Duur: 
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Kosten:
De termijnecho wordt vergoedt door je zorgverzekeraar.

[/icon_timeline_feat][icon_timeline_sep time_sep_title=”Tweede trimester”][icon_timeline_item time_title=”Week 11 -14
Combinatietest”]combinatietest

De combinatietest wordt uitgevoerd tussen 11 weken en 3 dagen en 14 weken en 6 dagen en maakt (net als de 20-weken echo) deel uit van de prenatale screening. Het onderzoek is om de kans op een kind met het syndroom van Down te berekenen.

 

Het onderzoek bestaat uit:
– Een echo-onderzoek (nekplooimeting)
– Bloedonderzoek bij de vrouw

Duur:
Dit onderzoekt duurt ongeveer 30 minuten.

Kosten:
Het onderzoek wordt niet standaard vergoed door zorgverzekeraars. De kosten liggen tussen 130 en 180 euro.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 11 – 14
Vlokkentest”]Een vlokkentest kan uitgevoerd worden in plaats van de vruchtwaterpunctie als uit de combinatietest een verhoogd risico op chromosomale afwijkingen is gekomen. Bij de test wordt een klein stukje placentaweefsel genomen zodat afwijkingen, zoals het syndroom van Down, opgespoord kunnen worden. Bij een vlokkentest is het resultaat iets sneller bekend als bij de vruchtwaterpunctie.

 

Risico’s:
– Een kans van 0,4% op een miskraam

Kosten: 
De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar maar kunnen wel onder het eigen risico vallen.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 15 – 16
Vruchtwaterpunctie”]Als de eerder uitgevoerde combinatietest als resultaat een verhoogd risico op chromosomale afwijkingen geeft, kan een vruchtwaterpunctie worden uitgevoerd rond week 15 – 16 van de zwangerschap. Er wordt vruchtwater uit de baarmoeder gehaald zodat de cellen onderzocht kunnen worden op afwijkingen en een open ruggetje. De vruchtwaterpunctie is het meest betrouwbaar van de testen. De test kan ook worden uitgevoerd als er een (te) grote hoeveelheid vruchtwater aanwezig is.

 

Risico:
– Een kans van 0,3% op een miskraam
– Verlies van bloed
– Verlies van vruchtwater
– Weeënactiviteit

Kosten:
De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar maar kunnen wel onder het eigen risico vallen.[/icon_timeline_item][icon_timeline_feat time_title=”Week 20
20-weken echo”]echoscopie

Net als de combinatietest, valt de 20-weken echo onder prenatale screening. De echo vindt plaats tussen 18 en 22 weken, bij voorkeur met 20 – 21 weken. Voor en na de termijn kunnen bepaalde afwijkingen niet meer goed opgespoord worden.

Als je nog niet eerder een geslachtsbepalende echo hebt gedaan, kan het geslacht (als je het wilt) bij deze echo bepaald worden.

 

Het volgende wordt onderzocht:
– Of er lichamelijke afwijkingen zijn
– De ontwikkeling van de organen
– Of het kind goed groeit
– De ligging van de placenta
– Of er voldoende vruchtwater is

Duur:
Tussen 30 en 40 minuten.

Kosten: 
Dit onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar en zit dus in het basispakket.[/icon_timeline_feat][icon_timeline_sep time_sep_title=”Derde trimester”][icon_timeline_item time_title=”Week 22 – 40
Groei-echo”]Soms kan een verloskundige besluiten één of meerdere groei- echo’s uit te voeren om te kijken of het kindje goed groeit. Als de baby voor- of achterloopt kan er een consult met een gynaecoloog aangevraagd worden.

 

Het volgende wordt gemeten en bekeken:
– Het hoofdje
– De buikomvang
– Het beentje
– De hoeveelheid vruchtwater

Kosten:
De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 32 – 34
Placentalocalisatie”]moederkoek

Als bij eerdere echo’s blijkt dat de placenta dicht bij of over de baarmoedermond ligt, kan dit met behulp van deze echo beter worden bekeken. Mocht dit het geval zijn, dan kan de informatie doorgespeeld worden omdat deze ligging van de placenta een belemmering kan zijn voor een natuurlijke bevalling.

 

Kosten:
De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar.

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 34 – 36
Liggingsecho”]0e104a6c47c8afd50892c37c90bd9df8

Tussen 34 en 36 weken kan er met een echo worden gekeken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Dit wordt meestal gedaan als een vermoeden is dat het kind verkeerd ligt. Ook wordt de grootte van het kind bekeken en de hoeveelheid vruchtwater.

 

Duur:
Ongeveer 20 minuten.

Kosten:
De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Week 36
Wekelijks naar de verloskundige”]eerste-controle

Vanaf week 36 ga je elke week naar de verloskundige. Op deze manier kan je bloeddruk en de baby goed in de gaten gehouden worden aangezien de baby elk moment geboren kan worden.[/icon_timeline_item][icon_timeline_feat time_title=”Week 40 – 42
Overdragenheid”]123-zw-buik-uurwerk-overtijd-170-08

Als je rond week 41 & 42 nog niet bevallen bent, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze bekijkt of alles nog goed gaat. Na 42 weken wordt aangeraden in het ziekenhuis te bevallen zodat zowel de baby als de moeder goed in de gaten gehouden kunnen worden. Soms word er besloten de bevalling op gang te brengen.

 

De gynaecoloog onderzoekt:
– Of de bewegingen van de baby nog goed te voelen zijn
– De harttonen van de baby
– Of er nog voldoende vruchtwater is
– De conditie van de baby
– De conditie van de moeder[/icon_timeline_feat][/icon_timeline]

Bronnen: Header afbeelding  –  Babybytes  –  Wikipedia  –  De verloskundige  – Echocentrum Focus

 

Ouders van Nu boxen 728x90

  • Daniëlle
    7 augustus 2015

    Wat goed dat je dit hebt opgeschreven. Ik heb zo’n overzicht van alle afspraken wel gemist tijdens mijn zwangerschappen. Ik snapte nooit zo goed wat ik kon verwachten en wat er zou gebeuren. Zou een mooie taak zijn voor de verloskundigen om hier een uitgebreide folder van te maken oid.

PLAATS EEN REACTIE

Artikel in Ouders van Nu: “Dat ene onbewaakte moment”
Shoplog Maxim: Primark, Zara & River Island Mini