Zwanger! – Week 21 & 22 – Jullie vragen beantwoord

Oeps… toen was het alweer bijna een maand geleden dat ik voor het laatst een zwangerschapsupdate heb geschreven. Je kunt wel stellen dat ik een kleine achterstand heb opgelopen, maar dat heeft wel een goede reden. In deze zwanger update beantwoord ik ook jullie vragen over de zwangerschap, bevalling en baby die jullie eerder op Instagram konden stellen!

 

Zo merk ik de laatste tijd dat ik het erg lastig vind om elke twee weken een leuke update te schrijven. Vooral omdat er qua fysieke toestand afgelopen weken weinig veranderd is. Ik heb helaas nog steeds last van HG. Ik slik nog steeds 2-3 keer daags zware medicatie en hoewel dit er voor zorgt dat ik niet meer hele dagen boven de pot hang, geef ik toch nog regelmatig over. Vooral als ik teveel bezig ben en doe. Mijn dagen zien er vrijwel hetzelfde uit: ik zit en lig veel op de bank & bed en vaak is de zorg voor Maxim zwaar genoeg. Hij is de laatste weken toch wel 5 a 6 dagen in de week thuis en gaat meestal 1 of twee keer bij opa en oma of een tante spelen. Als ik dan ook nog wat in het huishouden wil doen, is dat echt wel de max qua inspanning.

Dat betekent dus dat ik weinig mee maak en ook weinig heb om over te schrijven. Ook qua zwangerschap zijn deze weken vaak het ‘rustigst’. De belangrijke echo’s en controles zijn achter de rug, de normale controles zijn rond de 3 a 4 weken en mijn buik groeit gestaag door.

In deze update beantwoord ik daarom wat vragen die jullie aan me hebben gesteld. Ik had op Instagram namelijk een oproepje gedaan met de vraag of jullie iets wilde weten omtrent de zwangerschap/ bevalling en baby!

 

 

Q&A time!

 

Wat zou je het liefst aan iedereen willen vertellen over jouw zwangerschap zonder dat iemand daarover mag oordelen?

Pfoe, gelijk een lastige vraag, haha! Wat ik denk ik erg weinig laat merken is dat ik (tot nu toe) niet van mijn zwangerschap kan genieten. Vooral de eerste 3/4 maanden was ik dood- en doodziek, waardoor ik bezig was met de dag doorkomen en overleven en niet met de groei van mijn buik of de groei van de baby. Nu ben ik bijna 26 weken zwanger en ik merk dat er geen sprake is van een roze (of beter gezegd blauw) wolk. Het is eigenlijk of dat gevoel van blijdschap niet (mee) gegroeid is. Dat komt misschien ook wel omdat ik me nog steeds niet goed voel en daardoor niet als een vrolijke zwangere bezig kan zijn met kleertjes shoppen of de babykamer opknappen. Kijk het is heel dubbel: ik ben super blij dat ik een gezond kindje in mijn buik heb en dat we wederom papa en mama mogen worden. Zeker omdat het niet iedereen gegund is. Maar doordat het allemaal niet vanzelf gaat is het erg dubbel. Ik schaam me er denk ik voor om te zeggen dat ik niet blij ben met de zwangerschap.

Nu je er een kind bij hebt rondlopen… wat had je tijdens je eerste zwangerschap anders gedaan of meer gedaan?

Over het algemeen heeft terugkijken weinig zin denk ik. Mijn eerste zwangerschap was alles behalve makkelijk vanwege omstandigheden. Ik kan nu wel zeggen dat ik meer had moeten genieten, meer dingetjes voor mezelf had moeten doen zoals leuke dingen doen en terrasjes pakken zolang er nog geen kind was. Realiteit was echter dat ik nauwelijks rond kon komen dus dat dat gewoon geen optie was haha. Achteraf gezien vind ik het wel jammer dat ik niet meer buikfoto’s heb gemaakt. Dat probeer ik nu dus meer te doen!

Ik ben wel heel erg benieuwd of je een andere kinderwagen gaat aanschaffen bijvoorbeeld voor 2 kleintjes. Waarom wel of niet?

Nou van aanschaffen kan ik niet echt spreken, aangezien ik het grote geluk had dat ik een Joolz kinderwagen won, helemaal naar mijn smaak. Ik had er eerst 1 uitgekozen waarin twee kindjes kunnen: onder de wieg en boven het zitgedeelte. Alleen na goed nadenken heb ik toch besloten voor een normale kinderwagen te gaan. Maxim wil namelijk bijna nooit meer in de buggy zitten en altijd lopen. Mochten we een volle dag weggaan dan kunnen we altijd nog de buggy meenemen of een meerijplankje aanschaffen.

Hoe is een tweede zwangerschap? Hetzelfde / anders dan de eerste?

In bepaalde opzichten tot nu toe hetzelfde. Bij Maxim had ik ook Hyperemesis Gravidarum, maar wel iets minder ernstig. Ik kon opname net voorkomen en met een week of 18 was het helemaal weg – ook de misselijkheid. Dat is nu wel een ander verhaal! Dit keer is mijn buik wel gelijk erg groot, terwijl dat ik bij Maxim echt lang een bescheiden buikje had. Opvallend is dan weer wel dat bij de 20-weken echo bij Maxim bleek dat ik een grote baarmoeder en veel vruchtwater had en dat Maxim erg groot was qua termijn. Dit keer is mijn baarmoeder normaal qua grootte en de baby is iets kleiner dan gemiddeld.

Of het verdere verloop hetzelfde of anders gaat zijn, dat is natuurlijk nog even afwachten. Ik hoop trouwens van niet! Bij mijn eerste zwangerschap had ik beginnende zwangerschapssuiker en kreeg ik pre-eclampsie waardoor ik ingeleid werd.

 

Hoe denk je dat Maxim gaat reageren op de baby?

Ik denk dat hij heel lief en enthousiast gaat reageren. Hij is nu al erg betrokken. Zo gaat hij altijd mee naar controles bij de verloskundige en dan is hij altijd erg geïnteresseerd en let goed op. We hadden ook een weekje een echoapparaat te leen en hij vroeg elke dag of hij naar de baby mocht kijken. Verder denk ik dat hij met periodes erg knuffelig en behulpzaam gaat zijn, maar dat hij ook echt wel momenten gaat hebben dat hij niet naar de baby om kijkt en lekker zijn eigen ding doet. Ik ben super benieuwd!

Zou je nu je al een keer de babytijd meegemaakt hebt, dingen anders doen dan de vorige keer na de bevalling? 

Ja toch wel! Zo hebben we nu al besloten een kraamfeest te organiseren zodat de meeste mensen ons zoontje in één keer kunnen bewonderen. De vorige keer lag ik echt voor apegapen na de bevalling en achteraf gezien was de visite toen veel en veel te veel voor me. Nu kijk ik er echt naar uit om ook eerst als gezin te wennen en te genieten in alle rust. Ook ga ik deze keer denk ik meer uit van mijn eigen gevoel, in plaats van uit onzekerheid continu naar anderen te luisteren.

Heb je hetzelfde gevoel qua namen of vallen alle opties en ideetjes van je eerste kindje af?

Ik merk dat ik wel in hetzelfde thema zit qua namen. Uiteindelijk zijn wel alle namen die ook op het lijstje van mijn eerste zwangerschap stonden afgevallen. Omdat ze in de top 20 staan, of omdat mijn vriend ze niet mooi vind.

Waar verheug je je heel erg op en waar zie je juist tegenop?

Ik verheug me heel erg op het moment dat Willem zijn zoontje voor het eerst zal zien en vasthouden. Dat speciale moment heb ik natuurlijk niet gehad toen Maxim werd geboren en hier heb ik altijd al van gedroomd. Ook verheug ik me natuurlijk op het moment dat Maxim zijn broertje voor het eerst zal zien. Ik kijk ook uit naar de momenten en uitjes samen als gezin. De ochtenden dat we met zijn viertjes in bed liggen bijvoorbeeld.

Ik zie een beetje op tegen de slapeloze nachten. Maar dan meer in de zin van dat ik hoop dat dit kindje geen huilbaby is en we wat dat betreft iets meer geluk hebben!

Welk advies zou je een andere zwangere vrouw geven?

Goh wat lastig.. Ik zou gewoon je eigen gevoel volgen. In wat je wel of niet doet tijdens de zwangerschap, wanneer je als je ongerust bent wel of niet de verloskundige belt, dat soort dingen! En als je nog geen kinderen hebt zou ik als advies geven nog zoveel mogelijk je eigen dingetjes te doen of wat leuks met je partner/ familie/ vrienden. Op het moment dat de baby er is heb je hier over het algemeen toch minder tijd voor of moet je sneller iets regelen.

 

Bedankt voor jullie leuke vragen!

Zwangerschapsupdates zwanger updates

 • Veronique
  8 juni 2017

  Wat naar dat die HG nog aanwezig is, hoop dat je ondanks dat toch een béétje kan genieten van deze zwangerschap!

 • Love2beayoungmom
  8 juni 2017

  Wat naar dat die HG nog aanwezig is, hoop dat je ondanks dat toch een béétje kan genieten van deze zwangerschap!

 • Fleur Veldkamp
  Fleur Veldkamp
  8 juni 2017

  Sterkte met de HG. Ik heb ik veel zwangere in het ziekenhuis begeleid met HG en ik weet dat het geen pretje is

 • Nathalie Mulckhuijse Hoekema
  Nathalie Mulckhuijse Hoekema
  7 juni 2017

  Mooie buikfoto! En jammer dat het nog niet zo lekker gaat, zo duren de dagen wel lang.

 • Melissa Peltenburg-Schalke
  Melissa Peltenburg-Schalke
  7 juni 2017

  Over de helft, mijlpaal! Maar wel naar van die HG….

 • Pauline van der Meulen
  Pauline van der Meulen
  7 juni 2017

  Jeetje wat gaat het snel! Ik hoop snel op goede dagen voor je!!

 • Bregje Boer
  Bregje Boer
  7 juni 2017

  Leuk die vragen! Hoop dat de HG echt gauw verdwijnt, vind het zo rot voor je! ❤❤❤

 • Marguerita Suddaby
  Marguerita Suddaby
  7 juni 2017

  Klinkt als een pittige zwangerschap, hopelijk is de HG snel over!

 • Esmée Branbergen
  Esmée Branbergen
  7 juni 2017

  Al over de helft. Hopelijk voel je je snel iets beter.

 • Nicole Adelaars
  Nicole Adelaars
  7 juni 2017

  Leuk weer een update al is t wel naar dat ie HG nog steeds aanwezig is..

 • Marijke Mulder-de Leur
  Marijke Mulder-de Leur
  7 juni 2017

  Ik hoop dat je toch nog een deel kunt genieten van het zwanger zijn en dat de HG gewoon stopt

 • Mirjan MetMirjam
  Mirjan MetMirjam
  7 juni 2017

  Leuk, mijn vraag staat er ook tussen! :)

 • Joyce Norder-Kaldijk
  Joyce Norder-Kaldijk
  7 juni 2017

  Leuk dat je weer een update deelt, wat gaat het snel hé?

Add Comment

16x de leukste waterschoentjes voor deze zomer
Quote #1