Rol van papa in het gezin

Wat is de rol van papa in het gezin?

Posted In:Ouderschap
Wat is de rol van papa in het gezin? Misschien bestaat jouw gezin wel uit een fulltime werkende vader en doet moeder alle huishoudelijke taken. Of misschien werken jullie beide parttime en zijn de huishoudelijke taken eerlijk verdeeld. En hoeveel tijd besteed papa eigenlijk aan de kinderen?

[themeone_spacer height=”32px”]

2 jaar lang was ik alleen en dus was het heel simpel: ik studeerde, bracht via studiefinanciering geld in het laatje, de verzorging en opvoeding van Maxim kwam op mijn schouders terecht evenals de huishoudelijke taken. Nu is er af en toe ineens een man in huis die helpt met Maxim en zelfs met de huishoudelijke klusjes (YES). Dat is best wel wennen en daardoor begon ik me af te vragen: hoe ziet de verdeling er nou eigenlijk uit in een gemiddeld gezin in Nederland? Is ons koude kikkerlandje echt zo gemoderniseerd en zijn de verschillen tussen man en vrouw, papa en mama echt zo klein als dat iedereen ons altijd vertelt? Ik ben wat sociologische onderzoeken gaan nalopen en laat door middel van statistieken zien wat papa’s rol in het gezin is vandaag de dag.

[themeone_spacer height=”50px”][ultimate_heading]

Mannen werken per week gemiddeld

[/ultimate_heading][TS-VCSC-Icon-Counter icon_position=”left” icon_replace=”true” icon_image=”6883″ counter_value_start=”0″ counter_value_end=”39,6″ counter_value_format=”true” counter_seperator=”true” counter_note=”uur”][themeone_spacer height=”49px”][ultimate_heading]

Mannen besteden aan vrije tijd

[/ultimate_heading][TS-VCSC-Icon-Counter icon_position=”left” icon_replace=”true” icon_image=”6893″ icon_size_slide=”113″ counter_value_start=”0″ counter_value_end=”49.6″ counter_value_format=”true” counter_value_after=”uur” counter_seperator=”true” counter_note=”per week”][themeone_spacer height=”50px”][ultimate_heading]

Betaald ouderschapsverlof wat mannen kunnen opnemen

[/ultimate_heading][TS-VCSC-Icon-Counter icon_position=”left” icon_replace=”true” icon_image=”6887″ icon_size_slide=”113″ counter_value_start=”0″ counter_value_end=”3″ counter_value_format=”true” counter_seperator=”true” counter_note=”dagen”]

[themeone_spacer height=”131px”]
[ultimate_heading]

Aan de verzorging van de kinderen besteden mannen

[/ultimate_heading]

[TS-VCSC-Circliful color_foreground=”#ff996d” circle_maxsize=”287″ circle_thickness=”4″ circle_percent=”4″ circle_speed=”2″ circle_value_text=”6″ circle_value_post=”uur” circle_value_info=”per week” circle_info_size=”14″ circle_icon_size=”99″]
[themeone_spacer height=”57px”]
[ultimate_heading]

Aan huishoudelijke taken besteden mannen

[/ultimate_heading]

[TS-VCSC-Circliful color_foreground=”#ff996d” circle_maxsize=”287″ circle_thickness=”4″ circle_percent=”6″ circle_speed=”2″ circle_value_text=”9″ circle_value_post=”uur” circle_value_info=”per week” circle_info_size=”14″ circle_icon_size=”99″]
[themeone_spacer]

Nu zijn deze cijfertjes leuk en aardig, maar zonder wat achtergrondinformatie kun je er niet zoveel mee. Want hoe staan deze uren eigenlijk in verhouding met het aantal uren wat vrouwen aan dezelfde aspecten besteedt? En zijn mannen meer of minder uren gaan besteden aan het huishouden en de kinderen afgelopen jaren?

Waar mannen 39 uur per week werken, werken de moeders vaker parttime. Zij werken namelijk gemiddeld 26 uur per week waar de mannen 39 uur werken. In vergelijking met 10 jaar terug is te zien dat het aantal uren betaald werk voor vrouwen vrijwel gelijk is gebleven, waar mannen 2,5 uur meer zijn gaan werken. Daarbij komt wel dat mannen meer tijd voor zichzelf hebben, namelijk 49 uur per week tegenover de 46 uur per week die vrouwen aan persoonlijke tijd besteden.

Dan de verdeling in het opvoeden van de kinderen en de huishoudelijke taken. Beide komen voornamelijk op de schouders van de vrouwen terecht. Zo besteden vrouwen bijna het dubbele aantal uren van mannen aan de verzorging en opvoeding van kinderen, namelijk bijna 12 uur per week. Ook het huishouden wordt voornamelijk door de vrouw gedraaid. Waar mannen 9 uur per week besteden aan klusjes en taken, besteden vrouwen hieraan 19 uur per week. Het opvallende is dat zowel mannen als vrouwen iets minder tijd zijn gaan besteden aan het huishouden en dat dit in vrijetijdsbesteding is gaan zitten.

Hoewel ik had gehoopt dat we in Nederland iets meer geëmancipeerd waren geworden afgelopen jaren, had ik al verwacht dat de cijfers er ongeveer zo uit zouden zien.

[themeone_spacer height=”35px”]

[themeone_icon_txt title=”Had jij verwacht dat mannen meer in de verzorging en huishouden deden of juist minder? En komt het overeen met jouw thuissituatie?” position=”center” size=”fa-5x” color=”#EDEFF2″ icon=”fa fa-quote-left”]

[themeone_spacer height=”35px”]

Bronnen:The Fatherhood Report | CBS

 • kleineatlasvandewerkelijkheid
  1 december 2015

  Gewoon iets praktisch dat ik me afvraag want … 6 (papa-uren) + 12 (mama) uur= 18 uur/week tijd voor de ‘verzorging en opvoeding van kinderen’. Dat is toch veel te weinig? hoe is dat onderzoek gedaan? Gaat het alleen om de qualitytime die we spenderen en zelf tellen? Maar waar blijven de uren dan van eten geven, kinderen brengen en halen, aankleden, in bad stoppen, huiswerk begeleiden en zo eindeloos verder.

 • Margriet
  30 november 2015

  Ik denk toch dat vrouwen van nature gewoon graag de moederrol en de verzorgende rol op zich nemen. En dat het dus ook niet gek is dat zij meer uren aan huishoudelijke taken en opvoedtaken besteden, ze werken immers ook minder uren dan de mannen. Toch zie ik in mijn werk wel duidelijk cultuur verschillen. Veel vaders van Nederlandse afkomst vinden het veel normaler om mee te helpen met het huishouden en de opvoeding dan sommige vaders van bijvoorbeeld Marokkaanse afkomst.

 • Vandaagismooi.nl
  30 november 2015

  Hmm ja hier ben ik ook een jaar alleen geweest en studeerde. Ik moet zeggen dat ik ook heel blij ben dat ik weer een partner heb. Hij helpt mee met mijn dochter en het huishouden. Hij loopt nu fulltime stage en ik studeer gewoon. Ik doe dus wel meer in het huishouden en meer mijn mijn dochter, maar dat is ook meer dan logisch gezien het mijn dochter is, zijn stiefdochter. :)

 • storiesandforever
  30 november 2015

  Mijn vriend werkt, maar brengt ‘s ochtends de kindjes naar school en na werk stofzuigt hij (kan ik niet wegens mijn rug, lang klaagverhaal, haha) en was hij af. Ik denk dat we ongeveer evenveel doen qua huishoudelijke taken. Ja, ik heb de kindjes wat langer, maar dat is alleen omdat ik thuisblijfmoeder ben.

 • Lieke
  30 november 2015

  De cijfers die worden genoemd komen hier wel redelijk overheen met onze situatie. Wat leuk gedaan zo met die oplopende cijfers!

Add Comment

De club van Sinterklaas en de verdwenen schoentjes + winactie!
En de winnaars zijn…