Hoe zijn we op de naam Noël gekomen?

Posted In: Baby & Kind | Persoonlijk
11 januari, daar zitten we dan met een positieve zwangerschapstest op de bank. Ik ben zwanger! Lichtjes in shock omdat het gelijk raak is, maar vol enthousiasme installeer ik de eerste de beste babynamen-app. Ik swipe langs de vele jongens- en meisjesnamen en kieskeurig als ik ben springt er niet direct een naam uit. Voor Willem geldt hetzelfde. Onze zoektocht naar een mooie naam voor onze baby – een jongen bleek natuurlijk later – was begonnen!

 

De zoektocht

In de eerste zwangere dagen pakte ik het namenlijstje erbij wat ik bij Maxim had. Toen vond ik het al super moeilijk en bleek Maxim uiteindelijk de enige naam waar ik echt enthousiast over was en die ik vond passen. Aan dit lijstje had ik dus niet echt iets en dus moest er een nieuw lijstje gemaakt worden. Eén ding werd in ieder geval al snel duidelijk: meisjesnamen hadden we in overvloed, maar die ene jongensnaam konden we maar niet vinden. In mei, met 23 weken zwangerschap, schreef ik al een artikel dat we echt hulp nodig hadden bij het kiezen van een babynaam en dus vroeg ik om suggesties. Willem vond namelijk de naam Noah erg mooi, maar die ketste ik af omdat hij op dat moment in de top 3 stond en ik eigenlijk wel een jongensnaam wilde die niet heel vaak voorkwam. Andersom vond Willem de namen die ik bedacht weer te apart of niet mooi. Help!

Op die oproep kwamen op mijn social media kanalen meer dan 400 reacties! Ik ben alle namen op het gemakje gaan lezen en hoewel er best mooie namen tussen zaten, hadden Willem en ik bij geen een zoiets van: dit is hem! We besloten het iets meer los te laten en niet meer actief op zoek te gaan. Wie weet kwamen we de naam toevallig tegen op tv of in het voorbij gaan.

Gevonden!

Toen we op een avond al vroeg in bed lagen, ging ik nog eens bij Willem controleren of er toch niet een naam op mijn lijstje zat die hij wel mooi vond. En ik weet niet of het kwam omdat hij de naam nu vaker had gehoord of omdat ik de betekenis van de naam achterwegen hield (dit vindt Willem niet zo heel erg belangrijk), hij reageerde erg positief op de naam Noël. Wispelturig als ik ben besloten we dat we deze naam zouden aanhouden, maar nog open zouden staan voor een andere naam als die nog voorbij zou komen. Het kan natuurlijk altijd dat je op het laatste moment ineens een naam hoort die je nóg mooier vindt. Zoals jullie nu weten, hebben we onze zoon Noël genoemd. Een jongensnaam die we, hoe vaker we hem uitspraken en hoorde, steeds mooier begonnen te vinden.

No·ël (m)

1  Kerstmis
Franse jongensnaam

 

Waarom Noël?

Nu vraag je je misschien af hoe ik op Noël ben gekomen en waarom we uiteindelijk voor deze jongensnaam hebben gekozen. Sorry Noël als je dit later terug leest en denkt ‘TMI!’ haha. Doordat het in één keer raak was, wist ik wanneer ik zwanger geraakt moest zijn: vlak voor of met kerst. Ik heb een zwak voor Franstalige namen en dus keek ik naar Franse namen op het internet. Ik zag Noël voorbij komen en wist: dit is een goede kanshebber. Noël betekent in het Frans ‘kerst’. Best toepasselijk dus! Uiteindelijk is dat niet de doorslaggevende reden geweest dat het Noël is geworden, maar het is wel leuk dat het klopt. In Frankrijk was het gebruikelijke dat je je zoon Noël noemde als hij met kerst geboren werd en je dochter Noëlle.

Wat wij echt belangrijk vonden bij een naam is dat hij goed bij onze namen past. Voor ons gevoel klopt Willem, Odile, Maxim & Noël gewoon. Vooral omdat mijn naam en die van de jongens Frans zijn. Daarnaast is het een naam die je niet kunt afkorten en waar je geen andere gekke namen van kunt maken. Of je nu wel of niet Frans spreekt: vrijwel iedereen spreekt de naam hetzelfde uit. Ook vond ik het super belangrijk dat niet veel jongetjes in Nederland dezelfde naam hebben. Een kijkje op de site van het Meertens Instituut leerde mij dat tot 2014, 1300 jongens dezelfde naam dragen. In 2016 is de naam 72 keer gegeven en daarmee stond hij toen op plaats 224. Tot slot bekt het lekker omdat het twee lettergrepen heeft. Wat eigenlijk ook wel grappig is dat Maxim zowel een jongens-als meisjesnaam is (met verschillende schrijfwijzen) en Noël ook. Dat is niet bewust gekozen overigens!

  • Carmen
    26 oktober 2017

    Leuk om te lezen! Noël heeft overigens niet 1 lettergreep maar 2. Ons jongste zoontje (nu drie maanden) heet ook Noël, wij hebben het gekozen omdat we de klank mooi vinden en omdat de naam goed past bij die van zijn grote broer (Elia). Het enige nadeel vonden we het trema, dat je dat dan moet zoeken op het toetsenbord, maar tot nu toe werkt het prima ;)

Add Comment

Prenatal Sweet Petit najaarscollectie ‘Nature’s Collection’
Ilona bewaarde haar doodgeboren baby in een bakje water in de koelkast