Voor jezelf beginnen als jonge moeder

Posted In: Ouderschap

In dit artikel wil ik graag in gaan op één van de grootste dilemma’s (wat mij betreft) van het moeder zijn: hoe combineer ik werken met kinderen? Want werk en kleine kinderen gaan heel vaak niet samen. En werken voor een werkgever betekent meestal dat je op die momenten niet bij je kinderen kan zijn.

Werken voor een werkgever combineren met kinderen

Toen ik nog als secretaresse werkte, hadden wij eerst 1 en toen 2 kinderen. Ik werkte 24 uur, 3 dagen, waarvan 1 dag thuis. De overige 2 dagen gingen de kids naar een kinderdagverblijf vlakbij ons werk. Mijn moeder heeft ook nog een tijdje voor 1 dag de zorg van de kinderen op zich genomen, dat was erg fijn. Ik zie dit soort constructies veel om mij heen. Geweldig als je op deze manier je werk met kinderen kan combineren!

Toch merkte ik dat ik het persoonlijk wel heel zwaar vond. Op de dagen dat je thuis bent en niet hoeft te werken wil je graag genieten van je kinderen maar je huishouden gaat ook gewoon door. Het is heel belangrijk dat je voor jezelf een goed ritme hebt om alles voor elkaar te krijgen. Ik moet helaas bekennen dat ik niet zo heel gestructureerd ben, dus de was lag vaak torenhoog in de wasmand. Daarnaast was ik al blij als ik IETS op tafel had gezet wat iedereen lekker vond ‘s avonds!

Ondanks dat was het wel een hele leuk tijd, waar ik van heb genoten.

voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen

Toen het met de economie slechter ging ondervond ook ik de gevolgen daarvan: ik kon mijn baan helaas niet langer behoude. Ik heb overal gezocht naar een baan waarbij ik hetzelfde aantal uren kon werken, met eventueel 1 dag thuis, maareen baan vinden in mijn sector was erg moeilijk. Werkgevers zochten vaak toch fulltimers. Ai.. ik heb het zelfs nog overwogen om fulltime te gaan werken maar het voelde echt niet goed. Het was een erg moeilijke beslissing om te maken.

Toen kreeg ik plots de mogelijkheid om geld te verdienen met mijn passie: koken. Ik ging kookworkshops geven aan huis voor een opdrachtgever die opdrachten binnen kreeg uit heel Nederland. Super spannend! Opeens moest ik een hele andere skillset aanspreken. Ik kon de workshops geven in het weekend en de offertes en afspraken maken vanuit huis. Ik ben gewoon in het diepegesprongen en zo was ik van het ene op het andere moment ondernemer!

Ondernemen, is dat iets voor mij?

Het lijkt heel wat.. en dat is het ook: ondernemen. Maar eigenlijk is het een van de meest logische oplossingen voor het dilemma tussen kinderen én werk. Nu ik voor mezelf was begonnen kon ik mijn tijd precies zo indelen als het mij het beste uitkwam. Sindsdien heb ik mijn onderneming uitgebreid en nu heb ik een goed lopende website waar ik zelf opdrachten uit binnenkrijg.

Inmiddels ben ik helemaal enthousiast over ondernemen. Zeker als het gaat om jonge moeders want we hebben allemaal wel iets waar we goed in zijn. Ik heb ontdekt dat ik talent heb voor het organiseren van workshops en het aansturen van mensen. Dat gecombineerd met mijn passie voor koken maakt mijn eigen onderneming voor wat het is. Ik help mensen beter te leren koken en ik maak van koken een feestje! Maar ik weet zeker dat jij ook iets hebt waar je goed in bent, iets waar je talent voor hebt, wat je kunt combineren met een passie.

Tips voor het starten van een eigen onderneming.

Ondernemen is zeker niet de makkelijkste optie in het werk/kinderen dilemma, maar wat mij betreft zeker wel de leukste!
Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

– Je krijgt niet elke maand een salaris uitbetaald, dus je inkomen kan fluctueren. Bouw zeker wat reserves op zodat als het een maand wat minder gaat dit geen probleem is.
– Je zal veel dingen zelf moeten leren zoals: administratie voeren, een website maken, netwerken en het ontwerpen van visitekaartjes. (Gelukkig heb je tegenwoordig overal wel een handig programmaatje voor wat je kan helpen!)
– Hoewel je meer thuis bent, is je werk als ondernemer nooit af. Je moet er dus voor waken dat je ook daadwerkelijk tijd met je kinderen besteed en niet alleen aan werk.
– Zoals met elke baan zijn er super leuke dingen maar ook minder leuke dingen. Als ondernemer moet je jezelf serieus nemen en deze dingen net zo goed oppakken.
– Je moet bereid zijn je tijd te investeren in zaken die wellicht niet gelijk iets opleveren. Het kan soms heel ontmoedigend zijn als je niet gelijk resultaat ziet, maar de aanhouder wint!
– Wees voorbereid om eens in de zoveel tijd een vreugdedansje te doen wanneer iets eindelijk helemaal lukt zoals je het in gedachten had. Geweldig is dat!

voor jezelf beginnen

Op GoMommyGo lees ik regelmatige leuke reacties van jonge moeders net als ik. Het is bijzonder om te zien hoe we allemaal met dezelfde dingen zitten en dezelfde mooie momenten beleven. Blijf zeker jullie reacties en ervaringen delen! Ik leer er ook weer van.

Ik ben zo benieuwd naar jullie ideeën over voor jezelf beginnen! Is er iets waar jullie aan gedacht hebben of misschien al doen? Laat het ons zeker weten!

 • gerdialkema
  29 mei 2017

  Ik zou graag samen met mijn man een bedrijf oprichten, maar vind het ook lastig om mijn vaste baan op te zeggen en in het diepe te springen. Wie weet ooit nog eens…

 • Astrid
  31 maart 2016

  Ik ben erg ondernemend maar nu vooral bezig met de kids en ons gezin. Met bloggen verdien ik nu elke maand wel een leuk extraatje dus dat is voorlopig genoeg voor ons. Ondertussen volg ik nu nog een thuisstudie waarmee ik over een paar jaar zelf een praktijk als gewichtsconsulent op zou kunnen zetten. Dus alleen maar thuiszitten is echt niks voor mij

 • Stephanie
  31 maart 2016

  Hey Nicole! Begin bij iets wat je heel erg leuk vind / waar je goed in bent, en kijk dan hoe dat andere mensen kan helpen. Je kan ook beginnen met ondernemen vanuit je huidige baan, zodat je iets kan opbouwen voordat je helemaal overstapt. Ik hoop dat je een start kan maken! Als je er al heel lang over na denkt, is het vast een goed idee. :)

 • Nicole
  31 maart 2016

  Ik denk er al heel lang over na maar heb geen idee wat ik kan doen.. Dat is beetje het punt haha. En reserves opbouwen lukt me niet dus dat is ook wel een heikel punt.

Add Comment

Pasen DIY: eierdopjes versieren met je kind
H&M Sweet Secret Garden collectie voor kids