OP VLIEGVAKANTIE MET JE KINDEREN? ZO REGEL JE DAT!

Op vliegvakantie met je kinderen? Zo regel je dat!

Op vakantie met kinderen vergt nogal wat geregel, zeker als je gaat vliegen! Afgelopen juni was het aan mij de beurt om dat te ervaren, toen ik samen met mijn vriend en baby naar Valencia vloog. Door verhalen van anderen, was ik nogal huiverig voor de vlucht, maar al met al is het me 100% meegevallen. Ik deel graag mijn tips om met een gerust hart op vliegvakantie te gaan met kinderen.

De zomer is nog maar net voorbij, maar we zitten alweer rustig na te denken over een vakantiebestemming voor de volgende zomer. De wens om te gaan kamperen is zowel bij mij als bij Willem aanwezig, maar we doen dit liever als de jongste net iets ouder is. Twee jaar terug zijn we met Maxim naar Italië gereden en hebben we daar twee weken in een huisje met eigen zwembad gezeten met vrienden. Dit beviel heel erg goed, maar je bent wel dik twee dagen onderweg.

Dat zette me aan het denken en ik merkte dat bij mij de wens voor gemak steeds meer naar voren kwam. Het liefste zou ik volgend jaar met het vliegtuig naar een all-inclusive hotel in een warm land gaan. Bijvoorbeeld naar Turkije. Als je me 5 jaar geleden had verteld dat ik dit zou willen, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Ik moet namelijk altijd iets om handen hebben en vind het normaal gesproken verschrikkelijk om de hele dag aan het zwembad te liggen. Maar na twee roerige jaren ben ik wel toe aan rust! Het lijkt me heerlijk om nergens naar om te hoeven kijken en Maxim (en eventueel Noël) af en toe naar een kidsclub bij het hotel te laten gaan, zodat Willem en ik eventjes ons eigen ding kunnen doen.

Doordat ik al bezig was met een vakantiebestemming voor volgend jaar, kwam ik op het idee om mijn tips voor een (vlieg)vakantie met kinderen met jullie te delen. Hier komen ze!

1. Visum aanvragen

Voor sommige landen heb je een visum nodig om het land binnen te komen. Wij denken eraan om volgend jaar naar Turkije te gaan en ook hier heb je een visum nodig. Deze kan je van te voren online aanvragen bij bijvoorbeeld e-visums.nl. Je hebt hem dan binnen 12 uur op je mail staan en hoeft hem alleen nog maar uit te printen.

Een visum voor Turkije is bijvoorbeeld 180 dagen geldig, vanaf het moment van uitgifte. Bekijk dus van te voren goed wanneer je op vakantie gaat, hoe lang je weg blijft en hoe ver van te voren je een visum moet aanvragen. Het laatste waar je op zit te wachten is dat je illegaal in een land verblijft en uitgezet wordt of een boete krijgt natuurlijk! Let er ook op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is, na de ingangsdatum van een visum.

Wat betreft de kinderen: ook zij hebben een visum nodig!

2. Paspoorten

Check ruim van te voren of de paspoorten van jou, je partner en kinderen nog geldig zijn. Misschien hebben je kinderen een id-kaart, maar is voor de reis naar de plek van bestemming een paspoort verplicht. Als je een paspoort aanvraagt, duurt het gemiddeld 5 werkdagen voordat je deze kunt ophalen. Wees er dus op tijd bij.

3. Minderjarig kind

Als je zonder de vader of moeder van je kind naar het buitenland reist moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Het is voldoende om dit formulier in te vullen en te laten ondertekenen, zodat je bij de douane aan kunt tonen dat je toestemming hebt.

4. Bagage

Het is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij en soort vlucht, hoeveel bagage je mag meenemen. Je mag sowieso altijd 1 tas of koffertje p.p. als handbagage meenemen, met een maximaal gewicht van 10 kg en maximale afmeting van 55x40x25 cm.

Wil je ruimbagage bij boeken, dan kan dit gelijk als je de vlucht boekt of online bij de luchtvaartmaatschappij, totdat je (online) bent ingecheckt. Je mag je ruimbagage verdelen over 5 tassen/koffers per persoon. Per bagagestuk mag het maximaal 32 kg wegen en in totaal mag je maximaal 50 kg per persoon meenemen.

Afgelopen juni zijn we met Noël (toen nog een baby) naar Valencia gevlogen. Wij hebben toen de luiertas meegenomen als handbagage. Hier zat alles in wat we nodig hadden voor Noël, plus onze mobiele telefoons, portemonnees etc. We hadden tevens een klein koffertje als handbagage met alle kleding en luiers voor Noël. Deze mocht in de cabine opgeborgen worden. Voor onszelf hadden we een koffer bijgeboekt en deze ingecheckt. Tot slot hadden we de Joolz kinderwagen als ruimbagage ingecheckt.

5. Vliegen met een baby

Vanaf 7 dagen na de geboorte mag je met een baby vliegen. Per volwassene mag je met maximaal 2 baby’s reizen. Je reist dan met 1 baby op schoot, waarvoor je €20 per enkele reis betaalt, en voor 1 baby reserveer je een eigen stoel. Ook als je met 1 baby reist, kun je voor hem of haar een eigen stoel reserveren.

Je mag bij Transavia voor een baby 10kg ruimbagage gratis meenemen. Dit kan een trolley, kinderwagen of buggy zijn. Je ruimbagage geef je op de luchthaven af bij de check-in. Een buggy die je klein kan invouwen mag je meenemen tot de gate. Daar wordt hij dan in het ruim ingevoerd en vervoerd. Als je geland bent, kun je de buggy ophalen bij de bagageband.

Je mag voor je baby bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geen aparte handbagage meenemen. Spulletjes voor je baby, moet je dus in je eigen handbagage meenemen. Je mag zoveel babyvoeding meenemen als je wilt tijdens de vlucht en maximaal 100 ml gekookt water. Heb je meer nodig, dan kun je dit altijd in het vliegtuig kopen.

6. Kinderwagen

Zoals je net al kon lezen mag je een kinderwagen meenemen. Wij vonden dit erg fijn, omdat baby’s en kleine kinderen net even wat beter zitten en liggen in een goede kinderwagen. De Joolz mocht gratis mee als ruimbagage omdat Noël nog een baby was. Normaliter betaal je hiervoor.

Omdat onze kinderwagen vrij prijzig was, wilde ik deze graag onbeschadigd geretourneerd krijgen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een tas die je om je kinderwagen kunt doen. De meeste merken die kinderwagens verkopen, hebben zo’n transport-tas. Ik vond het alleen wel zonde om een nieuwe tas te kopen, waarvan ik nog niet wist hoe vaak ik die zou gaan gebruiken. Gelukkig zag ik op marktplaats dat veel mensen een transport-tas voor de kinderwagen te huur aanbieden. Ik betaalde bij iemand maar 12 euro voor een week en de borg van 50 euro kreeg ik weer netjes terug. Vooral de Stokke Prampack wordt veel te huur aangeboden!

6. Draagdoek- of zak

Als je net zoals wij de kinderwagen in laat checken, heb je de kans dat je dreumes alle kanten op rent of dat je je baby continu moet vasthouden. Een draagdoek- of zak meenemen is super handig en bij mij gaat de voorkeur uit naar een draagdoek. Noël kon zo bij mij zijn en lekker in slaap vallen. Toen ik in het vliegtuig was gestapt diende de draagdoek gelijk als dekentje en hij kon opgevouwen worden en in de luiertas opgeborgen worden. Ideaal!

Dit waren mijn tips voor een vliegvakantie met kinderen! Hopelijk durf je nu met een gerust hart te gaan vliegen met je baby en/of kind. Heb jij nog tips?

  • Iris
    31 oktober 2018

    Je mag meer dan 100 ml gekookt water meenemen als het voor een baby is, om bijvoorbeeld flesvoeding te maken. Ze controleren het wel extra goed bij de douane. Ik had 500 ml gekookt (warm) water en 500 ml koud water op Schiphol en Milaan Malpensa en was beide keren geen probleem. Super fijn!

Add Comment

Hoeveel en wat voor kleding moet je in huis hebben voor je pasgeboren baby?
Ik stevende af op een burn-out. Zo voorkom je dat jij op hetzelfde pad raakt!