Taalspelletjes om met je kind te spelen

Taalspelletjes om met je kind te spelen

Er is niets leukers dan de periode waarin je kind begint te praten. Hoe ze van een beetje gebrabbel tot ware gesprekken overgaan, is soms bewonderenswaardig. Vooral de wijsneusmomentjes kunnen hilarisch uitpakken; zie dan maar eens serieus te blijven. En ook al kan het soms knap lastig zijn tijdens de gevreesde peuterpubertijd, ik geniet er volop van hoe Maxim zich weet te ontwikkelen.

[TS-VCSC-Spacer height=”25″ el_file=””]Kinderen beginnen pas echt te leren lezen en schrijven wanneer ze naar de basisschool gaan. Maar voor die tijd heb je als ouder zijnde een hele grote invloed op de taalontwikkeling van je kind. Iedereen weet tenslotte dat ze alles als papegaaien van je overnemen. Het is daarom ook goed om te weten hoe je de taalontwikkeling kunt stimuleren. Ik heb hieronder een aantal taalspelletjes opgesomd waarmee je op een leuke en leerzame manier bijdraagt aan de woordenschat van je kind.[TS-VCSC-Spacer height=”20″ el_file=””]

[themeone_drop_cap letter=”1″ color=”#b6e0d6″ /]Rijmmemorie
Hierbij moet je niet, zoals bij gewoon memorie, twee dezelfde plaatjes vinden, maar twee plaatjes die op elkaar rijmen. Op het moment dat je twee plaatjes vindt die op elkaar rijmen, heb je memorie. Degene met de meeste memories heeft gewonnen. Het leukste is om van tevoren het memoriespel zelf te maken. Zo kun je zelf bedenken welke woorden leuk zijn voor je kind om te leren. Probeer ongeveer 12 matchende kaarten te maken. Mocht het niet helemaal lukken met het rijmen, kun je altijd gebruik maken van een rijmwoordenboek als Woxikon.

[themeone_drop_cap letter=”2″ color=”#b6e0d6″ /]Lichaam uitstippelen
Pak een groot vel papier en laat je kind erop liggen. Trek vervolgens zijn of haar lichaam over zodat je een levensgrote kleurplaat krijgt. Terwijl je de kleurplaat aan het versieren bent, schrijf je alle lichaamsdelen erbij. Zo leert je kind zijn eigen lichaam kennen en het is een mooie manier om te kijken hoe snel hij of zij groeit! Met een groot genoeg vel kun je hem of haar namelijk om de zoveel maanden weer omtrekken.

[themeone_drop_cap letter=”3″ color=”#b6e0d6″ /]De woordenslang
Deze is wel al voor de wat oudere kinderen die het alfabet kennen, maar erg leuk om te spelen als je de tijd moet doden. Iemand verzint een categorie, bijvoorbeeld ‘Dieren’, en noemt vervolgens een woord uit deze categorie; Olifant. De volgende moet een woord verzinnen dat begint met de laatste letter van het vorige woord: Olifant – eindigt op een T – Tijger. Het leuke aan dit spelletje is dat je het oneindig kan spelen, met alle denkbare categorieën.

[TS-VCSC-Spacer height=”20″ el_file=””]

Mocht je meer willen weten over wat je kunt doen om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren, zou je deze handige en duidelijke folder van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie eens kunnen lezen.

Doe jij wel eens taalspelletjes met je kind en welke dan?

Bron afbeelding

  • Cindy - levenalsmama.nl
    12 juli 2016

    Leuke ideeën. Ik doe nog niet zo heel veel taalspelletjes met mijn dochter van 21 maanden, behalve gewoon heel veel benoemen en aanwijzen (bv lichaamsdelen) of in liedjes zingen en uitbeelden.

Add Comment

7x de leren luiertas waarmee je fashionable voor de dag komt
6 activiteiten voor een zomer vol speelplezier