De studerende moeder: over en uit

Posted In: Persoonlijk
Het is september, de maand dat alle studenten van start of verder gaan met hun opleiding… behalve ik. Twee weken geleden kwam dan het gevreesde mailtje en helaas was de inhoud voor mij niet positief: ik mag niet verder met de studie sociologie. Er komt een einde aan ‘de studerende moeder’.

 

De reden is dat ik als alleenstaande moeder afgelopen jaar niet aan alle verplichtingen heb kunnen voldoen die de Erasmus Universiteit stelt aan haar studenten. Hoewel ik wist dat het lastig zou worden (omdat de eisen bij de universiteit nou eenmaal strenger zijn dan bij andere universiteiten) en dat ik er niet geweldig voor stond, had ik erop gehoopt dat ze misschien naar mijn situatie zouden kijken. Een negatief bindend studieadvies is wat ik kreeg, met de mededeling dat ik kan reageren op het besluit van de examencommissie. Dit heb ik inmiddels gedaan en dus is het afwachten. Toch kan ik er waarschijnlijk het beste vanuit gaan dat er voor mij geen uitzondering gemaakt zal worden.

Hoe ik me hierover voel? KUT. Het is niet netjes om te zeggen maar ik heb op het moment geen andere woordkeuze. De teleurstelling is waanzinnig groot en ja er zijn wel wat tranen gevloeid.  Ondanks dat ik ontzettend mijn best heb gedaan en keihard heb gewerkt, voelt het toch als falen.

Ik ben gaan studeren toen mijn kind een lastige leeftijd had (9 maanden oud) en nog erg veel aandacht nodig had. Dit merkte ik vooral op de dagen dat ik thuis was en veel voor mijn studie moest doen. Een kind van nog geen jaar snapt niet dat je de volle concentratie nodig hebt om Engelse literatuur te lezen en wilt nog veel samen spelen. Doordat hij naar de opvang ging was hij gemiddeld 2 keer per maand ziek en ik met een beetje pech ook. Dat is erg lastig op het moment dat je verplichte aanwezigheid hebt. Daarbij kwam het ongeluk in januari met Maxim welke impact had op mij als moeder en mijn zelfvertrouwen maar nog meer op Maxim, zijn verzorging en de aandacht die hij nodig had.

Ik heb er jaren over gedaan om erachter te komen wat ik wilde en wat echt bij mij paste. De studie sociologie vond en vind ik buitengewoon interessant en in het eerste studiejaar heb ik al zo ontzettend veel geleerd. Nu valt mijn droom en tevens toekomstbeeld in duigen. Het voelt alsof ik weer onderaan moet beginnen want ik weet niet wat ik nu wil en de vraag is of ik überhaupt wel wat te willen heb, er moet immers brood op de plank komen omdat ik een kind heb. Sommigen zullen misschien denken: goh het is toch niet het einde van de wereld? Zo voelt het voor mij eerlijk gezegd wel een beetje. Ik had eindelijk mijn passie gevonden en die zal ik nu moeten gaan opgeven. Dat ik niet verder kan met deze studie betekent direct ook dat ik met een (forse) studieschuld ga zitten en die volledig zal moeten gaan terugbetalen. Er is namelijk geen geld voor een nieuwe studie en dus haal ik niet binnen 10 jaar een diploma want een Pabo propedeuse is niet genoeg. Ik zal op zoek moeten gaan naar een baan en zolang ik die niet heb zal Maxim van de opvang moeten omdat de kinderopvangtoeslag komt te vervallen. Daar voel ik me schuldig over omdat hij het er naar zijn zin heeft, de kindjes en leidsters goed kent en omdat hij er veel leert. Ik ga een onzekere tijd tegemoet en als ik ergens een hekel aan heb is dat het wel.

Ja ik ben teleurgesteld. In mezelf maar ook in de universiteit omdat ik toch het gevoel heb dat er geen rekening met mijn situatie is gehouden. Ach, it is wat it is….

Odile bloglovin

 

 • Lieke
  3 september 2015

  Wat ontzettend rot zeg! Die comissie zou toch moeten begrijpen dat je voor je kindje moet zorgen!
  Heel veel sterkte!

 • Lieke
  3 september 2015

  Wat ontzettend rot zeg!
  Die universiteit zou toch moeten begrijpen dat je ook voor je kindje moet zorgen! Jij hebt hier ook niet vrijwillig voor gekozen…Heel veel sterkte!

 • Romy
  3 september 2015

  Hè wat ontzettend balen voor je! Je hebt zo hard je best gedaan, ik begrijp je teleurstelling helemaal. Het enige dat ik je kan adviseren is om even pas op de plaats te maken en een plan B te bedenken. En mijn ervaring is dat het leven nooit volgens plan verloopt, en dat je misschien wel ergens terecht komt waar je het net zo goed naar je zin hebt.

  Sterkte!

 • Milou
  2 september 2015

  He wat balen zeg!!! Gadver, kan me goed voorstellen dat je er kapot van bent. Sterkte!

 • Lifesabout
  2 september 2015

  Inderdaad gewoon hartstikke KUT! Heel veel succes met het zoeken naar een baan en het en plekje geven. Je hebt je best gedaan en daar mag je trots op zijn! Veel liefs!

 • Whitney
  2 september 2015

  Dat is idd kut. Hoop dat de examencommissie met een ander besluit komt. Hoe dan ook heel veel succes de komende tijd. Komt goed!

 • Lilian
  1 september 2015

  Oh wat balen!! Kan me voorstellen dat het nu héél erg frustrerend is! Hoop dat je snel een nieuwe passie vindt. Of dat de examencommissie zich nog bedenkt natuurlijk.

 • iooon
  1 september 2015

  Ik vind het zo super stom :(

 • Noraly
  1 september 2015

  Wat ongelofelijk balen! Sterkte meis…

 • Ester
  1 september 2015

  Damn, kvind dit zo rot voor je! En hoewel het gegarandeerd goed komt, kan ik me perfect inbeelden hoe je je nu voelt. Ik hoop dat je veel steun uit je omgeving krijgt in deze onzekere periode. Je bent een sterke madam en ook hieruit zal je sterker komen. Kus!

 • Lindy
  1 september 2015

  Oh, ik vind het zo jammer dat ze dit hebben besloten! :(
  Ik ga heel hard voor je hopen dat de examencommissie naar je situatie kijkt en ziet hoe zo’n sterke vrouw je bent! Je verdient nog een kans :*

  Liefss

 • Marijke
  1 september 2015

  Oh wat erg! Zo balen voor je. Kan me goed voorstellen dat je nu in een gapend gat bent gevallen. Hopelijk komt er toch weer wat moois op jullie pad!

 • Joyce
  1 september 2015

  ik vind het echt rot voor je Odile! :(

 • Sylvie
  1 september 2015

  Wat ontzettend balen Odile! Ik hoop dat je binnenkort een baan vindt waar je je draai in kan vinden, maar nog liever natuurlijk dat de examencommissie terugkomt op het besluit. Sterkte!

 • Jennifer
  1 september 2015

  Vind ik niet leuk Odile! Maar je hebt hard gewerkt en niet zomaar opgegeven, dus ik vind ‘t niet leuk van de uni dat ze je eraf schoppen.

 • Monique
  1 september 2015

  He bah, wat naar. Ik had zo gehoopt voor je dat je toch door zou mogen.. Ik hoop dat ze je alsnog een kans geven en zo niet, dat je zelf iets vindt waar je je goed bij voelt en dat je goed kunt combineren met de zorg voor Maxim. Veel sterkte! X

 • Tineke
  1 september 2015

  Misschien ga ik iets heel stoms zeggen: maar is lenen voor je studie geen optie?

  Toegegeven; ook dan kom je met een studieschuld te zitten. De rente die je erover moet betalen is echter minimaal, en de betalingsregelingen erg soepel. En een studieschuld aflossen lijkt me toch nog een stuk minder zuur als je uiteindelijk in ieder geval een diploma in je zak hebt. Ik snap dat een heleboel studenten hier heel negatief tegenover staan, maar ik heb altijd te horen gekregen: als je ergens voor leent, leen dan voor je studie. Een betere investering is er niet.
  (Ik weet natuurlijk niet precies hoe je situatie is, als je al leent dan heb ik natuurlijk niets gezegd <3 )

  Toch hoop ik dat je alsnog een positief bericht krijgt van de universiteit, of dat je op z'n minst op gesprek mag komen.

  • Odile
   Tineke
   1 september 2015

   Lief dat je mee denkt Tineke <3
   Ik leen al voor mijn studie. Ik had alleen dit jaar nog kunnen lenen, geen ov en volgend jaar geen van beide. Het was op financieel vlak dus al een lastig verhaal.

 • Betty
  1 september 2015

  Ik vind het zo ongelofelijk rot voor je, dat ik de woorden niet kan vinden. We weten allemaal hoe hard je ervoor geknokt hebt en dat je eruit gehaald hebt wat er het afgelopen jaar in heeft gezeten. Ik had in jouw situatie al snel opgegeven, maar jij hebt tot het laatste moment gebikkeld. Daar heb ik heel veel bewondering voor. Ik hoop, hoop, hoop dat de examencommissie tot een beter besluit zal komen.

Add Comment

Mama meeting!
VTech Avonturenvliegtuig