Onze relatie zat in zwaar weer

Posted In: Persoonlijk | Samenwerking

Een relatie is hard werken. Ik denk dat de meeste mensen hier driftig ja op zullen knikken en maar weinig mensen het oneens zullen zijn met deze uitspraak. Toen ik 18 werd had ik mijn eerste serieuze relatie die zo’n 2,5 jaar duurde. Dit is dus nog maar mijn tweede serieuze relatie en je kunt concluderen dat ik veel te leren had. Ik heb nu ruim 2 jaar een relatie met de man die ik de vader van mijn kinderen mag noemen en in die 2 jaar hebben we al een hoop voor onze kiezen gehad. En ja; dat doet wat met je relatie. Onze relatie kwam in zwaar weer terecht, maar we wisten hem ook weer te verbeteren. Vandaag vertel ik hoe we dat gedaan hebben.

Walking on cloud 9

Weet je nog? Die eerste periode waarin je net je vriend of vriendin leert kennen? Waarin je nog smoorverliefd op elkaar bent, elkaar het liefste de hele dag door ziet en spreekt en waarin je het gevoel heb dat de ander nooit iets fout kan doen? Ook die periode heb ik natuurlijk met Willem gehad, al zag die er wel wat anders uit dan bij een gemiddeld stel. Zo had ik bijvoorbeeld al een zoontje van 2,5, hij had een eigen woning, ik had een eigen woning en we woonden bijna één uur rijden van elkaar vandaan. Tijd om elkaar rustig één op één te leren kennen hadden we niet vaak, laat staan om echt leuke dingen met zijn tweeën te doen. Op zich geen ramp, maar je start je relatie daarom wel gelijk op een ander punt.

Van latten, naar samenwonen en zwanger zijn

Al snel besloten we dat ik met M. naar het Brabantse land zou verhuizen om bij Willem te gaan wonen. Voor sommigen was dit te snel, maar wij waren zeker van elkaar: dit zou helemaal goed gaan komen! Onze kinderwens kwam al snel aan bod en toen we besloten dat we graag nog samen een kindje wilden was het gelijk raak. We waren toen krap een halfjaar samen en dolgelukkig dat we een echt gezin waren en in het jaar erop een kindje van ons samen mochten verwelkomen. Al heel vroeg in de zwangerschap kreeg ik HG waardoor ik 9 lange maanden ontzettend ziek was en amper iets kon. Een zieke partner legt druk op je relatie, kunnen we nu wel zeggen.

Willem ging van een man die weinig verplichtingen had, naar een gezinsman die naast zijn fysieke werk plots voor een peuter en zieke zwangere vriendin moest zorgen. Na een aantal maanden loopt niet alleen de vermoeidheid op, maar ook de frustraties. Bij mij was dat niet anders. Van maanden ziek zijn en veel alleen op bed liggen wordt immers niemand vrolijk. Hoe hard je dan ook probeert lief voor elkaar te blijven en begrip voor elkaar te tonen, soms gaat die koek gewoon even niet op. Dan moet je je frustratie kwijt en dat doe je bij degene die je vertrouwt en die in je buurt is. Ik kan eerlijk zeggen dat mijn zwangerschap heel erg zwaar was voor onze relatie en deze echt op de proef werd gesteld. Je bent keihard op elkaar aangewezen en in die periode ontdek je ook kanten van de ander die je niet zo tof vind. De rozengeur en maneschijn is verdwenen en het lijstje met irritatiepunten wordt langer.

De geboorte van onze zoon

Toen onze zoon N. geboren werd in september waren we uiteraard dolgelukkig. Als je elkaar in de rol van vader en moeder ziet, komt dat verliefde gevoel weer naar boven. We wisten dat we moesten blijven werken aan onze relatie, moesten blijven communiceren. Ja het zou echt nog wel zwaar worden met een newborn, we wilden geen illusies scheppen.

Toen was daar het moment dat ik 4 weken na de bevalling galstenen bleek te hebben en weer continu op bed lag omdat ik verrekte van de pijnaanvallen. Uiteindelijk werd mijn galblaas verwijderd en kon ik me weer richten op het herstel daarvan, terwijl de zorg voor – nu twee – kinderen en het huishouden op Willem zijn schouders vielen. Het vergde wederom veel van mijzelf en onze relatie. De maanden erna werd ik niet de persoon die ik voor mijn zwangerschap was en belandde ik in een depressie. Als er iets druk op je relatie legt, is het wel als één van de twee in een depressie zit. Zie dan maar eens de positieve vibe er voor jezelf in te houden. Willem liet na een tijdje blijken dat hij, hoeveel hij ook me hield, ook op was en er wel een beetje klaar mee was. Het klinkt onaardig, maar alles had ook weerslag op hem. Ik kon het hem niet kwalijk nemen.

Zwaar weer

Terwijl we op een zwaar punt in onze relatie zaten kwam het programma LoveSync op mijn pad. Dit is een zelfhulpprogramma voor stellen die op een ontspannen manier hun relatie willen verbeteren. Ik stond op de wachtlijst bij GGZ voor een behandeling voor mijn depressie en in de tussentijd leek het mee een goed idee om te kijken hoe ik mijn relatie weer in een opwaartse spiraal kon krijgen, in plaats van een neerwaartse. Ik ging zonder verwachtingen aan de slag met het online programma en zou wel zien of het iets voor mij kon betekenen.

Het programma

Afgelopen maanden heb ik het online programma op mijn eigen tempo gevolgd. Ik heb 6 modules zoals ‘het overbruggen van verschillen’ en ‘wat te doen met frustraties’ doorlopen. Door middel van praktische opdrachten, informatie en tips & tricks heb ik meer inzicht gekregen in niet alleen mijn relatie, maar ook in mijn partner als ikzelf als persoon. Deze informatie heb ik weer gedeeld met Willem. Zoals vele mannen, had hij er geen behoefte aan om het programma zelf te volgen (dit kan ik overigens wel echt aanraden, het is ook gratis!)

Wat ik ervaren heb is dat problemen en frustraties die niet uitgesproken worden echt een weerslag kunnen hebben op je relatie. Het is in moeilijke tijden makkelijk maar door te blijven gaan en moeilijkheden uit de weg te gaan door onze kop in het zand te steken. Wat toch altijd weer blijkt is dat communiceren zo.ontzettend.belangrijk is. Die draad hebben Willem en ik afgelopen weken weer opgepakt. Ook praten we weer met elkaar over hoe we ons voelen en wat we willen. Immers, wat je niet weet, daar kun je ook geen rekening mee houden.

Wat we beiden ook merkten als ouders zijnde, is dat we onszelf weinig alleen-tijd gunden. Tijd voor Willem om een biertje te doen met een vriend, tijd voor mij om lekker te gaan winkelen met mijn zus. Het gezinsleven slokt je snel op, maar we merken dat als we soms ook dingen los van elkaar doen, we gezelliger naar elkaar toe zijn. Het is belangrijk dat je ook je eigen dingen kunt doen. Dat kwam ook aan bod in het programma van LoveSync.

Wat ik ook een mooi deel uit de online cursus vond, is dat je aan het begin, tussendoor en aan het einde positieve eigenschappen van je partner moet opsommen. Hierdoor kon ik zien dat aan het einde van het programma dat lijstje met dingen die ik leuk vind aan Willem langer was geworden. Mijn ogen werden weer geopend en ik kon weer zien waarom ik zo verliefd was geworden op hem! Ook maak je tijdens het programma een lijstje met dingen waarin je zelf tekort geschoten bent in je relatie. Zelfreflectie is soms lastig, maar wel nodig als je vooruit wil.

Conclusie

Al met al heb ik zeker wat gehad aan het LoveSync. programma en wist het onze relatie te verbeteren. Het lijken voor de hand liggende onderwerpen, maar dat zijn juist de dingen waar je niet meer aan denkt als je al een tijd in een relatie zit. Je ogen worden weer even geopend en je neemt actief de tijd om over je relatie, jezelf en je partner na te denken. Over wat je prettig en minder prettig vindt, wat je van de ander nodig hebt en wat je je partner kunt geven. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het goed is om zo nu en dan je relatie te evalueren en elkaars wensen bespreekbaar te maken.

Aan het einde van de rit krijg je een eindmeting te zien. Hierin zie je bij elk onderdeel (communicatie, seks, frustratie etc.) hoe het er aan het begin van het programma voor stond en aan het einde als je het programma hebt voltooid. Het doet toch goed om te zien dat bij ons bij elk onderdeel de grafiek wat was gestegen!

Happy in love

En wij? Wij zijn weer/ nog steeds happy in love. Ondanks dat we nog steeds in een zware periode zitten, doen we echt ons best voor elkaar. We praten veel, proberen de ander te helpen en er voor elkaar te zijn. We praten meer dan ooit tevoren. Af en toe doen we wat samen en we gunnen elkaar tijd alleen. Door goed te communiceren weten we nu ook dat we ondanks de moeilijke jaren, we nog steeds voor elkaar en ons gezin willen gaan. En dat is denk ik het allerbelangrijkste!

Het is een lang artikel geworden. Ik hoop dat mijn persoonlijke verhaal jou ook kan helpen (weer) energie en moeite in je relatie te stoppen als deze in zwaar weer zit en hem misschien zelfs te verbeteren.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking.

 • Lieke
  2 oktober 2018

  Wauw mooi geschreven. En je hebt gelijk Bij mij ging het ook ff slecht. Nu nemej wr meet tijd voor elkaar. En praten we erover. Dat helpt enorm?. Jullie komen er ook wel❤️

 • Loes Wevers
  Loes Wevers
  2 oktober 2018

  Wat heftig waar jullie doorheen moesten (en nog steeds moeten). Ook wij hebben een HG-zwangerschap gehad, en het legt inderdaad een grote druk op alles. Uiteindelijk, hoe je het ook went of keert en hoe goed je partner ook voor je klaar staat, vond ik 9 maanden in bed/in huis zijn echt heel benauwend en eenzaam. En dat terwijl ik een lieve vriend had die voor me zorgde, ouders die voor me klaarstaan, vriendinnen die toch trouw af en toe langskwamen als ik dat aan kon…
  En ook voor mijn vriend was het heftig: ik heb echt niet altijd door gehad dat hij na een lange dag werken thuis kwam, om mij nóg zieker in bed aan te treffen dan de dag daarvoor. De zorgen om mij en onze mini hebben echt wel wat overschaduwd, naast natuurlijk het feit dat hij letterlijk ook thuis meer zorgen op zich moest nemen.
  Ik hoop dat jullie de spiraal naar boven langzaam kunnen voortzetten… Succes!

 • Stephanie de Wit
  Stephanie de Wit
  2 oktober 2018

  Mooi en eerlijk geschreven! Het is zeker niet makkelijk maar wat fijn om elkaar te hebben ?

  • Odile Ma
   Odile Ma
   Stephanie de Wit
   2 oktober 2018

   Stephanie de Wit dankjewel!

Add Comment

Bij Marcia duurde de inleiding ruim een week – Bevallingsverhaal #6
Hoeveel en wat voor kleding moet je in huis hebben voor je pasgeboren baby?