Hollandse asperges op klassieke wijze

 

Wat mij betreft is er maar één manier om witte asperges te bereiden en dat is op klassieke wijze met botersaus, ham en ei. Het verdient niet de schoonheidsprijs en het is een caloriebom, maar dan heb je wel iets ontzettend lekkers op je bord liggen!

 

KeukenDifficultyEenvoudig
Hoeveelheid2 personen
Bereidingstijd20 minsKooktijd20 minsTotale bereidingstijd40 mins
Hoofd
 1 kg asperges
 300 g krieltjes
Saus
 150 g roomboter
 100 g achterham
 3 eieren
 1 citroen
 25 g kervel
 zout
 peper
Voorbereiding
1

Leg de asperges 30 minuten voordat je ze gaat bereiden in een bak met koud water. Doordat de asperges zich volzuigen met vocht, kun je ze makkelijker schillen.

Bereiding
2

Snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit goed, zodat er geen harde schil overblijft. Als je een dunschiller gebruikt kun je het beste twee keer rond gaan.

3

Leg de geschilde asperge in een ruime pan met voldoende koud water. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng het aan de kook. Kook de asperges 5 minuten (klik om gelijk een timer te gebruiken).

4

Neem de pan van het vuur en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel door garen. Maak ondertussen de saus.

Saus
5

Breng een pannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Houd de eieren even onder de koude kraan om ze te laten 'schrikken' en pel de schil eraf. Hak de eieren in een hakmolen fijn of prak het klein met een vork.

6

Snij de plakken ham in kleine stukjes en hak de kervel fijn.

7

Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg vervolgens de ei, ham en kervel toe.

8

Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
9

Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

10

Verdeel de asperges over de borden. Schep een ruime hoeveelheid saus over de asperges.

11

Serveer er gebakken krieltjes bij en garneer het geheel af met wat kervel.

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

Hoofd
 1 kg asperges
 300 g krieltjes
Saus
 150 g roomboter
 100 g achterham
 3 eieren
 1 citroen
 25 g kervel
 zout
 peper

Bereidingswijze

Voorbereiding
1

Leg de asperges 30 minuten voordat je ze gaat bereiden in een bak met koud water. Doordat de asperges zich volzuigen met vocht, kun je ze makkelijker schillen.

Bereiding
2

Snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit goed, zodat er geen harde schil overblijft. Als je een dunschiller gebruikt kun je het beste twee keer rond gaan.

3

Leg de geschilde asperge in een ruime pan met voldoende koud water. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng het aan de kook. Kook de asperges 5 minuten (klik om gelijk een timer te gebruiken).

4

Neem de pan van het vuur en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel door garen. Maak ondertussen de saus.

Saus
5

Breng een pannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Houd de eieren even onder de koude kraan om ze te laten 'schrikken' en pel de schil eraf. Hak de eieren in een hakmolen fijn of prak het klein met een vork.

6

Snij de plakken ham in kleine stukjes en hak de kervel fijn.

7

Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg vervolgens de ei, ham en kervel toe.

8

Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
9

Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

10

Verdeel de asperges over de borden. Schep een ruime hoeveelheid saus over de asperges.

11

Serveer er gebakken krieltjes bij en garneer het geheel af met wat kervel.

Hollandse asperges op klassieke wijze

    PLAATS EEN REACTIE

    Gevulde geroosterde paprika’s met Griekse couscous salade
    Sandwich cake met gerookte zalm