Recept: Hollandse asperges op klassieke wijze met botersaus

Posted In: Koken | Recept
Het Witte Goud, de Koningin der Groenten, Parel van het Land en Points d’Amour. Allemaal bijnamen voor de asperge. Ondanks dat deze bijnamen doen vermoeden dat alleen chef-koks raad weten met deze groente, is het helemaal niet moeilijk om ze te bereiden. Voor mij bestaat er maar één manier die ik echt de allerlekkerste vind en dat zijn asperges op klassieke wijze met botersaus.

Witte, groene en paarse

Er zijn verschillende soorten van deze groente op de markt. De bekendste zijn de groene en witte asperges, maar wist je dat er ook paarse versies bestaan? De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en danken hun kleur aan het zonlicht.

Hier in Noordwest-Europa is het gebruikelijk om witte asperges te eten die gekookt worden. In landen die meer zuidelijk liggen worden vaak groene  gegeten, die heerlijk zijn als je ze bijvoorbeeld even grilt en omwikkelt met parmaham. Het water loopt me al in de mond!

De paarse variant wordt nog niet frequent gegeten, maar zie je steeds vaker. Het is een jonge scheut van de aspergeplant. De top is meestal stevig en de paarse asperges smaken mild en door het hogere suikergehalte kunnen ze wat zoet proeven.

Aspergeseizoen

Oh wat vind ik het jammer dat het altijd maar zo kort aspergeseizoen is! De eerste asperges steken met het huidige klimaat vaak begin maart de kop op en ze worden traditioneel vanaf de tweede donderdag van april geoogst tot eind juni. Aangezien we al in juni zitten is het dus hoog tijd om een lekker recept te delen!

Recept van mijn moeder

Er zijn tal recepten te vinden voor het bereiden van witte asperges. De een serveert het met ham en een gepocheerd ei, de ander met een zakje aspergesaus en weer een ander met gerookte zalm. Voor mij steekt er echter maar één recept met kop en schouders bovenuit: Hollandse asperges op klassieke wijze met botersaus. Nee, dit gerecht verdient niet de schoonheidsprijs, maar lekker dat het is! En dat is wat mij betreft het allerbelangrijkste.

Door het gebruik van botersaus is het wel een gerecht wat hoog in de calorietjes zit. Maar goed, je mag jezelf af en toe best laten gaan, toch?

Wat anders aan dit recept is, is dat mijn moeder geen peterselie gebruikt maar kervel. Het is verwant aan peterselie en koriander, maar kervel heeft een lichte anijssmaak en is wat zoeter. Ik vind het absoluut lekkerder, maar jammer genoeg kun je niet altijd kervel vinden in de supermarkt. In dat geval kun je de kervel vervangen door peterselie.

Bereiden en vers houden van asperges

Dan tot slot nog wat tips voor het bereiden van witte asperges. Je hebt speciale aspergepannen op de markt die smal en hoog zijn en daardoor ideaal om asperges in te koken. Het is handig om in huis te hebben, maar omdat het aspergeseizoen maar zo kort duurt staat hij het grootste gedeelte van het jaar in je kastje te verstoffen. Je kunt ook prima een grote pan gebruiken!

Het schillen van asperges kun je met een dunschiller doen. Dit gaat prima en snel. Wel wil ik je dan adviseren twee keer rond te gaan. Stukken schil op asperges is verre van lekker en enorm zonde. Je kunt ook een speciale aspergeschiller kopen. Deze zijn net wat handiger in gebruik en bij een aspergeschiller hoef je maar één keer rond te gaan, dus dat scheelt weer tijd.

Asperges zijn het lekkerste als je ze gelijk op eet, maar je kunt ze 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast totdat je ze gaat bereiden. Als je ze langer wilt bewaren kun je ze het beste schillen en ze in een diepvrieszakje invriezen. Ze blijven dan 4 tot 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Tip: gooi de onderkantjes en de schillen van je asperges niet weg maar vries ze in. Van de schillen kun je een lekkere bouillon trekken als je aspergesoep wilt maken!

 

Wat mij betreft is er maar één manier om witte asperges te bereiden en dat is op klassieke wijze met botersaus, ham en ei. Het verdient niet de schoonheidsprijs en het is een caloriebom, maar dan heb je wel iets ontzettend lekkers op je bord liggen!

 

KeukenDifficultyEenvoudig
Hoeveelheid2 personen
Bereidingstijd20 minsKooktijd20 minsTotale bereidingstijd40 mins
Hoofd
 1 kg asperges
 300 g krieltjes
Saus
 150 g roomboter
 100 g achterham
 3 eieren
 1 citroen
 25 g kervel
 zout
 peper
Voorbereiding
1

Leg de asperges 30 minuten voordat je ze gaat bereiden in een bak met koud water. Doordat de asperges zich volzuigen met vocht, kun je ze makkelijker schillen.

Bereiding
2

Snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit goed, zodat er geen harde schil overblijft. Als je een dunschiller gebruikt kun je het beste twee keer rond gaan.

3

Leg de geschilde asperge in een ruime pan met voldoende koud water. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng het aan de kook. Kook de asperges 5 minuten (klik om gelijk een timer te gebruiken).

4

Neem de pan van het vuur en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel door garen. Maak ondertussen de saus.

Saus
5

Breng een pannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Houd de eieren even onder de koude kraan om ze te laten 'schrikken' en pel de schil eraf. Hak de eieren in een hakmolen fijn of prak het klein met een vork.

6

Snij de plakken ham in kleine stukjes en hak de kervel fijn.

7

Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg vervolgens de ei, ham en kervel toe.

8

Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
9

Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

10

Verdeel de asperges over de borden. Schep een ruime hoeveelheid saus over de asperges.

11

Serveer er gebakken krieltjes bij en garneer het geheel af met wat kervel.

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

Hoofd
 1 kg asperges
 300 g krieltjes
Saus
 150 g roomboter
 100 g achterham
 3 eieren
 1 citroen
 25 g kervel
 zout
 peper

Bereidingswijze

Voorbereiding
1

Leg de asperges 30 minuten voordat je ze gaat bereiden in een bak met koud water. Doordat de asperges zich volzuigen met vocht, kun je ze makkelijker schillen.

Bereiding
2

Snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit goed, zodat er geen harde schil overblijft. Als je een dunschiller gebruikt kun je het beste twee keer rond gaan.

3

Leg de geschilde asperge in een ruime pan met voldoende koud water. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng het aan de kook. Kook de asperges 5 minuten (klik om gelijk een timer te gebruiken).

4

Neem de pan van het vuur en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel door garen. Maak ondertussen de saus.

Saus
5

Breng een pannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Houd de eieren even onder de koude kraan om ze te laten 'schrikken' en pel de schil eraf. Hak de eieren in een hakmolen fijn of prak het klein met een vork.

6

Snij de plakken ham in kleine stukjes en hak de kervel fijn.

7

Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg vervolgens de ei, ham en kervel toe.

8

Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
9

Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

10

Verdeel de asperges over de borden. Schep een ruime hoeveelheid saus over de asperges.

11

Serveer er gebakken krieltjes bij en garneer het geheel af met wat kervel.

Hollandse asperges op klassieke wijze

    PLAATS EEN REACTIE

    Quote #4
    Trap de zomer letterlijk af bij het FOX Sports voetbalfestival + win kaartjes!