Portobello met Gorgonzola en risotto

Posted In: Koken | Recept

Vroeger moest ik niets van kaas weten, laat staan blauwaderkazen. Tegenwoordig ben ik er echter gek op. Een stukje brie of Blue Stilton op een toostje of blauwaderkaas door een salade, heerlijk!

Ik probeer de laatste maanden vaker vegetarisch te koken en risotto met paddenstoelen is een vast gerecht wat we regelmatig eten. Toen ik laatst op zoek was naar nieuwe gerechten, kwam ik uit bij een recept van HelloFresh: portobello’s gevuld met geitenkaas. Ik vind geitenkaas heerlijk, maar we eten het al regelmatig. Ik besloot dit recept in een eigen jasje te steken. Ik heb ervoor gekozen er een echt Italiaans recept van te maken en de portobello met een pittigere kaas te vullen en te serveren met mijn vertrouwde risotto.

Portobello

De portobello is een paddenstoel en familie van de champignon. Hoewel hij een fancy naam heeft, is het niets meer dan een kastanjechampignon, alleen dan een slag groter. Hij kan maar liefst 12 centimeter zijn en is daarom uitermate geschikt om te vullen met kaas, zoals ik doe, of groente. Doordat hij qua smaak en textuur wat vlezig is, is het een perfecte vervangen van vis of vlees. Wij eten hem graag gevuld of in reepjes gesneden door een paddenstoelenrisotto. Zelfs mijn vriend, die een echte carnivoor is, mist zijn stukje vlees niet als we risotto eten.

Probeer ook eens dit recept: gevulde geroosterde paprika met couscous

Tip!

Net als bij alle andere eetbare paddenstoelen, is het belangrijk dat je de portobello niet met water wast. Paddenstoelen zuigen zich dan vol met water en dit komt de smaak van je gerecht niet te goede. Ik pak altijd een stukje keukenrol en veeg daarmee de paddenstoelen schoon. Werkt prima!

Portobello gevuld met Gorgonzola

Gorgonzola

Voor dit gerecht heb ik ervoor gekozen om de portobello’s te vullen met Gorgonzola. Dit is een blauwschimmelkaas van volle koemelk, afkomstig uit het noorden van Italië. De schimmel, Penicillum glaucum, geeft de karakteristieke pittige smaak. Net zoals bij veel blauwschimmelkazen is Gorgonzola een gevalletje ‘you hate it or you love it’. De kaas heeft een zeer uitgesproken smaak en kan snel overheersend zijn. Het is daarom belangrijk om een juiste hoeveelheid te gebruiken in gerechten als deze. Het is zonde als je de Portobello niet meer proeft.

Omdat de smaak van Gorgonzola zo uitgesproken is, kun je ervoor kiezen om een wat mildere kaas te nemen. Dit kan een andere blauwschimmelkaas zijn die wat minder pittig is, zoals Viking Blue. Als je totaal niet van blauwaderkazen houdt, zou je de Gorgonzola kunnen vervangen voor Gruyere of Parmezaanse kaas. Ga je liever voor een zachte, milde kaas, dan kun je geitenkaas of Ricotto gebruiken.

Risotto

Risotto is een rijstgerecht uit Italie. ‘Riso’ betekent rijst. Het bereiden van deze rijstsoort gebeurt in een vast aantal stappen.

Bij de eerste stap (het maken van een soffrito) smoor je een gesnipperde uit (eventueel met knoflook) in boter of olijfolie. Bij de tweede stap bak je de rijst twee tot drie minuten mee met soffrito. Hierdoor wordt de rijst een beetje glazig. Deze stap noem je tostatura. Tijdens de derde stap voeg je geleidelijk het vocht toe. Dit kan witte wijn, water en/ of bouillon zijn. De rijst neemt het vocht langzaam op en hierbij is het belangrijk dat je blijft roeren. Hierdoor kan de zetmeel naar de oppervlakte komen en opgelost worden in het vocht. Het bindt de rijst en zorgt dat de risotto kleverig wordt. De vierde stap is het toevoegen van de overige ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen. Tijdens de vijfde en laatste stap (mantecatura), voeg je na een korte pauze Grana Padano (kaas) toe en wat boter. Het is de bedoeling dat je de risotto zo snel mogelijk serveert, want het koelt snel af.

Nu rest je eigenlijk niets anders dan onderstaande stappen te volgen, om dit heerlijke gerecht op tafel te kunnen zetten. Succes!

Gevulde portobello's zijn perfect om een heerlijk gerecht op tafel te zetten wat er ook nog eens luxe uit ziet! In combinatie met een pittige blauwaderkaas en truffelrisotto komen ze mooi tot hun recht.

KeukenDifficultyGemiddeld
Hoeveelheid2 personen
Bereidingstijd10 minsKooktijd30 minsTotale bereidingstijd40 mins
Portobello's
 2 portobello's
 100 g Gorgonzola
 1 teentje knoflook
 1 ui
 1 el basterdsuiker
 1 el balsamico-azijn
 2 el pijnboompitten
Risotto
 200 g risottorijst met truffel
 200 ml witte wijn
 2 groentebouillon tabletten
 75 ml creme fraiche
 30 g parmezaanse kaas
Overig
 olijfolie
 rucola
 peper
1

Verwarm wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de risotto toe en laat de rijst even smoren.

2

Maak ondertussen de groentebouillon klaar. Ik gebruik voor 750 tot 100 ml bouillon, twee tabletten.

3

Hol de portobello's uit. Dit doe je door eerst de stam voorzichtig te verwijderen en dan met een theelepeltje de sporen eruit te schrapen. Pas op bij de randen, want deze scheuren snel.

4

Voeg al roerend telkens ongeveer 1 dl van de bouillon toe en breng de risotto al roerende aan de kook. Voeg de volgende scheut bouillon pas toe als de vorige geheel is opgenomen. Kook de risotto in ongeveer 25 minuten gaar. Leg geen deksel op de pan.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden.

6

Snij de knoflook fijn en voeg wat olijfolie toe. Leg de portobello's met de bolle kant naar onderen in een ovenschaal die je hebt ingevet. Smeer de binnenkant van de portobello's in met de knoflookdressing die je net hebt gemaakt.

7

Bak ze in het middel van de oven in ongeveer 10 minuten gaar.

8

Pel ondertussen de ui en snijd deze in halve ringen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de uien tot ze mooi glazig zijn.

9

Voeg de basterdsuiker toe en laat de uien karameliseren. Voeg tot slot de balsamico-azijn en wat peper toe om op smaak te brengen.

10

Neem de portobello’s uit de oven. Vul ze met de ui, verkruimel de gorgonzola erover en strooi er wat niet geroosterde pijnboompitjes op. Breng op smaak met wat peper. Bak de portobello's nog ongeveer 5 minuten in de oven zodat de kaas goed kan smelten.

11

Roer de creme fraîche door de risotto als deze gaar is en voeg de geraspte kaas toe. Roer het geheel goed door elkaar.

12

Schep wat risotto op het bord. Leg de portobello ernaast en garneer het geheel af met wat rucola.

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

Portobello's
 2 portobello's
 100 g Gorgonzola
 1 teentje knoflook
 1 ui
 1 el basterdsuiker
 1 el balsamico-azijn
 2 el pijnboompitten
Risotto
 200 g risottorijst met truffel
 200 ml witte wijn
 2 groentebouillon tabletten
 75 ml creme fraiche
 30 g parmezaanse kaas
Overig
 olijfolie
 rucola
 peper

Bereidingswijze

1

Verwarm wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de risotto toe en laat de rijst even smoren.

2

Maak ondertussen de groentebouillon klaar. Ik gebruik voor 750 tot 100 ml bouillon, twee tabletten.

3

Hol de portobello's uit. Dit doe je door eerst de stam voorzichtig te verwijderen en dan met een theelepeltje de sporen eruit te schrapen. Pas op bij de randen, want deze scheuren snel.

4

Voeg al roerend telkens ongeveer 1 dl van de bouillon toe en breng de risotto al roerende aan de kook. Voeg de volgende scheut bouillon pas toe als de vorige geheel is opgenomen. Kook de risotto in ongeveer 25 minuten gaar. Leg geen deksel op de pan.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden.

6

Snij de knoflook fijn en voeg wat olijfolie toe. Leg de portobello's met de bolle kant naar onderen in een ovenschaal die je hebt ingevet. Smeer de binnenkant van de portobello's in met de knoflookdressing die je net hebt gemaakt.

7

Bak ze in het middel van de oven in ongeveer 10 minuten gaar.

8

Pel ondertussen de ui en snijd deze in halve ringen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de uien tot ze mooi glazig zijn.

9

Voeg de basterdsuiker toe en laat de uien karameliseren. Voeg tot slot de balsamico-azijn en wat peper toe om op smaak te brengen.

10

Neem de portobello’s uit de oven. Vul ze met de ui, verkruimel de gorgonzola erover en strooi er wat niet geroosterde pijnboompitjes op. Breng op smaak met wat peper. Bak de portobello's nog ongeveer 5 minuten in de oven zodat de kaas goed kan smelten.

11

Roer de creme fraîche door de risotto als deze gaar is en voeg de geraspte kaas toe. Roer het geheel goed door elkaar.

12

Schep wat risotto op het bord. Leg de portobello ernaast en garneer het geheel af met wat rucola.

Gevulde portobello met truffel risotto

    Add Comment

    Angelina kreeg een keuze: doorlopen of inleiden – Bevallingsverhaal #8
    Een midweek in de Eifel