Playertaks

Playertaks - Go, mommy, go!

Gisteren wees mijn zus me op een kop uit de krant De Telegraaf die ‘Playertaks moet weglopende vaders treffen’ luidde. De term was geheel onbekend voor mij en daarom trok het gelijk mijn aandacht. Ook omdat het enigszins over mijn situatie gaat.

 

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”center” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”” description=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Een zogenaamde ‘playertaks’ moet voorkomen dat jonge vaders voor of vlak na de geboorte van een kind de benen nemen. Het idee is om deze vaders op de uitkering te korten om het geld vervolgens aan de moeder te geven voor de opvoeding van het kind.[/tagline_box]Het geld kan vervolgens besteed worden aan verzorgingsproducten, voeding en school. Het idee kwam van Christiaan Merkuur (CDA-burgerraadslid) die op de school waar hij les geeft stelselmatig situaties voorbij ziet komen waarbij de, in dit geval, jongens het kind niet erkennen en weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Teveel vaders weten nog onder de alimentatieplicht uit te komen waardoor de meisjes/ vrouwen in kwestie gedwongen zijn financieel voor alles op te draaien en vaak met school moeten stoppen.

Ik weet nog dat ik als bijstandsmoeder tijdens mijn zwangerschap (in 2013) eenzelfde soort artikel tegenkwam waarin stond dat de grote gemeentes op zoek gingen naar vaders van niet-erkende kinderen van bijstandsmoeders om een financiële bijdrage te kunnen innen. Het lijkt mij een moeilijk uitvoerbare taak maar desalniettemin sta ik er grotendeels achter. Omdat de man het kind niet hoeft te dragen kan hij als hij het wilt de benen nemen en hoeft hij geen dag in zijn leven iets (financieel) in te leveren. Oneerlijk, maar waar.

Bij mijn ex is het hetzelfde verhaal. Je kunt er als vrouw voor kiezen om via een rechter een DNA-test af te dwingen. Mocht daaruit blijken dat de man de biologische vader is, kan er ook alimentatie afgedwongen worden zonder dat hij bezoekrecht krijgt. Toch heb ik ervoor gekozen dit niet te doen. Onder anderen omdat ik financieel niet afhankelijk wil zijn, geen gezeur wil over geld (wat ik wel of niet krijg) maar bovenal ook graag zelf in handen wil blijven houden of en wanneer hij mijn zoon gaat zien, mocht hij zich in de toekomst bedenken. Hoe ik tot deze beslissing ben gekomen is een lang verhaal maar het horen van negatieve verhalen met rechtszaken als gevolg heeft mij doen besluiten mijn ex zijn verantwoordelijkheid tot de dag van vandaag te laten ontlopen.

Om een lang verhaal kort te maken: als gemeenten op deze manier financiële verantwoordelijkheid weten af te dwingen bij deze mannen sta ik daar achter. Immers, de belastingbetaler hoeft niet op te draaien voor hun gedrag. Daarbij ga ik overigens niet in over het feit dat sommige meisjes/ vrouwen in de bijstand zitten want dan kan het nog een lange discussie gaan worden ;)

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”center” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Hoe denk jij over deze kwestie?” description=”Laat het me weten in een reactie.” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

Bron afbeelding

Author

Odile is 26 jaar en moeder van zoontje Maxim ('13). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar inmiddels gelukkig in de liefde en zwanger van de tweede. Ze is de oprichtster van & schrijfster op www.gomommygo.nl, schrijft columns voor Babybytes.nl en zou het liefste nog een te gekke parttime baan vinden!

Laatste reacties
  • Dat kan ook nog. Ook dan is de vader in een machteloze positie. Als de moeder het laat doen kan hij er niks tegenin brengen.

  • Wat dacht je van andersom? Als de vader géén abortus wil en de moeder wel..

  • Moeilijke kwestie. Ik denk dat als ik zelf in die positie zou verkeren geen geld van die *** aan zou willen nemen, maar je wilt het beste voor je kind en daar komt toch ook geld bij kijken. Maar dan nog, het idee dat die slapjanus op wat voor manier dan ook ineens bij zou dragen aan de opvoeding van ons kind, zou ik maar niks vinden. (Ik heb overigens een fijne vent als vader van ons zoontje hoor, ik probeer me alleen een beetje in te leven ;-) )

  • Ik ben het eens met je. Maar ( en nu begeef ik me op heel gevaarlijk ijs) als de vader een abortus wil en de moeder weigert dit dan vind ik dit wel een heel lastige. Want de vader is dan machteloos.

  • In de basis een goed idee. Maar wat Tamara ook zegt, zodra het ze dan geld kost staan ze ook sneller voor de deur om toch rechten te hebben. En zoals jij je ook hebt afgevraagd, wil je dat wel?
    Maar voor de moeders zou het wel wat financiële lucht kunnen geven, en dat is denk ik best fijn!

  • Ik ben het met je eens! Maar ik denk dat mannen dan alsnog het idee krijgen dat ze rechten hebben omdat er geld naar hun kind gaat.

  • Ik vind het een goed idee als de moeder alle verantwoordelijkheid blijft houden en de vader niets te zeggen heeft. In België ligt dit andrrs, want zodra hij betaalt, wordt het kind erkent en verlies je als moeder een groot deel. Dwz dat de vader dan mee moet tekenen voor bv een operatie of bloedtransfusie. Of dit gewoonweg kan weigeren. En daar sta je dan met je alimentatie….. Daarom heb ik er vewust voor gekozen om het zo te houden. Hier zouden ze beter de wet een beetje aanpassen….

Plaats een reactie

Free printable Sinterklaas aftelkalender
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang de aftelkalender direct in je inbox!
Free printable Sinterklaas aftelkalender
Free printable Sinterklaas aftelkalender