Gezinsdiversiteit

Onder de aandacht: gezinsdiversiteit

Posted In: Opvoeding

[fusion_text]Soms komen er wel eens dingen voorbij die gelijk je aandacht weten vast te houden. Dat had ik toen Jessica mij mailde over haar project. Een project met een onderwerp wat mij aan het hart gaat en wat ik zal meenemen in de opvoeding van Maxim.

Anno 2015 groeien er in Nederland minstens 25.000 kinderen op in een ‘roze gezin’. Een mooie benaming voor gezinnen met twee mama’s of twee papa’s. Hoewel deze gezinnen steeds vaker voorkomen, wordt er nog weinig aandacht aan besteed. Deze diversiteit is voor veel kinderen onbekend en vaak  ligt de focus op een stereotype gezin waarbij het gezin bestaat uit een papa en mama.

Ik vind dit best kortzichtig en vind dat er binnen het gezin en op school meer aandacht moet komen voor niet-stereotype gezinnen. Voor sommige mensen is dit een gevoelig onderwerp, maar voor mij vanzelfsprekend. Ik ben door een vader en moeder opgevoed die behoorlijk open minded waren. Zo lang ik me kan herinneren hebben ik, mijn zussen en mijn broer altijd meegekregen dat een vrouw op een andere vrouw verliefd kan worden, een man op een andere man en dat daar niets geks aan is. Mijn ouders hadden bijvoorbeeld ook een vriend die op mannen viel en ik heb nooit anders naar hem gekeken dan bijvoorbeeld mijn vader. Hieruit blijkt voor mij dat het belangrijk is om in de opvoeding mee te geven dat homo’s of lesbiennes niet minder zijn dan hetero’s zodat kinderen tolerant worden. Ik ga hier dus zeker aandacht aan besteden binnen de opvoeding van Maxim. Het raakt mij eerlijk gezegd ook persoonlijk als mensen homo’s of lesbiennes discrimineren.

Als je wilt dat je kind meekrijgt dat er niet alleen stereotype gezinnen bestaan kun je hier bijvoorbeeld met hen over praten. Maar dat is best lastig als dit gezin constant wordt afgebeeld in boeken, kleurplaten en prenten. Z0 vertelde Jessica, die zich hard maakt voor meer aandacht voor gezinsdiversiteit, dat bij een symposium omtrent seksuele diversiteit op het basisonderwijs, geen enkele leerkracht kwam opdagen.

Om dit beeld te doorbreken zal COC Limburg (een belangenvereniging voor homo, lesbo, biseksuele en transgenders) een kleurboek publiceren. Het leuke is dat JIJ een kleurplaat mag inzenden. Uit de inzendingen kiest een jury 10 kleurplaten die het uiteindelijke kleurboek moeten gaan vormen en de winnende illustratie zal op de cover komen en niet geheel onbelangrijk: 100 euro winnen om te spenderen bij Peter van Ginkel kunstenaarsbenodigdheden.

Wil je meedoen? Pak dan snel je potlood, creëer een prachttekening en klik op de poster om te zien hoe je hem kunt opsturen!

[/fusion_text][fusion_text]

[/fusion_text][two_fifth last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=””][person name=”Jessica Maes” title=”Schrijfster, woonbegeleider &
vrijwilliger bij COC Limburg ” picture=”https://www.gomommygo.nl/wp-content/uploads/2015/04/x399y15w199h284cw821ch1156_ft6907.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ social_icon_boxed=”” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”https://www.facebook.com/jessica.maes2″ twitter=”https://twitter.com/jessicamaes_” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Jessica is 26 jaar en schrijfster van de eerste lesbische chicklit ‘Mannenpakken of vrouwenhakken’. Ze werkt als gastdocent op middelbare scholen, waar ze lessen over seksuele diversiteit geeft. Tevens werkt ze als vrijwilliger bij COC Limburg (een belangenvereniging voor oor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders). In samenwerking met COC Limburg zal ze binnenkort een kleurboek over gezinsdiversiteit uitbrengen. Ze hoopt later zelf een ‘roze gezin’ te krijgen.
[/person][/two_fifth][three_fifth last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=””][fusion_text]11024835_1615868425314556_8589501820107976663_o[/fusion_text][/three_fifth][fullwidth backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”#dddddd” highlightposition=”top” content_alignment=”center” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”” description=”Ik ben benieuwd: vind jij gezinsdiversiteit belangrijk en hoe neem je dit mee in de opvoeding van je kind(eren)?
Laat het me weten in een reactie!” animation_type=”fade” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/fullwidth]

 • Jessica Maes
  17 april 2015

  Ooh wat leuk om al deze positieve reacties te zien! Met ons alle voor een mooie – tolerant Nederland.
  Eventjes een reactie op Marijke. Het is inderdaad zo dat er nog een negatieve sfeer heerst omtrent homoseksualiteit. Wel vind ik het super dat jij het zo aanpak. Altijd je stem laten horen. Iedereen is gelijk. ;)

  Jessica

 • Colinda
  9 april 2015

  Ik vind het zeker goed dat hier aandacht aan besteed wordt. En de kleurplaten zijn er ook voor dat als kinderen uit een roze gezin komen ook eens een kleurplaat kunnen kleuren waar hun gezin op staat. In plaats van een mama en een papa.

 • Marijke
  8 april 2015

  Goed artikel! Helaas snappen sommige mensen het echt niet. Regelmatig zelfs strijd hierin huis. Hoewel ooit bevriend met een man die op mannen viel (homo is toch een naar woord), roept manlief als onze zoon de pop van zijn zus te pakken heeft altijd: als hij maar geen homo wordt later. En dat zou ik de wereld wel uit willen hebben! Er is niets mis mee!

  • Odile
   Marijke
   8 april 2015

   Gek is dat, dat zulke opmerkingen nog zo vaak geplaatst worden he? Ik merk dit vooral bij mannen. Hopelijk kunnen wij moeders/ ouders daar verandering in brengen voor de toekomst!

 • Sofie
  8 april 2015

  Ik vraag me wel af of hier nu daadwerkelijk een ‘probleem’ is. Misschien dat dochterlief andere gezinnen op school tegenkomt en dat weet ze dan weer. Ik weet niet of je dit nu bijvoorbeeld in leerboeken moet zetten. Ik denk dat de gezinnen waar de tolerantie ver te zoeken is toch hun kids naar streng-christelijke scholen sturen waar ze zulke boeken niet gaan kopen.

  Wij kijken tegenwoordig Modern Family, ik zal dochterlief tzt tijd ook wat afleveringen laten zien ;-)

 • iooon
  8 april 2015

  Wij zijn thuis ook erg open opgevoed. Toen we puberden heeft mijn moeder ons een keer apart genomen en gevraagd (aan mij dan) of ik iemand leuk vond, een jongen of een meisje. En toen zei ze dat het wat hun betreft niet uitmaakt op wie ik zou vallen, als ik maar gelukkig zou zijn. Iets soortgelijks heeft ze ook tegen mijn broers gezegd. Ik vond het super beschamend en awkward. Want ja puber en mijn moeder. Oef. Maar achteraf was het wel fijn om te horen dat hoe dan ook, ze me zouden accepteren.

  • Odile
   iooon
   8 april 2015

   Mijn ouders hebben het ook altijd gezegd. Als puber zijnde inderdaad behoorlijk awkard, maar wat fijn dat onze ouders er zo open over konden en kunnen praten. Het klinkt soms zo normaal, maar in heel veel gezinnen gebeurd dat gewoon niet.

 • Ihlja
  8 april 2015

  Helemaal goed! Mijn kleurplaat heb ik al ingeleverd, wat een top idee

 • Milou
  8 april 2015

  Een topartikel dit! Ik ben echter van mening dat kinderen van zichzelf al tolerant zijn, maar doordat er inderdaad (wat jij zegt) weinig aandacht aan wordt besteed, wordt het ‘gek’ voor ze en is het ‘anders’. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt, want iedereen is gelijk!!

 • Roos
  8 april 2015

  Ik vind het ook belangrijk dat mijn kids openminded zijn. Bij mijn ouders thuis is er nooit gek over gedaan, en dat is extra fijn aangezien mijn broertje op mannen valt.

 • Whitney ♡ Whtnysworld
  8 april 2015

  Ik ben ook heel open minded opgevoed. Dit wil ik ook mijn kids meegeven. Het komt inderdaad niet vaak ter sprake, zie het niet in boekjes terugkomen. Belangrijk dat wij als ouders er dus wel open over praten.

Add Comment

Ik ga op vakantie en neem NIET mee: mijn kind
Dress that kid #3 – Singing in the rain