Oei ik groei sprongen baby

De befaamde oei ik groei sprongen; hoe zit dat nou?

De Oei ik groei sprongen zijn beroemd en berucht bij menig ouder. Waar de een het sprongenschema nauwlettend in de gaten houdt om zo goed en kwaad als het kan voorbereid te zijn, gooit de ander de informatie over zijn of haar schouder en wordt er rustig afgewacht wanneer er zich weer een sprong aandient. Maar hoe zat het ook al weer met die oei ik groei sprongen?

Wat is een sprong?

Die befaamde oei ik groei sprong is een verandering in de mentale ontwikkeling van je kindje die een vooruitgang aankondigt. Ze komen bij elk kind rond dezelfde leeftijd voor en herken je volgens de ‘babybijbel’ aan drie kenmerken: Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid, oftewel de drie H’s. Je baby loopt in eerste 20 maanden van zijn of haar leventje 10 lastige periodes, oftewel sprongen, door.

Elke sprong bestaat uit twee fasen – Eerst komt de lastige periode waarin je baby meer hangt en sneller huilt dan normaal. Soms lijkt het daardoor dat je kind stil staat of achteruit gaat. In de tweede fase merk je dat je kind nieuwe dingen doet, zelfstandiger is en gaat ontdekken.

In het sprongenschema, die in de boeken zijn te vinden, zijn de sprongen overzichtelijk aangeduid. In deze maanden kan je kind van het zonnetje naar de donderwolk in huis veranderen. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Misschien heb jij juist wel een ontzettend makkelijk kind en merk je weinig van een sprong.

Hoe werkt het schema?

Hoewel het schema pretty straight forward lijkt, moet er toch een notitie bij. Is je baby één week te laat geboren? Dan komt de sprong één week eerder. Is je baby vier weken te vroeg geboren? Dan komt de sprong vier weken later. Dit komt doordat iedere sprong ter herleiden is naar de groei van de hersenen.

Maxim is met 39 weken geboren. Dat betekent dat hij 1 week ‘te vroeg’ is geboren en dat de sprong dus 1 week later komt. De eerste sprong heeft hij dus met 6 in plaats van 5 weken.

Stel dat jouw kindje met 42 weken is geboren. Dat is twee weken ‘te laat’ en dus komt de sprong 2 weken eerder. De tweede sprong krijgt hij dan met 6 weken in plaats van met 8 weken.

Beschouwde jij het schema als ‘bijbel’ of keek je wel wanneer de sprong eraan kwam?

 • Tips voor Papa's
  18 november 2015

  We hebben er hier toch wel wat aan gehad! J. is precies op de uitgerekende datum geboren, maar wij hadden toch het idee dat hij altijd een weekje voor liep op het schema. Wij vonden het verrassend hoe vaak het toch klopte wat er beschreven stond.
  Al met al was het fijn om te weten wat er zou komen, maar viel het soms zwaar bij het zien dat de sprong nog een paar weken ging duren…

 • iooon
  19 oktober 2015

  Als mijn kind superstrontvervelendwilnietslapenbloedondermijnnagelgejankdeheledag is, dan kijk ik even in de app en dan is het inderdaad donderwolkjes tijd. Maar dat lijstje met wat hij wanneer zou kunnen klopt voor ginne meter en daar kijk ik dan ook gewoon niet naar.

 • Margriet
  18 oktober 2015

  Ik vraag me af of het echt werkt. Want veel kindjes ontwikkelen zich niet helemaal volgens het boekje. Maar ik ben blij dat jij er baat bij hebt.

  • Odile
   Margriet
   19 oktober 2015

   Ik deel je mening. Ik heb er daarom met Maxim ook niet veel baat bij gehad en heb het voornamelijk losgelaten en afgewacht wanneer een ‘sprong’ zich zou aandienen.

 • Maris
  17 oktober 2015

  Oh ik vind dit echt een verschrikkelijk boek! Mijn meiden zijn 2 maanden te vroeg geboren, maar het klopte dus echt niet dat de sprongen dan 2 maanden later kwamen. Heb het weggegooid ik zie wel hoe het komt allemaal!

 • buttydaantje
  16 oktober 2015

  Aangezien mijn kinderen allebei prematuur zijn, heb ik het nooit zo bijgehouden. Het is namelijk niet echt gericht op premature kindjes. Bij mijn oudste vond ik de sprongetjes niet zo duidelijk. Bij mijn jongste nu wel! Ik heb de app dus niet nodig, want zij geeft het zelf heel goed aan. Haha. Daarbij denk ik dat elk kind anders is en je het niet uit een boek of app kunt halen. Dat is meer fijn als ondersteuning.

 • lifebymamalinda
  16 oktober 2015

  Ik heb de app op mijn telefoon, vind het wel leuk om te lezen wat erbij iedere sprong staat. Maar doe er verder weinig mee.

 • Vlijtig Liesje
  16 oktober 2015

  Nee, helemaal niet! Mijn kinderen waren ook nooit zo snel als in dit boek. Ik gebruikte het vooral als doekje voor het bloeden als de kinderen vervelend waren: ‘Ze maken zeker een sprongetje!’

Add Comment

Weekendtip #2: landgoed Lievensberg
Van ledikant naar juniorbed