Een kijkje in mijn droomkeuken

Posted In: Lifestyle | Wonen

Hoe lang hebben jullie gedaan met je keuken? Als ik het internet en de keukenboeren moet geloven, is een keuken na ongeveer 15 jaar aan vervanging toe. Daarbij ligt het er natuurlijk wel aan of je een A-kwaliteit keuken en apparatuur hebt of niet én hoe je met je keuken bent omgegaan. Binnen een x aantal jaar zal onze keuken vervangen moeten worden en ik besloot alvast eens te gaan kijken hoe mijn droomkeuken eruit moet gaan zien!

ONZE HUIDIGE KEUKEN

Onze keuken zit er nu zo’n 11 jaar in. Mijn partner kocht het huis waarin we nu wonen 11 jaar geleden en toen heeft hij zelf de keuken gezet. Altijd fijn, een vent die handig is! Bovendien heeft hij toentertijd veel geld bespaard door hem zelf te plaatsen.

Ik moet zeggen dat hij bij het uitkiezen van die keuken goed zijn best heeft gedaan. Zo hebben de kastjes witte hoogglans frontjes en glanzende chromen greepjes. Het blad is van hout en heeft een warme kleur en op de achterwand zitten een soort witte metrotegeltjes (helemaal hot op dit moment!) We koken op een 4-pits gaskookplaat en de koelkast en vaatwasser zijn van whirlpool.

Toch is het zo dat als ik nu een keuken zou mogen uitkiezen, ik totaal een andere richting op zou gaan. Het ziet er naar uit dat er binnen een niet al te lange tijd een nieuwe keuken zal moeten komen. De vaatwasser begaf het vorig jaar, de koelkast heeft soms kuren en je merkt dat de kastjes hun beste tijd hebben gehad.

DROOMKEUKEN

Nu is de hamvraag; wat voor keuken zouden we nu uitkiezen? Zouden we de indeling veranderen? Blijven we op dezelfde manier koken? Zoals jullie misschien weten vind ik het ontzettend leuk om me bezig te houden met interieur. Ik besloot daarom alvast een moodboard te maken van mijn droomkeuken en me te oriënteren op het gebied van aanrechtbladen, kastjes en apparatuur.

Aanrechtblad

Waar ‘strak’ en ‘steriel’ 10 jaar geleden in was, zie je nu dat hout en natuurmaterialen een comeback hebben gemaakt. Deze materialen worden gecombineerd met strakke lijnen en elementen.

In folders en op Pinterest ben ik al regelmatig keukens tegen gekomen met een wit aanrechtblad. Dit vind ik echt prachtig en luxe staan in combinatie met hout. In mijn droomkeuken zou ik kiezen voor een wit composieten aanrechtblad. Composiet is een vervaardigt materiaal bestaande uit 93% kwartsiet met als bindmiddel polyesterhars. Door deze twee bestandsdelen samen te voegen en in een mal te persen, te slepen en polijsten krijg je een super sterk blad. Qua sterkte kun je het vergelijken met graniet en het is hittebestendig, krasvast en glad, waardoor er geen vuil in het aanrechtblad kan gaan zitten. Wat mij betreft dus een super goede keuze!

Kastjes en frontjes

In tegenstelling tot hoogglans kastfrontjes, zou ik nu voor houten frontjes kiezen. Ik heb gemerkt dat hoogglans kastjes makkelijk schoon te maken zijn, maar dat je er ook álles op ziet. Dit geldt ook voor verchroomde glans greepjes. Denk aan druppels water, geknoei tijdens het koken en met stipt op 1: kinderhandjes! Ik blijf me een ongeluk poetsen en daar wil ik vanaf. Op houten frontjes zie je een stuk minder snel afdrukken en viezigheid.

Greepjes

Ik zou voor greeploze frontjes en lades gaan, maar mocht dat niet lukken, dan zou ik waarschijnlijk voor lange, smalle zwarte greepjes gaan. Het hout geeft een warme sfeer en door industriële greepjes toe te voegen, wordt het geheel weer wat strakker.

Achterwand

Zoals ik al vertelde hebben wij nu wit geglazuurde metrotegeltjes als achterwand in de keuken. Bij de keuken die ik nu in mijn hoofd heb, zou ik graag tegen een deel van de wand een wit marmeren blad zetten. Dit heeft een luxe uitstraling, staat denk ik erg mooi bij het hout en witte composieten aanrechtblad en het zorgt er voor dat je de wand na het koken makkelijk kunt schoonmaken.

Apparatuur

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt thuis ben in keukenapparatuur en dat ik dit eigenlijk altijd over laat aan mijn vriend. Doordat hij elektricien is weet hij goed welke merken goede kwaliteit hebben en waarbij de verhouding prijs-kwaliteit ook in orde is.

Wat ik in ieder geval in onze toekomstige keuken wil is een elektrische kookplaat. Ik heb eerder op inductie gekookt en merk dat ik dit een stuk prettiger vind en dat een kookplaat makkelijker schoon te houden is dan een gaskookplaat. Daarnaast zou ik een moderne afzuigkap willen. Zo’n schuine aan de wand die je nu veel ziet.

Omdat ik van koken en bakken hou zou ik ook graag een goede oven willen. We hebben nu een combi magnetron die het prima doet, maar eigenlijk net te klein is. Je kan maar 1 taart tegelijk bakken en een grote muffinvorm past er bijvoorbeeld niet in.

Wat tevens niet mag ontbreken is een ruime koelkast mét vriesvak (we hebben nu geen vriesvak en moeten steeds naar de schuur lopen) en een vaatwasser.

Iets minder belangrijk, maar wel heel handig en fijn is een Quooker. Ik vind ze gruwelijk duur en daarom is de kans klein dat we er één zullen aanschaffen, maar ik mag dromen, toch?!

Overige apparaten zoals een koffiezetapparaat zullen wij nooit laten inbouwen. Het ziet er mooi afgewerkt uit, maar het is totaal niet handig als het apparaat kapot gaat of als je een ander soort (groter of kleiner) koffieapparaat wil. Zit je dan met een ruimte in je kastjes! Naast een fruitmand staat er bij ons niet echt veel op het aanrechtblad, dus een koffiezetapparaat kan er ook wel bij.

    Add Comment

    Onze gezinsvakantie in Bénodet, Bretagne
    Weekmenu #5