Naar bed, naar bed zei duimelot… maar niet in Spanje!

Posted In: Baby & Kind

Het duidelijkste opvoedverschil tussen Spanje en Nederland is waarschijnlijk toch wel de tijd waarop kinderen naar bed gaan. Dit is in Spanje namelijk extreem laat. En met laat bedoel ik “volwassen-bedtijd-laat”. Na Sesamstraat of Klokhuis naar bed is er hier niet bij (geen idee hoe laat dat tegenwoordig op tv komt maar toen ik klein was was dat volgens mij de regel) en het feit dat kinderfilms zoals Frozen om 22u op tv worden uitgezonden zegt wel iets. Ik neem tenminste aan dat ouders niet op hun zaterdagavond alleen Frozen gaan zitten kijken!

Veel kinderen liggen doordeweeks niet voor 21 of 22 uur in bed en in het weekend kun je prima rond middernacht nog kinderen (van echt alle leeftijden, baby’s, peuters, kleuters en ga zo door) in een tapas bar of restaurant tegen komen. Best een cultuurshock voor mij!

De Nederlandse manier

Vanaf het moment dat Lucas een beetje een ritme kreeg was het voor mij duidelijk dat ik in dit opzicht echt 100% voor de Nederlandse manier wilde gaan, want eerlijk gezegd vind ik de Spaanse tijden gewoon niet gezond. Niet voor het kind maar zeker ook niet voor de ouders. Om met de eerste kritische noot te beginnen: voor zover ik weet hebben kinderen behoorlijk wat uren slaap nodig. Als ze zo laat naar bed gaan en de volgende ochtend wel gewoon op een normale tijd op moeten om naar het kinderdagverblijf of school te gaan, is dat een stuk korter dan de slaap die een “Noord-Europese baby” krijgt. Ik las ooit een quote die volgens mij erg toepasselijk is: “Babies who go to bed early, wake up early. Babies who go to bed late, wake up early too”.

Me-time

Maar als ik naar mezelf kijk (noem me egoistisch..) moet ik zeggen dat het toch wel erg lekker is om de avonden gewoon voor jezelf of met je partner te hebben. Als je kind zo laat naar bed gaat heb je misschien nog een (half) uurtje voordat je zelf je nest induikt want ik kan niet zeggen dat ik niet kapot ben na een dag werken en Lucas.  Dus die tijd voor jezelf om te lezen, een serietje te kijken, lang met vrienden / familie in Nederland te Skypen, een blog te schrijven, een uitgebreid bad te nemen of uitgebreid te eten is voor mij echt een must! Hoe chaotisch de dag ook verloopt (we kennen die dagen allemaal toch wel dat we om 12u ´s middags al willen dat het bedtijd is?) je weet in ieder geval dat je de avond nog voor jezelf hebt. De rust!

Naar bed, naar bed zei duimelot… maar niet in Spanje!

Uitdaging

Ik moet er dus eerlijk gezegd niet aan denken dat Lucas een Spaanse bedtijd zou hebben maar dit brengt op sociaal gebied best wat uitdagingen met zich mee:

– Aangezien 7u in Spanje echt achterlijk vroeg is hebben we heel wat familie en vrienden echt moeten “leren” om niet meer begin van de avond binnen te komen vallen, in ieder geval niet als ze Lucas nog willen zien. Vooral mijn schoonouders hadden er een handje van om zo rond 18.30u langs te komen en 2 hyperactieve grootouders die helemaal uit hun dak gaan zodra ze hun kleinzoon zien is het laatste wat je om je heen wilt als je net met je wind down badder, flesje en bed ritueel bezig bent.

– Afspreken met vrienden in het weekend “na de lunch” is best lastig want niet alleen bedtijden zijn laat ook de lunch is heel laat dus als je op zondag na je familie lunch (lees: een familie lunch kan prima 2 a 3buur duren) afspreekt dan hebben we het vaak over 18u. Niet handig!

– Niemand denkt dat we Lucas echt om 7u in bed stoppen dus eetafspraken zijn altijd een dilemma (Bijvoorbeeld Lucas als enige kind niet meenemen of daar in bed stoppen, terwijl de andere kinderen er wel gewoon de hele avond bij zijn?)

– Kantoortijden zijn hier ook anders, weinig ouders zijn voor 19u thuis (dit verklaard misschien een deel van de late bedtijden als je nog met het gezin wilt eten enz.) dus voor mij betekent dat dat op de dagen dat ik niet thuis werk ik Lucas dus niet zie.

Tot nu toe ben ik overtuigd van de 7u bedtijd ondanks dat het soms misschien niet heel handig is in Spaanse planning, maar ik ben benieuwd of we dit ook kunnen volhouden als hij wat ouder is…

Hoe laat gaan jullie kinderen naar bed?

 • Bzd
  9 september 2016

  Wij wonen nu een jaar in Spanje en inderdaad de kinderen gaan veel later naar bed hier. Maar in tegenstelling tot Nederlandse kinderen slapen ze ‘s middags en gaan ze tot laat naar school. Bovendien is het vaak nog zó warm vroeg in de avond, dat ik het ook wel snap.

  Toch doen wij er niet aan mee, waarom niet? Als ons zoontje van nu 1,5 jaar laat (lees we nemen hem wel eens mee naar restaurant of vrienden en dan kan t wel eens 23:00 worden) naar bed gaat, dan is hij de volgende ochtend gewoon niet te genieten en wil hij om 9:30 al weer slapen (begrijpelijk), maar slaapt hij ‘s middags niet meer. Dus hij doet het het beste op slapen van 13:00-15:00 en om 19:30 naar bed. Vaak komt er een oppas en gaat hij dus gewoon niet mee. Ook wel lekker hoor even met z’n 2.

 • Otta
  17 juni 2016

  Onze, in Nederland wonende kinderen, hebben juist Spaanse bedtijden en ik moet zeggen dat dat mij erg bevalt.
  We hebben hier de bedtijden los gelaten en kijken wannee onze kinderen toe zijn aan bed.
  Nu met de oudste die bijna vier is probeer ik wel iets meer te sturen door de middagslaapjes korter te maken zodat hij s avonds eerder naar bed gaat (anders blijft hij rustig tot 23:00 of later wakker en dan wil ik slapen ;) ) maar ik vind het heel fijn om niet aan vaste bed en opstaan tijden vast te zitten.

  Nou scheelt het ook dat we s ochtends niet op een bepaalde tijd op hoeven staan. Geen crèche, geen school (we gaan unscholing doen). Ik zou het juist fijn en leuk vinden als meer kinderen s avonds nog op zijn, zoals in Spanje , zodat mijn kinderen ook na het avondeten nog buiten kunnen spelen met de buur kinderen maar die kinderen gaan dan weer op tijd naar bed om de volgende ochtend vroeg weer op te moeten staan voor school.

Add Comment

Zara Rock & Sand Capsule collectie voor jongens
15 adviezen van ervaren moeders voor nieuwe mama’s