Moederdag DIY

Moederdag DIY’s: easy as 1, 2, 3!

Posted In: DIY | Lifestyle

Moederdag… een commerciële Amerikaanse ‘uitvinding’ of een mooie dag waarop moeders over de hele wereld waardering krijgen van hun kids? Hoe dan ook, het is de laatste decennia zo’n belangrijke dag geworden, dat als je niet bij je (schoon)moeder op bezoek gaat of je waardering niet uit in cadeaus, je bijna asociaal lijkt te zijn. Dat laatste hoeft naar mijn mening niet perse, maar het is stiekem best mooi en goed dat we soms aan onze  moeders laten blijken dat we blij zijn met wat ze voor ons doen en hebben gedaan. Dat ben ik me althans des te meer gaan realiseren sinds ik zelf moeder ben, want jeetje, wat heeft mijn moeder toch een werk verricht met en voor haar 4 kinderen!

Mijn moeder heeft me nooit met een fashionbon van 100 euro of dinerchecks aan zien komen zetten met Moederdag want dat vind ik (en zij trouwens ook) een beetje teveel van het goede. Wat ik echter wel doe is een lief kaartje schrijven, een kleinigheidje kopen of zelf iets maken. Dingen waar tijd en liefde in zijn gestopt en dat is iets wat je nooit in geld kunt uitdrukken. Vooral het knutselen heb ik de laatste tijd herontdekt en dus struinde ik voor Moederdag Pinterest af voor leuke DIY’s. Ik heb voor jullie de leukste cadeautjes die je zelf kunt maken uitgekozen, die niet teveel geld & tijd kosten en die je bijvoorbeeld met je kind voor oma kunt maken. En mama’s… schroom niet om deze ideeën aan je vent te laten zien onder het mom van ‘kijk eens hoe leuk schat!’ (hint, hint). Zo moeilijk zijn ze niet dus laat hem en de kinderen maar eens lekker de handjes wapperen!

Foto’s op hout

Foto’s en teksten op hout zijn al enige tijd een grote trend en tegenwoordig kun je ze overal laten maken of kopen. Daar hangt vaak wel een minder leuk prijskaartje aan. Wist je dat je het ook makkelijk zelf kunt doen en dat het dan bovendien stukken goedkoper is?

Benodigdheden:

 • Een houten plaat bijvoorbeeld gemaakt van pallethout;
 • Foto’s geprint op normaal printpapier met een laserprinter (dus geen inkjet). Zorg dat je de afbeelding of tekst in spiegelbeeld print;
 • Modpodge (te koop bij hobbywinkels en Xenos);
 • Eventueel schuurpapier.

Kosten:
Minder dan 5 euro, afhankelijk van of je het hout koopt.

Let’s start!

Stap 1: Als het hout wat je gebruikt niet gelijkmatig is, doe je er verstandig aan het eerst licht op te schuren. Op die manier weet je zeker dat de afbeelding goed blijft hechten.

Stap 2: Bedek je foto compleet met Modpodge zodat je de foto er niet meer doorheen ziet. Je kunt de Modpodge er het beste op smeren met eenzelfde ‘schuimkwast’ (zo noem ik hem maar even) zodat het spul gelijkmatig verdeeld is en er geen kwastharen achterblijven.

Stap 3: Leg de foto op het hout en druk het voorzichtig aan. Wrijf het glad vanuit het midden en zorg dat er geen luchtbellen meer onder het papier zitten.

Stap 4: Laat de foto met Modpodge voor zeker 24 uur zitten. Dit is een belangrijke stap dus zorg dat je deze DIY niet op de dag zelf ga maken.

Stap 5: Na 24 uur leg je een vochtige doek op het papier die je zeker 2 minuten laat liggen. Wrijf in een cirkelbeweging vervolgens met de doek het papier van de afbeelding. Doe die niet te hard want dan krab je de afbeelding er ook af!

Stap 6: Als je de foto op hout een wat stoerdere look wilt geven kun je de randjes met een schuursponsje wegschuren.

Stap 7: Als je er zeker van wilt zijn dat de afbeelding ook op het hout blijft zitten kun je een vernislaagje aanbrengen met bijvoorbeeld ‘ModPodge mat’ die ook te koop is bij Xenos.

Bron: Southern Revivals


 
Schort met je kleintje's handafdruk | Go, mommy, go!

Een schort voor mama

Handafdrukken van je kleintje doen het altijd goed. Al is het maar om ze elk jaar te vergelijken en een traantje weg te pinken omdat je kleintje zo groot wordt ;)  In dit schort is koken nog leuker en het belangrijkste: je kind(eren) en man hoeven er echt geen Picasso’s  voor te zijn!

Benodigdheden:

 • Een blanco schort (maar een canvas tas of theedoek kan natuurlijk ook), vaak te koop bij hobbywinkels zoals Pipoos;
 • Textielverf of textielstiften. Dit kun je kopen bij hobbywinkels en ik heb laatst een set stiften bij Action gekocht;
 • Kwasten;
 • Een strijkijzer
 • Een kind;
 • Een dosis geduld als je dit met je dreumes/peuter/kleuter doet.

Kosten:
Rond de 5 euro.

Let’s start!

Stap 1: Leg onder het schort of je canvas tas een flinke lading kranten. Zo weet je zeker dat je straks niet een nieuwe tafel moet kopen (en dat je Moederdag niet ruziënd doorbrengt). Ook is het handig om wat natte doekjes klaar te leggen om de handjes en voetjes met verf weer schoon te poetsen. Ja die voetafdrukken staan wel erg leuk op de vloer, dus je moet het natuurlijk zelf weten!

Stap 2: Smeer de voetjes of handjes van je kleintje in met textielverf. Als je een afbeelding met voetjes wilt maken is het wellicht handig het schort of de tas op de vloer te leggen. Dat scheelt een hoop gesjouw.

Stap 3: Laat jullie creativiteit de vrije loop en maak rondom de afdrukken mooie vlinders, bloemen en ga zo maar door. Het schort op de afbeelding ziet er natuurlijk keurig uit maar het is ook erg leuk als je je kleintje lekker zijn of haar gang laat gaan zodat mama echt een persoonlijk cadeau krijgt

Stap 4: Vergeet er niet bij te schrijven wanneer je dit cadeautje hebt gemaakt en van wie het is. Leuk voor later!

Stap 5: Laat de verf goed drogen. Meestal gaat dit wel vrij vlot.

Stap 6: Zet je strijkijzer op de goede stand, leg het schort of de tas met de achterkant/ binnenkant naar boven en zorg dat het gedeelte waarop geschreven en geschilder is, goed verhit wordt. Op die manier blijft de verf goed zitten als het in de was gaat.

Bron: Little Page Turners


Silhouette van je kind | Go, mommy, go!

Mooi ingelijst

Zwart-wit is dé woontrend van dit moment en dat is niet zo gek! Het staat rustig, clean en het is makkelijk te combineren. Deze lijstjes met silhouetten van je kids kunnen eigenlijk niet ontbreken als decoratie, zeker niet als het in een handomdraai is gemaakt.

Benodigdheden:

 • Een en-profil (zijaanzicht) foto van je kind;
 • Een printer en papier;
 • Een mooi fotolijstje;
 • Zwarte verf;
 • Lijm.

Kosten:
Een paar euro

Let’s start!

Stap 1: Maak een en-profil foto van je kind. Het belangrijkste is dat je kind voor een witte of lichte achtergrond staat en dat het hele gezicht erop staat.

Stap 2: Zet de foto in het formaat van het fotolijstje en print hem uit. Dit kan op gewoon papier.

Stap 3: Knip het gezicht van je kind uit. Als je het makkelijker vind, kun je eventueel eerst een lijn langs het gezicht knippen zodat je een duidelijke vorm hebt.

Stap 4: Schilder het gezicht zwart. Zorg ervoor dat de verf goed dekt maar dat de afbeelding niet te nat wordt, want dan is de afbeelding niet meer mooi vlak.

Stap 5: Laat de afbeelding goed drogen. Plak hem vervolgens op een witte achtergrond en lijst hem in. Easy peasy, toch?

Bron: The Sits Girls

Welke van de drie DIY zou jij leuk vinden om te krijgen?

Add Comment

Pure verwennerij
Joolz Essentials Collectie