Yes, eindelijk hebben meisjes de hoofdrol in deze boeken!

Posted In: Baby & Kind | Opvoeding

Wist je dat vrouwen anno 2019 gemiddeld 17% minder verdienen dan mannen in dezelfde functie? Of dat vrouwen 33% minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie. Ze maken later promotie en bekleden minder hoge functies dan mannen. Tot slot mag een knappe vrouw sneller op sollicitatie komen. Zit je dit ook vol ongeloof te lezen? Het is echt waar, de genderkloof is nog steeds gaande!

Meisjes worden nog steeds in hokjes geplaatst

Als je veel boeken leest met je kinderen en goed oplet, zul je zien dat meisjes en vrouwen er bekaaid afkomen. In slechts 20% van de best verkochte Nederlandse kinderboeken heeft een meisje de hoofdrol. Vaak is de moeder thuis want slechts 13% van de vrouwelijke karakters heeft een baan. Toen ik dat hoorde werd de feminist in me wakker geschud en zelfs een beetje boos. Want hoe wordt de genderkloof ooit kleiner (helemaal geen genderkloof meer is natuurlijk nog beter) als al bij de basis – het kind – het verkeerde voorbeeld wordt gegeven?

Zo blijkt uit onderzoek dat er tegen meisjes op een andere manier en andere toon wordt gepraat als tegen jongens. Meisjes denken al op jonge leeftijd dat jongens slimmer zijn. Ze leren dat ze zich niet uitdagend moeten kleden omdat dat uitnodigend is voor mannen. Moet ik nog even doorgaan?

Wat ik mijn zonen mee geef

Ik ben gezegend met twee leuke zonen, die ik probeer op te voeden tot empathische, ruimdenkende jongemannen. Ik vind het belangrijk dat ze meekrijgen dat iedereen gelijk is, ongeacht ras, geslacht of geaardheid. Zo heb ik regelmatig gesprekjes met de oudste over hoe meisjes ook stoere dingen mogen doen, of jongens dansen ook leuk mogen vinden. Of over dat je verliefd kunt zijn op jongens én meisjes.

Mo’s Daughters

Sinds vorige week hebben we een vijftal boekjes van Mo’s Daughters in huis, waar ik zacht gezegd fan van ben. En niet geheel onbelangrijk: mijn zoontjes vinden ze ook erg leuk! We lezen ze elke avond voor het slapen gaan.

Wat ik zo tof vind aan de serie boeken van Mo’s Daughters, is dat ze stereotyperingen uit de weg gaan. In alle boeken hebben meisjes de hoofdrol en zijn ze niet clichématig mooi, lief en verlegen, maar slim, dapper, zelfstandig en ondernemend! Ze zien eruit als normale kinderen met kleding die bij hun leeftijd past en hebben gewone lichaamsverhoudingen.

Wies, Maan, Mila, Suus en Cato

De serie bestaat nu uit tien boeken waarin 5 meisjes centraal staan. De groene boekjes met verhalen van Wies zijn geschikt vanaf 0+ jaar. De boekjes waarin Maan, Mila, Suus en Cato centraal staan zijn geschikt van 2-6 jaar.

Wies is een eigenwijze peuter die duidelijk laat merken wat ze wil. Ze leert peuters zichzelf uit te spreken en dingen te vragen.

Maan is een globetrotter en wil de wereld en de natuur ontdekken. Ze gaat daarom op avontuur in Australië en Canada om dieren te bekijken en mensen te ontmoeten.

Mila is een echte avonturier die met haar fantasie op en rond het huis uitdagingen vindt. Ze is vindingrijk en er zit geen limiet op haar kunnen.

Suus to the rescue! Ze is een echte superheld die meisjes leert dat niets of niemand hen kan stoppen zichzelf te zijn of dromen waar te maken.

Cato is een wetenschapper in de dop en wil alles weten. Ze stelt daarom ook tig vragen per dag om erachter te komen hoe dingen werken en waarom ze zo werken. Ze laat zien dat meisjes ontzettend slim en technisch kunnen zijn.

Verandering begint bij bewustwording

Verandering begint bij jezelf en bij bewustwording. Wij als ouders hebben een belangrijke taak en dat is om onze kinderen te leren dat iedereen gelijk is. Dat zowel jongens als meisjes alles kunnen doen wat ze maar willen en dat we elkaar moeten accepteren. Ik hoop oprecht dat ik jullie heb kunnen enthousiasmeren en bewust heb kunnen maken dat verandering vandaag de dag nog steeds nodig is. Dat verandering begint bij de oorsprong. Wij kunnen onze dochters en zonen leren dat mannen en vrouwen gelijk zijn en hetzelfde verdienen in het leven.

Natuurlijk hebben we afgelopen decennia stappen gemaakt om de genderkloof kleiner te maken. Vrouwen kunnen en mogen hun eigen geld verdienen en op eigen benen staan. Meisjes en vrouwen wordt steeds vaker geleerd dat ze even waardevol zijn als mannen. Maar daar blijft het niet bij! Want als we jongens en mannen niet mee nemen in deze lessen, zullen zij vrouwen nooit als gelijkwaardig gaan zien. Dus papa’s en mama’s, educate your sons! Leer ze dat meisjes en vrouwen er mogen zijn!

Ben je benieuwd naar de boeken van Mo’s Daughters? Je koopt ze hier voor 9,99 per stuk of bij je eigen boekwinkel!

Bronnen: Eva Jinek, Ontslag-Krijgen, CNV Internationaal

    Add Comment

    Noël’s ice cream party
    +20 (gratis) herfstvakantie uitjes en activiteiten