Kraamfeest voordelen nadelen

Een kraamfeest in plaats van kraamvisite; de voor- en nadelen

Posted In: Baby & Kind | Ouderschap
Ik zat bij wijze van spreken nog maar net met een positieve zwangerschapstest in mijn handen en mijn vriend en ik wisten al dat we een kraamfeest zouden gaan houden. We hadden het helemaal in ons hoofd: zo konden we eerst als gezin van 4 genieten en wennen en de kraamvisite zou dus wel later komen. Inmiddels hebben we het kraamfeest gehad en vertel ik wat de voordelen en nadelen zijn.

De reden dat we er al snel over uit waren dat we na de geboorte van Noël een kraamfeest zouden houden kwam vooral van mij af. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik na de geboorte van Maxim alleen maar als een halfdood kasplantje op bed kon liggen omdat het een ravage was down-under en ik conditioneel niets waard was. Het was de eerste weken een komen en gaan van kraamvisite. Nee ik was er niet aan toe, maar ik dacht dat het nou eenmaal erbij hoorde. En dus kwam iedereen even gezellig langs en was ik na de kraamvisite helemaal total-loss. Nee, leuk of gezellig vond ik de kraamvisite dus niet echt. Dit keer gingen we dat dus even anders doen!

We planden het kraamfeest zo’n 4 weken na de uitgerekende datum. Mocht het een bevalling from hell worden dan had ik nog lang genoeg de tijd om te herstellen en bij een soepele bevalling zouden we eerst nog lekker kunnen genieten van ons gezin. Bij het geboortekaartje deden we een apart kaartje (deze laat ik later nog een keer zien) bij de mensen die we voor ons kraamfeest wilden uitnodigen. Hier zaten bijvoorbeeld familielieden, vrienden en collega’s bij. De locatie was bij mijn schoonouders die een grote schuur hebben. Hierdoor waren we geen kosten kwijt aan de locatie.

Kraamfeest hapjes

De hapjes op ons kraamfeest maakte ik allemaal zelf om in de kosten te besparen.

 

Uiteindelijk is het een gezellig feestje van zo’n drie uurtjes geworden. Het kraamfeest was 14 oktober en we hadden ontzettend geluk met het weer. Het was die dag namelijk volop zon en meer dan 25 graden, dus we hebben het feestje uiteindelijk in de tuin gehouden. Noël lag lekker rustig in de kinderwagen en heeft bijna heel de tijd geslapen. Iedereen kon even een blik werpen in de kinderwagen en Noël ging niet van arm naar arm – iets wat ik eigenlijk wel erg prettig vond.

Nu is natuurlijk de vraag, zou ik het nog een keer doen? En eerlijk gezegd heb ik daar geen antwoord op. Niet alleen omdat er waarschijnlijk geen derde zal komen, maar ook omdat er niet alleen voordelen, maar ook nadelen kleven aan het geven van een kraamfeest. Mocht je zelf in dubio zitten of je kraamvisite langs moet laten komen of een kraamfeest moet organiseren; hier volgen naar mijn mening de voor- en nadelen.

Voordelen

– Veel visite in één keer
– Niet steeds de rommel thuis
– Gezellig
– Niet een halfjaar later visite
– Rustiger voor de kinderen want niet steeds mensen over de vloer
– Vrije uurtjes behouden

Nadelen

– Kosten liggen hoger
– Eventueel boodschappen doen
– Visite die niet kan komt op een andere dag
– Je bent zelf continu in de weer
– Een locatie kost vaak geld

 

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Kraamvisite of een kraamfeest?

 • wendy
  19 november 2017

  Wij hebben “gewoon” kraamvisite gedaan, maar de volgende keer zou ik beide doen. Dwz; alle collega’s of in mijn geval een hoop klanten zou je dan een borrel voor kunnen organiseren. Naaste familie vond ik zelf erg gezellig dat ze even langs kwamen. Volgens mij is er een regel binnen zes weken. En bij ons in de familie weet men; naasten eerst en dan naar een paar weken de rest en toch op afspraak dus je kunt het zelf inplannen. Bij Evi kwamen familie en bekende die mijn man niet kende smorgens een uurtje langs en dan was mijn moeder er ook bij omdat ik helaas een bevalling from hell (geweldige uitspraak trouwens) had.
  Mijn naasten kwamen regelmatig langs ook om wat te helpen en voelde goed aan wanneer ze moesten gaan en bleven nooit lang.
  We planden op de vrije dagen van mijn man een keer per dag kraamvisite in en dan bv om vier uur smiddags of smorgens rond half elf; rond etenstijd zijn ze echt wel weg.
  En bv twee avonden per week en vooral ook veel vrije tijd met die slapeloze nachten en een huilbaby.
  Van familie kwamen ze dan vaak met heel het gezin dat was ook prettig.
  Ik vond het vooral heel fijn en gezellig om iedereen echt even persoonlijk te spreken.

 • Ineke
  10 november 2017

  Hier hebben we geen babyborrel gedaan omdat je vaak dan amper praatje kan doen met iedereen en mijn vrienden en familie komen vaak van ver dus vond ik dat zonde

 • Olga // Daar Was Eens
  7 november 2017

  Ik heb alleen wat vriendinnen op bezoek gehad en de rest moet nog komen. We wonen alleen zo uit elkaar dat een speciaal feest ook niet meteen alle problemen op zou lossen. Dat je kind niet de hele tijd door iedereen wordt vastgehouden lijkt me trouwens wel lekker. Ik houd m’n kindje ook liever dicht tegen me aan. Geloof dat al dat van hand tot hand gaan alleen maar voor onrust zorgt en met 1 groot feest hoef je ook niet per se aan ieders wens tot vasthouden te voldoen.

 • Marloes
  4 november 2017

  Bij mijn dochter hebben we gewoon kraamvisite gedaan. Het lijkt me inderdaad lastig dat de mensen die niet kunnen, alsnog willen langskomen en de mensen die op het feest komen ook nog apart willen langskomen. De kraamvisite kwam vrij snel na de bevalling allemaal langs. Dat ga ik in de toekomst echt anders plannen!

 • Erika van Koert
  Erika van Koert
  4 november 2017

  Kraamvisite. Nu hebben we niet zo’n grote sociale kring dus dat scheelt al.
  Deden twee momenten per dag om het goed te verspreiden en dat was prima te doen

 • Milou
  4 november 2017

  Ik zou bij een volgende denk ik ook een kraamfeest geven. Al ben ik bang dat er alsnog genoeg familie belt voor een “knuffelafspraakje” zeg maar. Dan schiet het zn doel alsnog voorbij.

 • Nele Verheyden
  Nele Verheyden
  4 november 2017

  Wij hebben een babyborrel gedaan

Add Comment

Exclusief getest: de nieuwe Maxi Cosi Nova kinderwagen
Sinterklaas aftelkalender printable