Kinderbijslag; hoe ik en hoe jullie het besteden

Kinderbijslag; hoe ik en hoe jullie het besteden

Posted In: Ouderschap

De datum waarop de kinderbijslag uitbetaald wordt, is eigenlijk altijd wel een dag waar ik op voorhand naar uit kijk. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik als alleenstaande moeder goed op mijn centen moet letten en daarom is dit bedrag wat voor veel ouders een extraatje is, voor mij echt een verademing! Maar hoe besteed ik en hoe besteden jullie nou eigenlijk de kinderbijslag?

Renee
Ik geef het uit aan luiers en kleding. We sparen apart voor onze kinderen. Kinderbijslag gaat op aan benodigdheden.
[themeone_spacer height=”22px”]

Waarom krijg je als ouder dit bedrag?

“Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woont of werkt u in Nederland en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijgt u waarschijnlijk kinderbijslag. U ontvangt de kinderbijslag van de SVB.”

Dit is de omschrijving die Sociale Verzekeringsbank op haar website heeft staan. Nou, we kunnen zeuren op alle regels een maatregels van de overheid, maar ik ben in ieder geval behoorlijk blij met deze bijdrage!

SVB betaalt de kinderbijslag 4 keer per jaar en je ontvangt het bedrag in het kwartaal nadat je kind geboren is. In mijn geval werd Maxim 19-11-2013 geboren en dus kreeg ik in januari voor het eerst kinderbijslag. Even goed timen dus als je zwanger wilt worden, haha!

Je krijgt per kind uitbetaald. Is je kind 0-5 jaar dan krijg je €197,61, is je kind 6-11 jaar dan krijg je €239,84 en bij een kind in de leeftijd 12-17 krijg je €282,16.

Priscilla
Hier komt het gewoon bij de overige inkomsten. We kopen wat we nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. We sparen ook iedere maand voor ze.
Amy
Wij storten het op zijn spaarrekening en soms betaal ik er nog een rekening van. Kleren krijgt ‘ie gewoon tussendoor wel.

Hier geef ik het aan uit

Omdat ik het niet super breed heb en helaas ook geen geldboompje in mijn tuin heb staan, wacht ik altijd op de kinderbijslag met kleding & schoenen kopen voor Maxim. Dat is dus het eerste waar dit bedrag aan op gaat. De bestelling is uiteraard al gedaan!

Afhankelijk van in welke periode we zitten, probeer ik een deel van het bedrag over te houden. Omdat zoonlief in november jarig is heb ik deze maand een deel gereserveerd staan voor een cadeau en kosten voor zijn verjaardagsfeestje. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe weinig geld er overblijft als je een geheel nieuwe garderobe moet aanschaffen voor het nieuwe seizoen, maar we moeten het er maar mee doen en elke bijdrage is natuurlijk fijn!

 

Milou
Bij ons gaat het op zijn spaarrekening. We hebben uitgerekend hoeveel dat is tegen de tijd dat hij gaat studeren, daar is het meer dan genoeg voor.
Sharee
Voornamelijk aan kleding en schoenen, maar dat komt vast niet als een verassing!

Hier geven jullie het aan uit

Omdat ik van nature bijzonder nieuwsgierig aangelegd ben (sorry!) besloot ik jullie via Instagram eens de vraag te stellen waar jullie de kinderbijslag aan uitgeven. Hier werd flink op gereageerd en ik ben weer een stuk wijzer! Leuk om te zien hoe iedereen voor zichzelf bepaalt hoe het geld wordt uitgegeven, maar hoe we het eigenlijk allemaal aan dezelfde categorieën uitgeven. Zo gaat het bij jullie op aan kleding, schoenen & luiers, het gaat op de grote hoop of wordt op de spaarrekening gezet van jullie koters.

Hoe besteed jij de kinderbijslag?

 

 • kleineatlasvandewerkelijkheid
  12 oktober 2016

  Idem als bij Kirsten. In Vlaanderen ligt het ook een stuk hoger (maar er zijn dan weer andere dingen die wij niet krijgen). Ik voeg het toe aan het gewone inkomen. Het geld gaat voornamelijk op aan huur. Doordat ik een kind heb, woon ik een stuk groter dan als dat niet het geval geweest was (dan zou ik waarschijnlijk een huis delen en alleen een kamer hebben). Verder aan de rekeningen van school en crèsche, en aan eten. Sparen kan en doe ik voorlopig niet, maar dat komt wel, als het allemaal wat stabieler is.

 • Nicole Orriëns
  11 oktober 2016

  Hier gaat het op de spaarrekening en daarnaast worden er schoenen en kleding van gekocht.

 • DreamerKirsten
  10 oktober 2016

  Bij ons wordt het maandelijks uitbetaald en is het bedrag afhankelijk van het hoeveelste kind het is. Loopt niet op met de leeftijd…

Add Comment

GMG Weekly Snaps No.3
Stokke lanceert Tripp Trapp Limited Anniversary Edition