Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom

Toen ik ruim vier jaar geleden moeder werd van M. was mij al snel één ding duidelijk: ik ga geen achterbank-kind creëren! En dat is waarom mijn vierjarige – in tegenstelling tot veel andere kinderen van zijn leeftijd – nog niet lid van een club is en hij zijn hobby’s niet buitenshuis bij een vereniging uitoefent.

Achterbank-kind

De term achterbank-kind klinkt jou misschien niet meteen bekend in de oren. Het begrip werd door hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen geïntroduceerd. Zeker nu Maxim naar de basisschool gaat en ik als jonge moeder steeds vaker in contact kom met andere ouders, zie ik dat er zeker een kern van waarheid zit.

Achterbank-kinderen zijn kinderen die door hun ouders de hemel in worden geprezen. Alles wat ze doen is geweldig. Ze worden door ouders met de auto naar school gebracht en van school gehaald en naar de voetbalvereniging of muziekschool gereden. De week wordt volgepland met activiteiten en kinderen worden continu geëntertaind.

Wat mij tevens op valt is hoe jong kinderen al lid zijn van een club of vereniging. Peuters die al naar voetbal-of dansles gaan zijn geen uitzondering. Tegen de tijd dat ze 5 of 6 jaar zijn zitten ze op een sport, zwemles en wordt ergens ook nog een creatieve hobby beoefend. Ouders hebben het er maar druk mee: het rijden van hot naar her om hun kind overal op tijd te droppen. Maandag gaan ze na schooltijd naar zwemles, woensdagmiddag moet er bij een vriendje gespeeld worden, donderdag wordt er gevoetbald en in het weekend wordt er iets met het gezin buitenshuis gedaan.

Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom - Achterbank-kindBron

Ik doe er niet aan mee

Maxim is 4,5 jaar oud en is nog niet lid van een club of vereniging. Hij gaat naar school en sinds een aantal weken wordt er wel eens door een vriendje gevraagd of hij mag spelen. Toegegeven: ik heb me wel eens afgevraagd of ik Maxim misschien ook op dansles of Voetjebal moest zetten. Wat interactie met leeftijdsgenootjes is nooit weg en ik ben ook echt van mening dat het goed kan zijn voor kinderen om in teamverband dingen te doen. Echter, na het delen van mijn hersenspinsels met mijn vriend en ouders ben ik tot de conclusie gekomen dat ik – buitenstaander of niet – het nog niet nodig vind om Maxim al allerlei verplichtingen mee te geven.

Ik ben namelijk van mening dat kinderen tegenwoordig nog maar zo kort echt kind kunnen zijn. Ik weet nog hoe ik pas in groep 6 een keer huiswerk mee kreeg van de meester. Tegenwoordig moet je niet raar opkijken als kinderen al in groep 3 of 4 opdrachten mee naar huis krijgen. Kinderen krijgen steeds vaker op jonge leeftijd verplichtingen en verantwoordelijkheden. Dat laatste is niet per se verkeerd: het zal je verbazen hoe vroeg je kinderen al wat verantwoordelijkheid kunt meegeven. Die verplichtingen, daar ben ik dan weer niet zo’n fan van. Maxim gaat nu een halfjaar naar de basisschool waar hij het ontzettend naar zijn zin heeft. Toch is die overgang van van het grootste gedeelte van de week thuis zijn, naar de basisschool gaan waar je nog maar 2 keer per dag mag buiten spelen en je netjes aan de regels moet houden best een life changing verandering. Ik vind het belangrijk dat Maxim eerst aan deze leefstijl went, alvorens hem op te zadelen met andere activiteiten en verplichtingen.

Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom: ik wil geen achterbank-kind creëren!

Zwemles

Zodra M. 5 jaar is zal ik hem opgeven voor zwemles. 5 jaar blijkt voor het leren zwemmen de beste leeftijd te zijn. Na zijn verjaardag zal hij niet meer vrij zijn op vrijdag en ook die dag naar school moeten. Pin me er niet op vast, maar ik heb voor nu het gevoel dat 5 dagen school in combinatie met 1x per week zwemles meer dan genoeg is voor een vijfjarige. Op die manier blijft er tijd over om met vriendjes of nichtjes te spelen. Daar kan hij ook mee voetballen, dansen of zingen. Knutselen doet hij erg graag met zijn moeder en ik trek met liefde de knutselspullen uit de kast om weer wat creatiefs tevoorschijn te toveren. Daarnaast geeft de tijd thuis hem ook de gelegenheid om te vervelen. Iets wat erg goed is voor kinderen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ze worden er creatief van en ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren zichzelf te vermaken.

Eén hobby buitenshuis

Thuis hadden mijn ouders altijd een soort regel: we mochten allemaal één (betaalde) hobby buitenshuis hebben. Zo begonnen ik en mijn tweelingzus met blokfluitles. Later ruilde mijn zus de lessen bij de muziekschool in voor een potje ballen bij de lokale voetbalclub en ik verving de blokfluit voor een keyboard. Eenmaal op de middelbare school gingen we beide op stijldansen en dit heb ik nog een aantal jaar gedaan. De regel zorgde ervoor dat we genoeg tijd hadden om met vriendinnen te spelen en later huiswerk te maken.

Nu ik erop terug kijk vind ik dit een prima regel. Niet alleen omdat een lidmaatschap bij een club geld kost, maar dus ook vanwege de bovengenoemde redenen. Ik denk dat zodra Maxim klaar is met zwemles, hij van ons wat proeflessen bij verschillende sportclubs of bijvoorbeeld bij de muziekschool mag gaan doen zodat hij zelf kan kijken wat hij leuk vindt.

Nee, ik ben niet het type moeder wat een achterbank-kind creëert. Ik ben er tamelijk allergisch voor en doe niet mee met de ‘trend’, maar wat andere ouders doen, dat mogen ze natuurlijk helemaal zelf weten!

Vanaf welke leeftijd wordt of werd jouw kind lid van een club of verenging?

 • Henriette
  15 mei 2018

  Mijn zoontje van 3 gaat wel (al) naar judo. Naast 2 ochtenden in week psz vonden we dit een leuke sport om voor hem kennis te maken met sporten. Hij vindt het echt fantastisch en wij zijn heeel blij dat we hier nu al voor gekozen hebben. Ik kan me wel voorstellen dat als je kind hele dagen naar de opvang of school gaat dat ook nog een sport veel kan zijn. Maar hier is in combinatie met 2 ochtenden psz juist niet te veel, maar een leuke toevoeging.

 • MarjonS
  9 mei 2018

  Onze 4 jarige doet ook nog niks. Net als jouw zoon gaat hij met 5-5,5 jaar op zwemles.

  Onze dochter heeft een vol programma, ze is 7j en 3m.
  Dansles (vanaf haar 5e) en vanaf sep 2017 zit ze bij jongnl. Een jeugdvereniging in het dorp, waar vrijwel iedereen bij is. Met 6 jaar (werd ze in feb) mag je erbij, maar wij hadden gewacht tot ze in Gr 3 startte.
  Daarnaast nog zwemles, de laatste 6 lessen voor haar B diploma. Dus dan valt daarna (gelukkig) weg.

  Hier mogen ze dus
  1 sport en de jeugdvereniging
  Onze zoon start dus na zwemles pas met een sport. Bij dochterlief was het toch wel een vol programma zo.

 • Sandra Benedick Elzinga
  Sandra Benedick Elzinga
  7 mei 2018

  Onze zoon zit sinds een jaar op judo en hij is 8 jaar nu
  Sommige kinderen op zijn school zitten al jaren op verschillende sporten of verenigingen :( Ze kunnen niet eens spelen :(

 • iooon
  6 mei 2018

  Wij mochten 2 dingen nadat we onze zwemdiploma’s hadden. Maar wel in het dorp zodat we er zelf naartoe konden. Ik denk vanaf 8 jaar ofzo? Niet heel vroeg aangezien we zelf gingen. Ik wil dat Eon dadelijk eerst leert zwemmen, daarna kijken we wel verder. Voetbal mag niet, ik heb een hekel aan dat wereldje.

 • Loes Boom
  Loes Boom
  6 mei 2018

  Hier ook nog geen clubjes! Eerst zwemdiploma halen en daarna kijken we verder ?
  Opgeven voor zwemles kan hier pas vanaf 4.5 en dan heb je nog de wachtrij ?
  Er word ook eigenlijk niet naar gevraagd, ze spelen het liefst lekker buiten of met de treinbaan!

  • Loes Boom
   Loes Boom
   Loes Boom
   6 mei 2018

   Wel wordt er regelmatig gevraagd ” wanneer mag ik nou een keer naar de BSO” ??

  • Bianca Plug
   Bianca Plug
   Loes Boom
   6 mei 2018

   Bij ons ook na zwemles hoor, maar de middelste pas met 6 erop gedaan zijn ze net wat sterker, de oudste heeft er namelijk heel lang over gedaan ?

  • Loes Boom
   Loes Boom
   Loes Boom
   6 mei 2018

   Bianca Plug dat dacht ik eerst Ook, ik wacht nog even….. maar mijn oudste zoekt graag de grens op….. en heb hem al een paar keer uit het water moeten vissen ?

  • Bianca Plug
   Bianca Plug
   Loes Boom
   6 mei 2018

   Loes Boom oei ja das minder bij ons was het de beste keuze want binnen een jaar alles gehaald de andere wel 2,5 jaar ?

  • Nanda van den Brink
   Nanda van den Brink
   Loes Boom
   6 mei 2018

   Zo denk ik er ook over! Eerst een zwemdiploma. Ze moeten tegenwoordig al zoveel op jonge leeftijd!

 • Grietje Kremers
  Grietje Kremers
  5 mei 2018

  Hier ook afgesproken dat ze sws eerst haar zwemdiplima’s haalt omdat het al zo’n waterrat is vonden wij dat belangrijker. Plus dat ze ook niet weet op wat van sport ze wil de ene week weer dit andere week weer dat. Eerst diploma’s en goed over nadenken wat van sport ze wil.

 • Marjolein Jorna
  Marjolein Jorna
  5 mei 2018

  Wij hebben hetzelfde gedaan en om precies dezelfde reden. Toen hij 5 was ging hij op zwemles. Hij vraagt nu soms of hij op judo mag, maar daar wachten we mee tot na zijn 6e verjaardag. Verder hebben wij de afspraak dat hij maximaal 1x per week met een vriendje mee mag of een vriendje mee mag vragen, en dan liever niet op woensdagmiddag.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Marjolein Jorna
   5 mei 2018

   Ik denk dat wij een beetje hetzelfde gaan doen. Toch leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!

 • Diana
  5 mei 2018

  Sluit me er helemaal bij aan..!! Binnenkort eerst maar eens zwemles (we hebben een boot dus ook nodig…) en daarna andere hobby/ sport :-)

 • Nicole
  5 mei 2018

  Mijn dochter zit wel op dansles. (Of ja… we betalen niks want ze kijkt alleen nog maar.) En toch zie ik haar niet als achterbank kind. Zit ze overigens ook niet want school is 1 minuut lopen en dansles drie deuren verder haha.. Ik snap aan de ene kant wel wat je bedoelt hoor. Maar ik heb niet het idee dat dit “teveel” is voor haar. We pushen haar niet en kijken naar wat wel of niet bij haar past. Als ze met zwemles gaat beginnen dan zal het dansen sowieso stoppen.

 • Henny Kaldijk Lanting
  Henny Kaldijk Lanting
  5 mei 2018

  Hier was eerst de zwemdiplomas dan op een club/sport.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Henny Kaldijk Lanting
   5 mei 2018

   Prima toch! Dan is er nog lekker tijd om thuis te spelen of met een vriendje

 • Marieke Flikweert-van Groningen
  Marieke Flikweert-van Groningen
  5 mei 2018

  Hier ook niet en daar wacht ik voorlopig ook nog mee. Als ze 5 is mag ze naar zwemles en daarna zien we wel verder.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Marieke Flikweert-van Groningen
   5 mei 2018

   Lijkt mij een goed plan, wij doen hetzelfde!

  • Marieke Flikweert-van Groningen
   Marieke Flikweert-van Groningen
   Marieke Flikweert-van Groningen
   5 mei 2018

   Een hele week school en zo af en toe een vriendje of vriendinnetje en logopedie is.al veel meer dan genoeg.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Marieke Flikweert-van Groningen
   5 mei 2018

   Marieke Flikweert-van Groningen precies en genoeg rust is ook belangrijk

 • Whit Ney
  Whit Ney
  5 mei 2018

  Toevallig dacht ik hier over na. Hier ook nog geen clubs of dergelijke. Het wennen aan school is al voldoende. Volgend schooljaar is het weer wennen want dan gaan de tijden veranderen.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Whit Ney
   5 mei 2018

   Precies, ze moeten al snel zoveel hè?!

  • Whit Ney
   Whit Ney
   Whit Ney
   5 mei 2018

   Go, mommy, go nou inderdaad! Daarnaast veranderd het met de minuut. Voetbal, basketbal, dansen.. Noem maar op

Add Comment

Het Stom! lijstje van Sonja
7 ideeën voor een speelplek in de tuin voor kinderen