Kerst VOOR en kerst MET kids

Posted In: Baby & Kind | Kerst

Dat er een aantal dingen veranderen rondom de kerstdagen als je eenmaal kinderen hebt, staat als een paal boven water. Kerst is, vind ik, leuker als je kinderen hebt. Daar hangt echter wel een grote maar aan vast: het is namelijk ‘net’ wat meer chaotisch en je doet dingen toch ‘net’ even wat anders dan toen je nog geen kids had. Hoe kerst voor en na kids is? Nou zo…

De kerstboom

Voor: Je kerstboom zag eruit alsof hij uit een aflevering van VTwonen kwam. De lichtjes waren er professioneel en gelijkmatig in gehangen, de ballen waren van glas en kwamen uit hetzelfde kleurenpalet en dat zag er na 3 weken nog zo uit.

Na: De mooie glazen ballen hebben plaats gemaakt voor houten, plastic en papieren hangers, want ja… de veiligheid van je kindje gaat boven alles! De boom ziet eruit als een regenboog vol zelfgemaakte frutsels (wel lief), maar dan wel de bovenste helft. De onderste helft is gewoon leeg, want dan hoef je niet steeds je dreumes achter de vodden te zitten als die van alles uit de boom trekt. Dat is tenminste als de kerstboom überhaupt wel is neergezet!

Kerstcadeaus kopen

Voor: Samen met je partner of moeder ging je voor kerst lekker een middagje de stad in om cadeautjes te kopen. Even langs ICI Paris voor een luchtje, langs de Hunkemoller voor een mooi setje en langs de H&M voor dat mooie jurkje of een tof shirt voor je vriend.

Na: Met kinderen is de agenda vaak overvol. Als je naar de stad gaat voor cadeautjes, worden voornamelijk de speelgoedwinkels bezocht. Thuis gekomen kom je erachter dat je een cadeautje voor je man bent vergeten te halen. Oeps! En als er helemaal geen tijd is, zijn het virtuele mandje en de postbezorger je beste vrienden.

Cadeaus inpakken

Voor: Een luchtje in een vierkant of rechthoekig doosje is eenvoudig netjes in te pakken en dus trok je alles uit de kast om het speciaal te maken. Een luxe papiertje eromheen, een mooi lint en sierlijk label met de naam er in je netste handschrift op geschreven met uiteraard een goude pen. Love it!

Na: Hoe moeilijk is het voor een fabrikant om het speelgoed in een vierkante doos in te pakken?! En waarom hebben die rollen cadeaupapier zo’n achterlijk formaat waardoor je altijd papier tekort komt?!

Kerstavond

Voor: Kerstavond, overal in de stad zijn feestjes. Het was de perfecte gelegenheid om met vrienden af te spreken die je al een eeuwigheid niethad gezien door je drukke baan. Leuke outfit aan en hakken aan en laat die wijntjes maar doorkomen!

Na: De hort op?? De oppas had geen tijd en dus blijven jij en je partner ook dit jaar weer thuis op kerstavond. De All You Need Is Love Kerstspecial staat aan terwijl jullie in een joggingsbroek een bak chips weg eten.

Kerstochtend

Voor: Wat was het toch heerlijk om op kerstochtend uit te slapen tot een uurtje of 10! Eerst kon je rustig wakker worden en vervolgens ging je met manlief aan de mooi gedekte tafel zitten om een stukje kerststol, gekookt eitje, kopje koffie en verse jus te nuttigen.

Na: Je wordt wakker van je kleintje die naast je bed staat staat te springen en kijkt op de wekker: 05:00!! Doe even normaal! Tja, als er cadeautjes onder de boom liggen wil je als kind zijnde natuurlijk zo snel mogelijk naar beneden en anders is er wel een ander excuus. Er worden snel wat broodjes en eieren gebakken en na het ontbijten heeft de tafel meer weg van een rampgebied dan van een goed georganiseerde kerstbrunch.

Het kerstdiner

Voor: Je begon ‘s middags onder het genot van een wijntje al met koken en trok alles uit de kast. Bij het diner waren alle gasten dik tevreden en werd er nog lang geborreld.

Na: Om het diner zo soepel en gezellig mogelijk te laten verlopen besluit je de kids gewoon aardappeltjes met appelmoes en kip te geven. Je hebt van vorig jaar namelijk geleerd dat kinderen gewoon echt niet gegrilde asperges en rosbief eten dus die fout maak je niet nog een keer! Je eigen mooie biefstukje wordt ondertussen koud als je je kind aan het voeren bent maar hé, als de kids maar niet appelmoes aan de muren smeren!

Familiefoto

Voor: Een selfie of 100 is zo gemaakt en dus had je keuze genoeg om, à la Kim Kardashian, de perfecte kerstfoto op Instagram te plaatsen. Een mooi filtertje erover en klaar!

Na: Iedereen leuk op de foto krijgen is geen doen, je bent al lang blij als iedereen erop staat! Je hebt keuze uit 3 foto’s (want langer hielden de kinderen het niet vol) waarvan op de meerheid jij met je mond open staat, je man niet kijkt, basje staat te janken en grietje op de grond ligt omdat ze niet op de foto wilde. Oh wel… Dit jaar plaatsen we maar geen foto op social media…

The day after

Voor: OEF, die laatste drie wijntjes en vijf amaretto had je beter niet kunnen doen. THANK GOD kan je lekker op bed laten liggen en eerst een paracetamolletje innemen, alvorens je weer verder gaat met het bezoeken van de familie.

Na: OEF, om 7 uur word je helemaal kapot wakker en nee dat is niet net zoals vroeger van de drank, maar puur door de uitputtingsslag die je krijgt door het doorkomen van de kerstdagen met kinderen. Even bijkomen zit er helaas niet in want de kinderen willen toch echt een boterham.

Maar toch… kerst met kinderen is geweldig leuk! De mislukte kerstboom, de uitputtingsslag, het simpele kerstdiner en de mislukte familiefoto vergeet je namelijk gelijk als je je kindjes moe, voldaan en in diepe rust in hun kerstpyjamaatje in bed ziet liggen 

Wat vind jij het grootste verschil van kerst met of zonder kinderen?

 • Viv Schobben
  Viv Schobben
  24 december 2017

  Heerlijk! Ik hou er van!! <3

 • Miranda
  16 december 2016

  Met twee kinderen van 4 en 1 jaar kon ik me eigenlijk al niet meer herinneren hoe Kerst zonder kids ook al weer was. Bedankt voor de reminder! Desondanks zou ik niet meer willen ruilen!

 • gerdialkema
  16 december 2016

  Wat een heerlijk artikel!

 • DreamerKirsten
  13 december 2016

  Supertof om te lezen, dit artikel! Vorig jaar met kerst was Lenne pas een half jaar oud, dus heeft ze nog niet veel roet in het eten gestrooid. We zullen wel zien wat het dit jaar geeft ;) Van de kerstboom blijft ze gelukkig wel af en die hebben we dus volledig kunnen versieren :D Wel voor de zekerheid plastic ballen gekozen! Fijne kerst gewenst!

 • Margriet
  19 december 2015

  Hahaha leuk gedaan. Maar het lijkt me ondanks dat toch echt heerlijk om kerst als gezin te vieren.

 • Vandaagismooi.nl
  17 december 2015

  Hahahaha ontzettend leuk gedaan!!
  Alles versimpelen heeft zo zijn voordelen heb ik gemerkt. Leuk voor de kids, stressvrij voor de ouders ;)
  Een gelukkige lach van mijn dochter is veeeeeel meer waard dan een prachtige kerstboom en een perfect kerstdiner ;)

Add Comment

Geen kinderhelden meer op koekjes & sapjes voor kinderen
8x kerstcadeautjes mooi inpakken