Ilona bewaarde haar doodgeboren baby in een bakje water in de koelkast

In Nederland eindigt volgens de laatste cijfers 1 op de 4 zwangerschappen in een miskraam. Het is een nachtmerrie waarvan je hoopt dat je hem niet mee hoeft te maken. Maar wat als dat nou wel het geval is? Ilona kreeg met 16 weken een miskraam en besloot als onderdeel van verwerking haar baby’tje in een bakje water te bewaren in de koelkast zodat het kindje gaaf bleef en zij en haar gezin op hun eigen tempo en manier afscheid konden nemen.

 

Als je dit leest klinkt het jou – net zoals mij – waarschijnlijk wat vreemd in de oren: een foetus van 16 weken oud in een plastic bakje in de koelkast bewaren tussen de vleeswaren en pakken melk. Het is iets waar je niet gelijk aan denkt als je je kindje dreigt te verliezen. Veel ouders bewaren de baby in een kistje of iets dergelijks of laten het in het ziekenhuis achter waar de foetus al snel verkleurt en vervormd waardoor het al snel niet meer toonbaar is.

Ilona bewaarde haar baby na een miskraam in een bakje water in de koelkast - watermethode

Ilona merkte tijdens haar zwangerschap dat haar buik platter werd en bij een controle in het ziekenhuis bleek dat het hartje van haar baby niet meer klopte. Ze was toen 16 weken zwanger. De nacht voordat ze ingeleid zou worden dacht ze terug aan het moment dat ze als student-verloskundige zag hoe de foetus na een miskraam in een spuugbakje werd gelegd en na korte tijd niet meer toonbaar was. Ze bedacht dat dit ook anders moest kunnen.

Ze was als verloskundige bekend met het feit dat je de zwangerschapsrest na een vroege miskraam in het water kunt leggen, zodat je beter kunt zien of het kindje compleet is geboren. Ze besloot daarom haar baby na de bevalling in een plastic bakje met water te leggen wat ze de avond ervoor uit een keukenkastje had gehaald.

Ilona bewaarde haar baby na een miskraam in een bakje water in de koelkast - watermethode

Ilona bewaarde haar baby na een miskraam in een bakje water in de koelkast - watermethode

Het bakje met het kindje van Ilona en haar partner kwam thuis in de koelkast terecht en af en toe nam ze een moment om het kindje – wat helemaal compleet en gaaf was – te bekijken. Naar zijn gezichtje, handjes en teentjes. Het gaf hen ook de gelegenheid om foto’s te maken van het jongetje. Na 2 dagen begroeven ze hun zoontje. Doordat haar baby dichtbij was en ze elk moment de kans had om haar kindje te bekijken, kon ze het verlies goed verwerken. Waarschijnlijk beter dan wanneer de foetus direct was begraven.

Zou jij openstaan voor de watermethode bij een miskraam?

Bron: RTLNieuws

 • F.
  1 november 2017

  Mijn Noël is half juli geboren met 16 weken. (Vanaf 16 weken heet het ook geen miskraam meer, maar doodgeboorte…ik voel hetzelfde als Noortje, de term miskraam dekt de lading niet, je hebt echt een compleet kindje in handen).

  Wij hebben net als Ilona heel veel troost gehaald uit de watermethode, die ik gelukkig zelf de dag ervoor op internet had gevonden. Mooie fotos kunnen maken van een prachtig jongetje in een bakje water. We hebben hem ook mee naar huis genomen. Hij bleef veel mooier, dan wanneer hij uit het water was en dat gaf troost.

  Waar ik voor de bevalling het een erg naar idee vond dat ik dan mijn kind in de koelkast zou hebben staan, was dat gevoel er alles behalve toen hij er eenmaal was. Het voelt zo eigen dat het niet meer uitmaakte. Je zoontje in de groentela, tja, wat hadden we hem over een paar weken graag in een wiegje gelegd…

  • Odile
   F.
   1 november 2017

   @F.: Wat confronterend om te lezen dat jullie je zoontje ook Noël hebben genoemd. Maakt het besef nog groter dat het een ieder – en dus ook ons – had kunnen overkomen. Wel ontzettend fijn dat je zo kort van te voren over deze methode had gelezen en dat het jullie veel troost heeft kunnen bieden. Veel sterkte nog met dit verlies.

 • Noortje
  31 oktober 2017

  Mijn dochtertje is vorige week met 16 weken geboren. Ik vind de term miskraam niet zo prettig.. Ze was al echt een minimensje met alles er op en er aan.
  Ons is de watermethode ook aangeboden maar wij wilde dat niet. Ons kindje in een bakje water voelde niet prettig. Wij hebben haar tot de volgende ochtend bij ons gehad in een dekentje en dat was mooi en fijn.

  • Odile
   Noortje
   31 oktober 2017

   @Noortje: Wat verschrikkelijk… Fijn dat jullie hierin je eigen beslissing hebben kunnen volgen. Ik hoop dat dit helpt bij een goede verwerking. Ik wil jullie heel veel sterkte wensen ?

Add Comment

Hoe zijn we op de naam Noël gekomen?
Exclusief getest: de nieuwe Maxi Cosi Nova kinderwagen