Ik vind het eng om een oppas te huren

Ik vind het eng om een oppas te huren

Posted In: Baby & Kind | Ouderschap

De ene moeder gaat zeker twee keer per maand op pad met haar vriendinnen, terwijl de andere moeder zich niet kan heugen wanneer ze voor het laatst een avondje weg is geweest met haar partner. Zonder mezelf zielig te noemen, behoor ik toch wel tot de laatste groep. En ja, dat is vaak een bewuste keuze!

Ik ben van nature best wel een huismus. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. ‘s Avonds als de kinderen op bed liggen kijk ik een goede serie in bed terwijl ik een sjaal brei of knuffeltje haak. Kneuteriger kan het bijna niet! Toch heb ik natuurlijk ook momenten dat ik behoefte heb aan een avondje bios met een vriendin of wil ik lekker uit eten met mijn vriend.

Ons kringetje

Als ik of mijn vriend weg willen, zijn we afhankelijk van elkaar. Willem gaat ongeveer om de week in het weekend naar NAC en dan blijf ik thuis. Ik ga een paar keer per jaar een avondje weg met mijn zussen of een vriendin en dan blijft Willem bij de kinderen. Prima geregeld, alleen als we samen een keer op pad willen zonder kinderen, dan wordt het een wat lastiger verhaal.

Een deel van onze families woont niet in de buurt en diegene die wel in de buurt wonen hebben het zelf druk met werk, sociale verplichtingen of hun eigen gezin. Hierdoor is het aantal mensen die kunnen oppassen op één hand te tellen.

Van de volgers van Go Mommy Go gaat 6% meer dan 1 keer per maand weg zonder kinderen. Zo’n 45% gaat 1 keer per 1-3 maanden wat voor zichzelf doen. 17% gaat 1 keer in het halfjaar weg, 23% 1 keer per jaar of minder. Tot slot gaat 6% nooit zonder kinderen weg.

Een oppas zoeken? Hmm..

Laatst raakte Willem en ik in gesprek met een bevriend stel over een oppas inhuren. Net als wij gaven ook zij aan niet altijd afhankelijk te willen zijn van familie als ze weg moeten en dus vroegen ze aan ons of wij misschien iemand kennen die wat bij wil verdienen.

Willem en ik hadden het al vaker over een oppas inhuren gehad en ik kwam daarna terecht op Sitly.nl. Dit is een website waar je als ouders een oppas aan huis kunt vinden. In overleg met Willem heb ik een tijdje geleden alvast eens zitten kijken naar een geschikte oppas in de buurt. Ik moet eerlijk bekennen dat we tot noch toe nooit een oppas in huis hebben gehad. Ik ben eigenlijk altijd diegene die de boot afhoudt. Mijn kinderen zijn mijn alles en ik laat ze met weinig moeite achter bij familie of goede vrienden, maar een vreemde in mijn huis op mijn kinderen laten passen, dat vind ik best een dingetje!

Ik weet nog hoe ik zelf met 13 jaar op kinderen uit de buurt paste. De leeftijd van de kinderen varieerde van een paar maanden oud tot een jaar of 10. Toen vond ik dat de normaalste zaak van de wereld en de ouders waren altijd erg tevreden over me. Ik denk dat ik voor een jonge meid een groot verantwoordelijkheidsgevoel had en mijn baantje behoorlijk serieus nam. Nu ik zelf moeder ben en mijn jongste inmiddels 2 jaar is, denk ik wel eens: “What where they thinking?!” Als ik heel eerlijk ben zou ik namelijk een meisje van onder de 16 niet op mijn baby van een paar maanden oud laten passen, maar goed, dat ben ik!

Ik vind het eng om een oppas te huren

Wat maakt een oppas geschikt of ongeschikt?

Toen Willem en ik een aantal geleden sinds maanden een hapje wilden gaan eten en we weer geen oppas konden vinden binnen onze familiekring, besloten we toch maar eens de koe bij de horens te vatten. Uiteraard hebben wij bepaalde eisen waar onze ideale oppas aan moet voldoen. Deze zijn geheel persoonlijk, maar wellicht heb jij er ook wat aan. Om die reden deel ik graag ons lijstje!

 • Hij of zij moet geen bekende zijn

Het klinkt zo handig; je neefje of nichtje van 16 wil op je kinderen passen en ze vraagt ook nog eens niet zoveel geld. Toch hebben wij besloten dat we geen bekende als oppas willen. Laatst vertelde een vriend van Willem dat zijn dochter graag een zakcentje bij wilde verdienen en best wilde oppassen. Het is niet dat ik denk dat ze dit niet zou kunnen, maar ik denk vooral na over de relatie. Stel dat de oppas toch iets doet of juist laat wat jij niet prettig vindt en je moet haar er op aanspreken, dan kan het zomaar gebeuren dat er een discussie of ruzie tussen Willem en zijn vriend, of bijvoorbeeld jou en je nichtje ontstaat. Ik vind het zonde om een waardevolle relatie op het spel te zetten. Dit is dus iets waarover je kunt nadenken!

 • Hij of zij moet 18+ zijn

Ik weet dat het ene kind meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft als de ander of dat er jongens of meisjes zijn die uit een groot gezin komen en bijvoorbeeld vaker op hun broertje passen, maar toch heb ik liever iemand die wat ouder is. Ik denk dat iemand die 18+ vaak net wat beter is in het inschatten van risico’s en de behoeften van een kind of steviger in zijn of haar schoenen staat om ook streng te kunnen optreden zonder omver geblazen te worden door een 6-jarige.

 • Hij of zij moet een pedagogische opleiding volgen (of afgerond hebben)

Doordat ik zelf de Pabo heb gedaan, heb ik ondervonden hoe zeer het je in contact met kinderen helpt als je iets van didactiek en de ontwikkeling van het kind af weet. Ik vind het prettig als onze oppas vaker met kinderen in aanraking komt en een educatie achtergrond heeft waardoor hij of zij weet wat een kind nodig heeft.

 • De oppas moet goed tarief hanteren

Niet geheel onbelangrijk: ik vind dat de oppas een goed tarief moet hanteren. Hiermee bedoel ik dat hij of zij niet te duur is. Wij zijn een gezin waarbij het geld niet voor het oprapen ligt en als je een avondje weg wil, zijn daar ook al kosten aan verbonden.

Er zijn op het internet genoeg sites met informatie te vinden waarop je het oppastarief kunt baseren. Wat mee telt is bijvoorbeeld de leeftijd van de oppas, op hoeveel kinderen hij of zij moet oppassen, of de kinderen al op bed liggen of dat ze nog gevoed etc moeten worden en of de oppas tot na 24:00 moet blijven.

 • Referenties

Omdat ik het nogal wat vind om een onbekende in ons huis en bij onze kinderen te laten, vind ik het belangrijk dat ik referenties van de oppas kan checken. Voordat ik iemand officieel laat oppassen, zal ik eerst navraag doen over waar hij of zij al heeft opgepast, wat voor gezin dat was en of ik eventueel contact kan opnemen met die ouders.

Waar moet jouw ideale oppas aan voldoen?

  Add Comment

  Weekmenu #5
  Pasta pesto met garnalen