Pregnant Hyperemesis Gravidarum IV

Hyperemesis Gravidarum: wanneer het niet blijft bij gewone zwangerschapsmisselijkheid

Posted In:Zwangerschap
Zwanger zijn is voor veel vrouwen een van de mooiste ervaringen in hun leven. Je buikje tot grote ronde buik zien groeien, je kindje voelen bewegen… er zijn weinig dingen in het leven zo magisch als een baby 9 maanden lang laten huisvesten in jouw lichaam en vervolgens geboren zien worden. Zwanger zijn staat ook vaak gelijk aan klachten die je even door moet gaan, zoals bijvoorbeeld die vervelende ochtendmisselijkheid in de eerste drie maanden. Maar wat als het niet bij ochtendmisselijkheid blijft? Wat als zwanger zijn geen ziekte is, maar wel een ziekte genaamd Hyperemesis Gravidarum veroorzaakt?

 

Wat is Hyperemesis Gravidarum?

Hyperemesis Gravidarum (HG) is een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Regelmatig ‘s ochtends boven de pot hangen en veel misselijk zijn in het eerste trimester is vervelend, maar vaak wel te behappen. Echter, als je HG hebt blijft het niet bij een enkele keer overgeven. Bij Hyperemesis Gravidarum is er sprake van een constant overheersende misselijkheid waarbij je niet even op de pauze-knop kunt drukken, met overgeven als gevolg. Heel erg veel overgeven. Wat in sommige gevallen van ernstige HG kan resulteren in ondervoeding en uitdroging waardoor een ziekenhuisopname onvermijdelijk is. En zo kan het zomaar zijn dat blijdschap vanwege een positieve zwangerschapstest, binnen no time kan omslaan in wanhoop en verdriet.

HG herkennen

Ongeveer 60 tot 80% van de zwangere vrouwen ervaart (ochtend)misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap. Bij 2% daarvan is er sprake van overmatig braken en ernstige misselijkheid – Hyperemesis Gravidarum. Maar wanneer is de misselijkheid en het overgeven niet meer normaal? De volgende klachten kunnen duiden op HG:

– Heel erg veel overgeven. Soms meer dan 20 keer per dag
– Moeilijk of geen eten en vocht binnen kunnen houden
– Veel afvallen (meer dan 5% van je gewicht)
– Last van extreme vermoeidheid
– Overgevoeligheid voor bepaalde prikkels zoals geuren, licht en geluid
– Niet meer normaal kunnen functioneren
– Symptomen van uitdroging zoals zeer weinig plassen en donkere urine
– Klachten die niet verminderen na het eerste trimester

Hyperemesis Gravidarum Extreme Zwangerschapsmisselijkheid

Bron

 

Wat zijn de oorzaken?

Omdat er nog steeds weinig onderzoek wordt gedaan naar Hyperemesis Gravidarum is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wat waarschijnlijk meespeelt zijn de hormoonveranderingen in de zwangerschap. Als je een meerlingzwangerschap hebt, heb je ook een grotere kans op HG. Ook kan stress invloed hebben en klachten verergeren. Tot slot is de kans op HG bij een volgende zwangerschap 75%. Veel vrouwen met HG gaan zich in het tweede trimester beter voelen, maar er zijn ook vrouwen die 9 maanden lang ernstig ziek zijn.

Omgaan met HG als zwangere

Dealen met Hyperemesis Gravidarum is waanzinnig lastig. Een vrouw die HG heeft, heeft vaak niet alleen met fysieke klachten zoals uitdroging, ondervoeding en ziekenhuisopnames te maken, maar soms met psychische klachten. De helft van je zwangerschap ziek zijn of zelfs 9 maanden lang heeft een enorme impact, soms ook nog na de bevalling. Daarbij komt kijken dat het voor buitenstaanders vaak niet te begrijpen is hoe ziek je wel niet kunt zijn. “Je bent zwanger, niet ziek” of “Zoveel vrouwen die zwanger zijn, zijn wel eens misselijk” zijn helaas vaak gehoorde uitspraken die tot veel verdriet kunnen zorgen. Veel vrouwen met HG voelen zich onbegrepen en alleen. Toch zijn er een aantal dingen die je als zwangere vrouw kunt doen:

– Leg aan mensen in je omgeving uit wat je hebt. Niet iedereen zal misschien even begripvol reageren, maar inzicht in de situatie kan voor meer begrip zorgen.
– Licht je verloskundige of gynaecoloog in als je het vermoeden hebt dat je Hyperemesis Gravidarum hebt. Hij of zij kan je informatie geven of medicijnen voorschrijven die de misselijkheid en het overgeven eventueel kunnen verminderen. Het kan ook zo zijn dat je een infuus krijgt om vocht te krijgen en wat aan te sterken. Laat het je verloskundige of gynaecoloog ook weten als je psychische klachten ervaart. Hij of zij kan je in contact brengen met een psycholoog voor gesprekken.
– Vraag hulp aan familie en vrienden voor bijvoorbeeld het huishouden of de zorg voor je kind(eren).
– Zoek contact met lotgenoten. Stichting Zeer Ernstige Zwangerschapsmisseijkheid (ZEHG) heeft een Facebookpagina en een besloten praatgroep (klik hier). Misschien kun je steun vinden bij vrouwen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt en tips krijgen. Ik heb hier als zwangere met HG veel aan.
– Probeer op goede momenten/ dagen te doen waar je echt plezier uit haalt. Dat kan de babykamer klaarmaken of winkelen zijn, maar sommige vrouwen vinden het ook fijn om wat met de kinderen te doen of in huis wat schoon te maken.

Tips voor de omgeving

Ook voor de omgeving kan HG erg moeilijk zijn. Je vrouw, dochter of vriendin is ontzettend ziek en je ziet haar elke dag zwakker worden. Vaak weet de omgeving niet goed hoe ze kunnen helpen. Daarom zijn hier wat tips:

– Bied hulp aan. Bijvoorbeeld in het huishouden of door op de kinderen te passen. Rust kan soms al veel goeds doen bij vrouwen met HG.
– Heeft ze wel ergens zin in? Maak dat dan lekker voor haar klaar of haal het. Iedere hap eten en elk slokje drinken is meegenomen! En heeft ze er toch geen zin meer in of geeft ze gelijk weer over, geef jezelf niet de schuld!
– Ga af en toe langs, als ze aangeeft dat ze dit toch fijn vindt. Als je zo ziek bent dat je continu op bed ligt, kan je je enorm geïsoleerd en alleen voelen.
– Stuur regelmatig een berichtje. Je hoeft niet altijd te vragen hoe het gaat want soms blijft het weken onveranderd. Een gezellig gesprek over iets anders kan ook voor de nodige afleiding zorgen.
– Ga er niet gelijk vanuit dat het beter gaat, als ze een opleving of goede dag heeft. Het kan zomaar zijn dat 1 goede dag tegenover 5 slechte dagen staat waarin ze weer dagenlang overgeeft. Als bijvoorbeeld niet-partner-zijnde weet je niet hoe een vrouw met Hyperemesis haar dagen doorkomt.
– Neem af en toe wat leuks voor haar of de baby mee als je langsgaat of stuur een kaartje. Dit kan enorm veel steun geven en het gevoel dat er met haar meegeleefd wordt.
– Verdiep je in Hyperemesis Gravidarum en deel je gewonnen informatie met de omgeving.
– Ken je iemand in je omgeving met HG? Het delen van onderstaande infographic op social media kanalen, toont dat je je verdiept en meeleeft. Dit kan erg fijn zijn voor de zwangere dame in kwestie.

 

Deel jij deze infographic die ik heb gemaakt voor Stichting ZEHG ook op je social media kanalen om meer bekendheid voor deze slopende ziekte te verwerven?

Infographic Hyperemesis Gravidarum (HG)

 

Bron afbeelding

 • Mariska Groot Roessink-Eijsink
  Mariska Groot Roessink-Eijsink
  15 mei 2018

  wat een hel zo’n hg zwangerschap.
  Nu bijna 4 jaar geleden maar denk er nog vaak aan.1x meegemaakt meer dan genoeg?en dan het onbegrip.
  Slopend.

  • John Eijsink
   John Eijsink
   Mariska Groot Roessink-Eijsink
   18 mei 2018

   Wij zijn enorm
   blij met het resultaat !!!

  • Mariska Groot Roessink-Eijsink
   Mariska Groot Roessink-Eijsink
   Mariska Groot Roessink-Eijsink
   18 mei 2018

   Daar gaat het niet om.
   Gaat om de zware weg die al deze mama’s hebben moeten afleggen.
   Allemaal zijn ze Blij met het resultaat.

 • Jannie van der Hof
  Jannie van der Hof
  15 mei 2018

  Ja het was vreselijk he …..voor Jolande ?

 • Els Van Der Hof
  Els Van Der Hof
  15 mei 2018

  Nee beslist niet, ze wisten niet goed wat of ze zeiden, moeten het zelf maar eens hebben, het was verschrikkelijk. ???

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Els Van Der Hof
   15 mei 2018

   Je gunt het niemand, maar af en toe voor wat begrip….

 • Jenneken Vd Steen
  Jenneken Vd Steen
  15 mei 2018

  Maryse

 • Jolande Schouten Vd Hof
  Jolande Schouten Vd Hof
  15 mei 2018

  Els Van Der Hof ik was toch niet psychisch gestoord??

 • Melanie Verlaan
  Melanie Verlaan
  15 mei 2018

  Ik ben er net 3 maanden vanaf ??

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Melanie Verlaan
   15 mei 2018

   Wat fijn!! Heb je het al een plekje kunnen geven?

  • Melanie Verlaan
   Melanie Verlaan
   Melanie Verlaan
   16 mei 2018

   Go, mommy, go ja het lukt aardig?. Gelukkig een hele fijne bevalling gehad en een heel makkelijk tevreden kindje.

 • Lisanne Franse-Dekker
  Lisanne Franse-Dekker
  15 mei 2018

  Helaas ook meegemaakt…. Gisteravond gewoon misselijk, maar ben meteen terug bij mijn zwangerschap…

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Lisanne Franse-Dekker
   15 mei 2018

   Vervelend hè, je hoort het heel vaak bij vrouwen die HG hebben gehad.

 • Gabriella van der Voet
  Gabriella van der Voet
  15 mei 2018

  Helaas 4 keer meegemaakt..

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Gabriella van der Voet
   15 mei 2018

   Pfoe wat heftig! Ik hou het na 2 HG-zwangerschappen voor gezien. Het is zo slopend!

 • Daphne Eulink-Menkhorst
  Daphne Eulink-Menkhorst
  15 mei 2018

  Helaas deze hel 2 x meegemaakt. V-R-E-S-E-L-I-J-K!! Ben er nu 9 maanden van verlost maar zodra ik er aan terug denk worden mn ogen waterig.. Het is echt een onderbelichte aandoening :-(

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Daphne Eulink-Menkhorst
   15 mei 2018

   Dat is het zeker! En ik herken me heel erg in wat je zegt. Ik had 8 weken na mijn bevalling galstenen waardoor ik weer steeds moest overgeven en ik dacht dat ik gek werd.

  • Daphne Eulink-Menkhorst
   Daphne Eulink-Menkhorst
   Daphne Eulink-Menkhorst
   15 mei 2018

   Begrijpelijk! Ik raak in paniek bij alles wat op braaksel lijkt of iets of iemand die moet kokhalzen.. bizar hoe diep de sporen zijn die HG achter laat hè

 • Loes Wevers
  Loes Wevers
  15 mei 2018

  Helaas weet ik maar al te goed hoe je je gevoeld moet hebben en waarschijnlijk soms nog voelt… Hopelijk kun je het steeds verder loslaten, maar vergeten doe je het nooit he?

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Loes Wevers
   15 mei 2018

   Nee helaas niet. Ik had misschien ook niet verwacht dat het nu nog zo’n impact zou hebben.

  • Loes Wevers
   Loes Wevers
   Loes Wevers
   15 mei 2018

   Dat geloof ik direct… en dan mensen die doodleuk zeggen ‘maar zodra je kindje er is ben je alles vergeten’. Mijn mannetje is alles waard, maar vergeten zal ik het zeker niet. En de eerste keer ziek zijn daarna… ik heb mijn vriend huilend om een test gestuurd ?

 • Lees mee 30: Mijn favorieten van afgelopen week -
  10 september 2017

  […] Was jij al bekend met deze heftige vorm van zwangerschapsmisselijkheid? Odile is op dit moment zwanger en heeft al maanden lang last. Het maakt genieten wel erg lastig. Bij sommige vrouwen gaat het over, anderen zijn negen maanden lang ziek. Wil je meer weten? Lees dan haar blog over dit onderwerp […]

 • Shirley
  19 mei 2017

  Dat heb ik bij mijn zoon ook gehad, verschrikkelijk!!!! Bleef spugen tot ruim 6mnd, viel af en bijna opname. Sterkte!! (Cola drinken en yoghurt hielp bij mij iets)

 • Anouk
  17 mei 2017

  Ach Odile, ik heb zo met je te doen. Het is zo naar om je zo lang zo ziek te voelen. Hier helaas ervaring,2x negen maanden. Wij twijfelen over een derde maar voorlopig zie ik het niet zitten om weer een klein jaar uitgeschakeld te zijn. Wens jou heel veel succes en beterschap!

 • Merel van Berkel
  Merel van Berkel
  17 mei 2017

  Lijkt me zo vreselijk, sterkte ?

 • Joyce Norder-Kaldijk
  Joyce Norder-Kaldijk
  16 mei 2017

  Interessant stuk! Ben blij dat het bij mij geen HG was, maar gewoon extreme zwangerschapsmisselijkheid

 • Shirin Molijn
  Shirin Molijn
  16 mei 2017

  Wat kan je lichaam toch heftig reageren op dingen he?

 • Fleur Miller
  Fleur Miller
  15 mei 2017

  Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord, inmiddels hoor ik het het steeds vaker. Sterkte!

 • Miriam Goudsmit
  Miriam Goudsmit
  15 mei 2017

  Been there Done that. Het is zo zwaar !…! Deze zwangerschap gelukkig niets

 • Marguerita Suddaby
  Marguerita Suddaby
  15 mei 2017

  Een aantal van mijn nichtjes hebben dit in hun zwangerschap gehad, heel naar zo’n ziekenhuisopname

 • Melanie van der Bok-Mastenbroek
  Melanie van der Bok-Mastenbroek
  15 mei 2017

  Mijn zus heeft tijdens haar zwangerschap hier een week voor in het ziekenhuis gelegen. Vreselijk… zelf gelukkig geen last van gehad

 • Marieke ter Haar
  Marieke ter Haar
  15 mei 2017

  Heftig zeg!!

 • Joyce Van de Pas
  Joyce Van de Pas
  15 mei 2017

  Ik herken het gelukkig niet, maar ik heb niet lang geleden een artikel gepubliceerd over iemand die 9 maanden misselijk was… het lijkt me vreselijk!

 • Mirjam MetMirjam
  Mirjam MetMirjam
  15 mei 2017

  Ik heb echt geluk gehad dat ik me zo goed heb gevoeld tijdens mijn zwangerschap. Dit lijkt me zó heftig!

 • Malou Rouwhof-Beld
  Malou Rouwhof-Beld
  15 mei 2017

  Het lijkt me vreselijk :(

 • Marijke Mulder-de Leur
  Marijke Mulder-de Leur
  15 mei 2017

  Heftig hoor! Ik ben blij dat ik er nooit mee te maken heb gehad. Hopelijk gaat het toch nog ergens over deze zwangerschap

 • Nicole Adelaars
  Nicole Adelaars
  15 mei 2017

  Mijn schoonzus had dit tijdens haar eerste zwangerschap. Heel veel in het ziekenhuis gelegen. Was vreselijk..

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Nicole Adelaars
   15 mei 2017

   @Nicole Adelaars Oh gelukkig maar! Fijn dat ze ook een goede zwangerschap heeft mogen ervaren! Dat gun ik iedere vrouw die HG heeft gehad

  • Nicole Adelaars
   Nicole Adelaars
   Nicole Adelaars
   15 mei 2017

   Ja zeker.. Maakte haar wel onzeker want ze kende niet anders. Maar gelukkig is t allemaal goed tot nu toe. Is alweer bijna 30 weken nu. Had jij t bij Maxim ook of alleen nu?

 • Fleur Veldkamp
  Fleur Veldkamp
  15 mei 2017

  Ik heb geen eigen ervaring, maar ik het ziekenhuis wel op mijn spreekuur gehad. Het is echt heel erg vervelend. Sterkte!

 • Charlotte Habraken-van Der Heijden
  Charlotte Habraken-van Der Heijden
  15 mei 2017

  Vreselijk lijkt me dit! Er is inderdaad maar weinig over bekend dus wel super dat je dit deelt.

 • Mahwish Ashraf
  Mahwish Ashraf
  15 mei 2017

  Oh wat naar :( Ik heb het zelf ook 2x gehad. Het was vreselijk!

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Mahwish Ashraf
   15 mei 2017

   @Mahwish Ja het is echt de hel op aarde! Ik heb het nu ook voor de 2e keer. Had gehoopt dat het me dit keer bespaard zou blijven, maar helaas!

  • Mahwish Ashraf
   Mahwish Ashraf
   Mahwish Ashraf
   15 mei 2017

   Sterkte! ❤

 • verhalenvandebozeheks
  15 mei 2017

  Heel mooi stuk! Alle informatie duidelijk en helder verwoord. Heel goed dat je hier over schrijft, er is nog veel onwetendheid en onbegrip (helaas!).

 • Isolde Mat
  Isolde Mat
  15 mei 2017

  ?

Add Comment

Zwanger! – Week 19 & 20
Mama musthave: Carriwell Gelwire BH