Hoe begin je met koken zonder pakjes & zakjes?

Posted In:Gezin | Koken

Als je wilt beginnen met koken zonder pakjes en zakjes, kan dat nog best een uitdaging zijn! Hoewel we allemaal wel lekker en gezond willen eten en velen koken ook best leuk vinden & graag vaker in de keuken willen staan, lijkt het toch lastiger te zijn dan gedacht. Een vaak genoemde reden is geen tijd hebben of niet weten hoe je daadwerkelijk gezond kan koken. Of je leeft je een keer uit in de keuken om een gezonde maaltijd klaar te maken en dan eten je kids het niet. Pff!

[TS-VCSC-Spacer]

We kennen het allemaal, het leven is druk. Werk, gezin, hobby’s… we rijden van hot naar her! Gelukkig wonen we in Nederland en is het ontbijt en de lunch vriendelijk voor onze agenda. Het smeren van een boterham duurt immers maar een paar seconden. Maar het avondeten, tja dat is een ander verhaal. Als we ’s avonds aan tafel gaan, willen we een lekkere warme hap. maar dan komen de problemen om de hoek kijken. Want.. een warme maaltijd koken kost immers tijd en is maar gedoe. En zelfs als je dan een beetje tijd zou hebben, hoe pak je dat dan aan? Hoe maak je een lekker gerecht met veel groente? Wat is precies gezond?

Grote productiebedrijven willen ons dat maar al te graag vertellen. Want voor al onze problemen hebben zij de oplossing. Namelijk gemak uit een pak, zakje of potje. Snel een warme maaltijd op tafel en je hoeft er niet eens over na te denken. Het enige wat je hoeft te doen is de stappen van de bereidingswijze te volgen en het gezin kan weer eten.

Ik weet hoe fijn dat kan zijn! Ik heb ook leren koken met Knorr Wereldgerechten. Maar misschien ben jij erachter gekomen, net als ik, dat al die pakjes/zakjes/potjes helemaal niet zo gezond zijn. Ik heb zelfs ontdekt dat ECHT koken net zo snel kan zijn en helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Dus vandaag geef ik je een stappenplan om te beginnen met koken zonder pakjes en zakjes. Onthoud bij het volgen van dit stappenplan dat koken een vaardigheid is die je moet oefenen. Niemand kan in 1 week opeens een marathon lopen. Daarvoor moet je trainen. Zo is het ook met koken. Begin bij het begin en je zult zien dat het steeds makkelijker en steeds beter gaat!

[TS-VCSC-Spacer]

kitchen-cutting-board-cooking-bell-pepper

[TS-VCSC-Spacer]

Stap 1

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze wel eens. Koken is veel prettiger als je ook ‘gereedschap’ tot je beschikking hebt wat prettig werkt. Zorg ervoor dat je beschikt over een goed scherp mes (waar je zonder angst mee kan snijden), een snijplank, een goede anti-aanbakpan, in ieder geval een steelpan en als je met meerdere mensen bent ook een wat grotere pan, een paar mengkommen en een paar (ovenvaste) schalen.

Stap 2

Maak een lijstje met je favoriete gerechten die je kookt uit een pakje/zakje/potje en maak hier een top 3 van. Zorg dat er in ieder geval 1 snel gerecht bij deze top zit. Dit lijstje ga je gebruiken als uitgangspunt om te leren koken zonder pakjes en zakjes. Want, het is veel fijner om iets te leren koken wat je al een beetje kent.. dan iets waar je nog nooit mee te maken hebt gehad.

Stap 3

Ga op zoek naar een recept voor je gerecht. Google is natuurlijk super handig maar als je van kookboeken houdt kun je ook achterin kijken of er misschien een recept in staat voor jou favoriete gerecht. Verzamel deze recepten op een plek die voor jou handig is. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest of print ze gewoon uit.

Stap 4

Stel jezelf als doel om minstens 1x per week één van de door jou uitgekozen recepten te maken. Als je het recept voor de eerste keer maakt, neem dan de tijd en maak er een gezellige activiteit van. Ga bijvoorbeeld van tevoren uitgebreid boodschappen doen en sta echt even stil bij de ingrediënten die je koopt.

Stap 5

Als je eenmaal alle recepten een keer geprobeerd hebt (en ze bevallen) kun je ze gaan integreren in je wekelijkse menu. Vervang ze dan voor dezelfde gerechten uit het pakje/zakje/potje. Als de recepten niet bevallen (omdat ze té moeilijk zijn of niet lekker) ga dan op zoek naar een ander recept. Er zijn tegenwoordig heel veel websites met recepten, of vraag eens aan een vriendin hoe zij dat gerecht maakt.

Stap 6

Zo gauw jij je top 3 gerechten hebt vervangen voor recepten met verse ingrediënten kun je weer op zoek gaan naar een manier om andere gerechten die je kent of die je lekker vind te maken. Breid je ‘repertoire’ uit naar minstens 6 gerechten.

Stap 7

De laatste stap is de recepten die je hebt geleerd een beetje loslaten en wat te experimenteren. Probeer eens een ander soort groente of verander de volgorde van het recept eens zodat het beter bij jou past. Als je bij deze stap bent aangekomen mag je dat vertrouwen zeker hebben!

[TS-VCSC-Spacer el_file=””]

Ik hoop dat je met deze stappen een begin kan maken om te koken zonder pakjes en zakjes. Alle begin is moeilijk, maar jij kan het ook! Stel gerust je vragen in de reacties!

    Add Comment

    Dromerige geboortekaartjes
    Zara Rock & Sand Capsule collectie voor jongens