Hieraan herken je een peuter in de peuterpuberteit

Hieraan herken je een peuter in de peuterpuberteit

Een jaar geleden schreef ik het artikel ‘Help! Mijn kind van anderhalf zit al in de peuterpuberteit’. Little did I know… Ik werd in reacties al gewaarschuwd dat het erger zou worden dus een beetje naïef was ik misschien wel. Inmiddels is mijn peuter 2,5 jaar en volop in die gevreesde peuterpuberteit. Afgelopen maanden heb ik genoeg ervaring opgedaan met het reilen en zeilen met zo’n kleine boef en kan ik je haarfijn vertellen waaraan je een peuter in de peuterpuberteit kunt herkennen.

 

[themeone_drop_cap letter=”1″ color=”#b5e6df” /]Je peuter lijkt wel manisch
Zo is hij ‘s ochtends het meest lieve kind ooit en wordt je overladen met kusjes, knuffels, goed gedrag en een uitstekend gehumeurde peuter… Zo kan dat gedrag binnen 3 seconden – wat zeg ik, 1 seconde! – totaal de andere kant op zijn geswitcht en plaats hebben gemaakt voor een huilend, drammend kind. En de oorzaak? Dat mag Joost weten want de aanleiding tot, dat kennen peuters niet.

 

[themeone_drop_cap letter=”2″ color=”#b5e6df” /]Je peuter haalt ineens de raarste fratsen uit
Het is alsof de creativiteit van je kind tot grote hoogte stijgt wanneer hij eenmaal 2 jaar is. Zo worden boterhamkorsten in een glas sinaasappelsap gepropt en omgedoopt tot een taart, is een glas drinken omkiepen een douche en kun je met pindakaas prima kleuren.
 

[themeone_drop_cap letter=”3″ color=”#b5e6df” /]Je peuter heeft plotse fascinaties
De liefde van een dreumes voor Nijntje of de passie van een kleuter voor Frozen prinsessen is hartstikke normaal. Peuters daarentegen kunnen de meest vreemde (bijna obsessieve) fascinaties hebben. Denk aan alles wat met poep of plas te maken heeft maar ook iets normaler: alles wat wordt aangedreven door een motor, regen en schuim. Mijn zoontje is op het moment enorm gefascineerd door (kerk)klokken (?) en propellers. Dat laatste noemt hij vliegtuigen. Je kan het maar leuk vinden!
 

[themeone_drop_cap letter=”4″ color=”#b5e6df” /]Je peuter heeft driftbuien waar je u tegen zegt
Was je peuter eerst een voorbeeldig kind wat je overal mee naartoe kon nemen, is dat nu ineens over. Niet alles uit de rekken bij de Hema mogen pakken kan leiden tot een driftbui vanjewelste maar ook simpele dingen zoals in de buggy moeten, een appel krijgen in plaats van een banaan, weer naar huis moeten gaan, een slokje moeten drinken als het 35 graden is, een schone luier moeten omdat zijn plasluier 4 kg weegt en ga zo maar door!
 

[themeone_drop_cap letter=”5″ color=”#b5e6df” /]Je peuter wilt alles zelf doen
En dat betekent ook zelf de trap afgaan met een kans van 80% tot naar beneden rollen, zelf een ijsje eten waarvan de helft in zijn kraag verdwijnt en zelf zijn boterham snijden met een bot kindermes waardoor het meer een platgestampte bol deeg wordt.
 

[themeone_drop_cap letter=”6″ color=”#b5e6df” /]Je peuter zegt de meest aparte woorden en zinnen
De tijd van ‘dada’ en ‘blabla’ ben je als ouder van een peuter al lang gepasseerd en wat vooral opvalt is dat je kind in de peuterpuberteit met de meest aparte woorden en zinnen op de proppen kan komen. Zo zegt hij je doodleuk in correct Nederlands dat je niet moet voordringen, dat iets saai is en dat je niet mag duwen als je haast hebt en hem een zacht zetje geeft. Maar wat het meeste opvalt is dat ze in bepaalde zin op hun manier al brutaal kunnen zijn. Zo krijgen ik of andere mensen geregeld te horen dat je een dikke buik hebt (oeps), dat je stinkt of dat je stom bent. Tja, wat kun je dan doen behalve sorry zeggen en uit stamelen dat je hem dat echt niet geleerd hebt…
 

[themeone_drop_cap letter=”7″ color=”#b5e6df” /]Je peuter snapt alles dondergoed
Als je je dreumes op iets wees wat hij of zij niet mocht, kon je een blik krijgen alsof je kind water zag branden. Je peuter is een heel ander verhaal want hij snapt prima waar je het over hebt als iets niet mag. Zo zegt mijn peuter doodleuk “Ik moet luistelen”, wat hij uiteraard vervolgens niet doet, gaat hij wijs met zijn wijsvingertje heen en weer zoals mama doet als hij iets stouts doet, met de woorden “Dat mag niet!” en gaat hij direct lachend in de hoek staan terwijl hij de woorden “Ik moet in de hoek” uitspreekt als hij echt stout is. En ondertussen kan jij weer iets anders verzinnen om ervoor te zorgen dat hij zich gedraagt….

Waaraan merk(te) jij dat je kind in de peuterpuberteit zit/ zat?

 • Ineke
  15 juni 2016

  Ooooh neen, ik heb nog even tijd :p. Nu de kleuterpuberteit is ook niet alles trouwens :)

 • MetMirjam
  15 juni 2016

  Hahaha er staat me nog heel wat te wachten geloof ik… Mijn dochter is vorige week 2 geworden, dus ik kan mijn lol nog op ;)

 • Patricia Beukenkamp
  Patricia Beukenkamp
  15 juni 2016

  Haha! Geweldig geschreven weer!

 • Jansje de Jong
  Jansje de Jong
  15 juni 2016

  Oh Bart, dit dus! ?

Add Comment

Cadeautips voor Vaderdag
Win het boek: “Papa, je snapt er ook helemaal niets van he?!”