Herfstvakantie uitjes en activiteiten

+20 (gratis) herfstvakantie uitjes en activiteiten

Posted In: Baby & Kind | Ouderschap

Volgende week en de week daarop is het herfstvakantie. Misschien ga je net zoals ik wel heerlijk een weekje met je gezin naar Centerparcs of een andere bestemming, maar het kan natuurlijk ook dat je thuis blijft. Hoewel het weer in de herfst wat wispelturig kan zijn, zijn er genoeg uitjes en activiteiten die je (samen met je kinderen) kunt ondernemen in de herfstvakantie. Neem eens een kijkje bij mijn tips hieronder om inspiratie op te doen!

Lees ook: wandelen op landgoed Lievensberg

Thuis

Knutselen

Al voordat ik moeder werd zag ik het helemaal voor me: op regenachtige dagen heel de dag knutselen met mijn kinderen. In de praktijk komt het helaas iets minder vaak voor dan ik van te voren bedacht had en dat is zo jammer! Vaak kun je met materialen die je al in huis hebt, wat lijm, papier en verf ontzettend leuke dingen knutselen. Zo maakte ik ooit met mijn oudste zoon een heel huis van een kartonnen doos, die na 2 jaar nog steeds op zijn kamer staat.

Ben je op zoek naar leuke knutselideeën, neem dan eens een kijkje op mijn uitgebreide Pinterest bord!

Thuisbioscoop

Heb je geen zin om de deur uit te gaan in de herfstvakantie, maar wil je nog wel iets leuks met de kinderen doen? Maak een thuisbioscoop! Trek de kussens en dekens naar beneden, kies een (of een paar) goede films uit en haal popcorn en chips in huis. Super leuk en gezellig! Het is helemaal tof, als jullie daarna ook nog eens met zijn allen in de woonkamer een sleepover doen!

Bakken

Ik hou van bakken en betrek hier dus ook vaak mijn zoontjes bij. Als we een keer niets te doen hebben in het weekend of de vakantie, maak ik er een hele activiteit van. We zoeken samen een mooi recept uit, gaan naar de winkel om alle ingrediënten te halen en maken dan samen bijvoorbeeld een mooie taart. Het is niet alleen erg gezellig, maar ook nog eens leerzaam!

Met het maken van een appeltaart of cupcakes (inclusief versieren) ben je letterlijk een tijdje zoet!

Gratis activiteiten

Naar het bos

Het fijnste aan de herfst vind ik het maken van een boswandeling om te bekijken hoe de natuur verkleurd. Om samen met de kinderen mooie bladeren, kastanjes, takken en eikels te verzamelen of ondertussen te wandelen en een goed gesprek te voeren. En natuurlijk daarna thuis of in een restaurantje warme chocolademelk te drinken. Genieten!

Vliegtuigen spotten

Het klinkt misschien een beetje gek; vliegtuigen spotten als je niet op vakantie gaat, maar kinderen vinden het waanzinnig leuk! Bij Schiphol heb je speciale spottersplekken waar je de vliegtuigen in volle glorie kunt zien.

Woon je niet dichtbij een groot vliegveld, dan is er bij jou in de buurt misschien ook wel een kleiner veld waar vliegtuigen opstijgen. Zo ging ik vroeger met mijn ouders naar ‘Seppe’ wat nu ‘Breda airport’ heet en nu neem ik mijn eigen kinderen mee.

Kinderboerderij

Is het droog en wil je een frisse neus halen? Neem je kinderen mee naar de (plaatselijke) kinderboerderij! Hoe je het ook went of keert, diertjes kijken en aaien blijft leuk voor kleine kinderen. Vaak heeft een kinderboerderij ook een speeltuin waardoor je een paar uurtjes zoet bent.

www.vskbn.nl/voor-de-leden/locaties

Beleef week Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug 

Van 19 tot en met 27 oktober is het in de herfstvakantie ‘Beleef week’ in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. In de bossen zijn dan tig leuke activiteiten. Denk aan mini-tank rijden, schapen hoeden, kabouters zoeken, speuren naar paddenstoelen, stoere workshops volgen of slenteren over de herfstmarkt. Een deel van de activiteiten is gratis en voor een paar activiteiten moet je een klein bedrag betalen.

www.np-utrechtseheuvelrug.nl/nl/Beleefweek2019

Zotte Zaterdag in Gouda

Op 26 oktober stap je in Gouda zo een tijdmachine in, om uit te komen in de Middeleeuwen. Op Zotte Zaterdag wordt het verhaal van Gouda in 1511 verteld, toen ‘Lof der Zotheid’van Erasmus verscheen.

Neem een kijkje in verschillende historische gebouwen, waaronder de Sint-Janskerk, waar monniken zingen. Je kunt buiten spelen en spelletjes doen uit de middeleeuwse tijd of over de warenmarkt lopen. Op straat vindt theaterspektakel plaats waar je zo in kan stappen en je kunt leren over oude ambachten.

Er zijn tevens activiteiten te doen zoals het maken van kaarsen of glas in lood, een Lego kasteel bouwen, kaas maken of bier brouwen, drukken met een handpers of kijken hoe ridders een heus zwaardgevecht houden.

www.zottezaterdag.nl

Nationale Archeologie Dagen

Heb je altijd al eens willen zien wat een archeoloog doet of een kijkje in het verleden willen nemen? Dat kan tijdens de Nationale Archeologie Dagen op 11, 12 en 13 oktober! In heel Nederland kun je op locaties dingen ondernemen en bekijken. Van schervenworkshop tot meegraafdag, van fietstocht langs archeologische locaties tot verkleedpartij en het bekijken van Romeinse opgravingen.

Op de site kun je zien waar je bij jou in de buurt kunt gaan ontdekken en welke activiteiten gratis zijn!

www.archeologiedagen.nl

Oudhollandse Kermis

Heb je zin om te zwieren en zwaaien? Van 18 tot en met 27 oktober staat er een Oudhollandse kermis in het buitenmuseum in Enkhuizen. Je kunt genieten van gratis nostalgische kermisattracties uit de jaren twintig zoals een zweefmolen, luchtschommel, carrousel en kop van Jut. In het spelletjescafé kun je een potje ganzenborden of mens erger je niet spelen.

Uiteraard staat er ook een popcorn- en suikerspinkraam voor de lekkere trek. Hier moet je wel wat voor betalen.

https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/page/620/old-dutch-fair

Betaalde activiteiten

De Grote Schijn

Wil je tijdens de herfstvakantie een stukje magie beleven? Dan moet je in het Kralingse Bos in Rotterdam zijn! Van 18 t/m 27 oktober vindt daar “De Grote Schijn” plaats. Het bos vormt een prachtig decor voor een bijzondere avondwandeling. Alsof het bos bevangen is door echte toverkracht en een sprookje tot leven komt!

Prijs: vanaf €11,65 per ticket | www.degroteschijn.nl

Lego world

Is je kind helemaal verzot op Lego? Dan moet je zeker naar Lego Word in Jaarbeurs Utrecht! Van donderdag 17 oktober tot en met woensdag 23 oktober kun je op 35.000 vierkante meter spelen met miljoenen LEGO steentjes.

Je kunt op de foto gaan met figuren uit de Lego wereld, het nieuwe Lego Hidden Side ontdekken, dansen met de Lego Friends, bouwwerken bekijken of meedoen aan bouwwedstrijden.

Prijs: €19,70 per ticket | https://www.legoworld.nl/

Doe’s Gek

Doe’s Gek is een interactief kinderevenement wat plaatst vindt in de IJselhallen in Zwolle, van 24 tot en met 27 oktober. Kinderen worden uitgedaagd om mee te doen en al hun zintuigen te gebruiken. Om te dansen, zingen, bouwen en gek te doen.

Op het event zijn attracties, liveshows, spelletjes en liveoptredens. Kinderen kunnen aan de slag met Lego, games, springkussens en virtual reality of naar de kinderboerderij, bioscoop en kermisattracties.

Prijs: online €12,50 per ticket | https://www.doesgek.nl/

Batavialand

Arrr! Op 19 oktober krijg je de kans om je onder piraten te bevinden op het schip De Batavia tijdens het evenement ‘De vloek van de Batavia’. Je krijgt een rondleiding, maar pas op! Er zijn piraten aan boord! Zij hebben de Batavia veroverd en laten niemand levend van boord gaan.

Deze activiteit is geschikt vanaf 6 jaar en kost €5.

Je kunt er natuurlijk ook een dagje van maken en Batavialand ontdekken. Zo zijn er allerlei activiteiten, je kunt tentoonstellingen bekijken of iets maken.

Prijs: volwassenen €15 en kinderen €8 | https://www.batavialand.nl/

Het Arsenaal

Het arsenaal is zo’n dagje weg wat bij mij herinneringen op roept. Als kind woonde ik namelijk in Zeeland en zijn we hier meer dan eens geweest. Bij het arsenaal stap je in de piratentijd.

In de expositie “Schuimers & Schavuiten” leer je hoe de piraten leefden. Je kunt door het arsenaal lopen en piraten tegen komen, spelen op speeltoestellen, dingen bekijken en een hoop leren over piraten. Er is zelfs een heuse scheepssimulator! In het aquarium kun je zeedieren bekijken en roggen aaien en je kunt 45 m de lucht in en het uitzicht bekijken in de Arsenaaltoren.

Prijs: €14,50 | https://arsenaal.com/

Funhouse/ Carousel Vlissingen

Naast het Arsenaal ligt in Vlissingen het Funhouse. Dit is een indoorkermis waar je allerlei leuke (nostalgische) spelletjes kunt doen én prijzen kunt winnen. Denk aan:  ballen rollen, gooien en schieten, schuifautomaten, dansen, flipperkasten, videogames.

Bij het spelen van spelletjes win je munten. Ben je klaar, dan kun je een mooie prijs uitkiezen (je hebt altijd prijs!).

Prijs: ongeveer €0,50 per spelletje | https://funhousevlissingen.nl/

Escape room voor kinderen

Wil je je innerlijke Sherlock vinden en als een boef ontsnappen uit een gesloten ruimte? Dan is een escape room echt wat voor jou! Tegenwoordig hebben ze niet alleen escape rooms voor kinderen, maar ook voor gezinnen/ kinderen. Echt wat voor een druilerige dag in de herfstvakantie!

Prijs: afhankelijk van de escape room | https://www.escaperoomsnederland.nl/thema/escape-room-kinderen

Coole Kidsnacht

Tijdens Coole Kidsnacht op 25 oktober, blijven culturele instellingen in Friesland speciaal na sluitingstijd open voor kinderen tot en met 12 jaar. Onder begeleiding van een ouder hebben ze tot 21:00 het rijk alleen!

Bij het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium kun je een zonnewijzer maken. Of ga je liever op speurtocht in Museum Hert fan Fryslân? In Joure kun je in het museum je eigen drinkbeker maken en een kijkje in het museum nemen. Ben je een echte muziekfanaat, dan moet je bij Natuurmuseum Fryslân zijn en bij Bezoekerscentrum Nationaal park Schiermonnikoog kun je een scala aan verschillende activiteiten doen. Ben je benieuwd naar alle deelnemende musea en de activiteiten, neem dan een kijkje op de website.

Prijs: een paar euro | https://www.museum.frl/coolekidsnacht/

Vlindertuin

Vind je vlinders ook zo mooi? Jammer dat ze nu niet meer te zien zijn hé?! Gelukkig heeft Nederland een hoop mooie vlindertuinen waar je de meest prachtige exemplaren kunt zien, die je normaal nooit voorbij ziet fladderen.

Mijn favoriete vlindertuin is de Berkenhof’s Tropical Zoo in Zeeland. Hier kun je niet alleen vlinders bekijken, maar ook andere mooie dieren en klimmen en klauteren in de kids jungle!

Prijs: vanaf €10,50 | https://www.tropicalzoo.nl/

Walibi Spooky Days en Fright Night

De Walibi Fright Nights zijn alweer een paar jaar een begrip tijdens Halloween. Breng je tijdens de Fright Nights een bezoek aan Walibi, dan is het oppassen geblazen, want voor je het weet wordt je achterna gezeten door een enge clown!

Dit jaar heeft Walibi met Halloween ook aan kleine kinderen gedacht. Ze organiseren een aantal Spooky Days. Deze zijn geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en niet zo eng als de Fright Nights, maar wel spannend en uitdagend.

Prijs: Fright Nights vanaf €32,50 & Spooky Days vanaf €27,50 | https://www.walibi.nl/frightnights/nl/halloween-spooky-days

Theatervoorstelling

Een middag of avond naar de bioscoop is zo bedacht, maar we vergeten nog wel eens dat er ook zoiets bestaat als theatervoorstellingen. Hartstikke jammer, want er zijn super leuke theatervoorstellingen voor kinderen!

In de herfstvakantie draaien onder anderen de volgende theatervoorstellingen: Brandweerman Sam, De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje, Doornroosje, De Sprookjesboom, Alice in Wonderland, Gonnie en Gijsje, De Gruffalo, Dikkie Dik, Dirk Scheele, Sesamstraat, Kikker, Buurman & Buurman, Peppa Pig, Checkpoint en Juf Roos,.

Ben je benieuwd welke theatervoorstellingen je in de herfstvakantie kunt bekijken? Kijk dan hier: https://www.theater.nl/voorstellingen/familie/?date=m10

    Add Comment

    Yes, eindelijk hebben meisjes de hoofdrol in deze boeken!
    9 te gekke matchende (DIY) Halloween kostuums voor het gezin