Help! Welke naam moeten we onze zoon geven?

Help! Welke naam moeten we onze zoon geven?

Het is een dingetje hoor: een naam kiezen voor je kind die hij (in ons geval) zijn hele leven zal dragen. Er even vanuit gaande natuurlijk dat hij zijn naam niet zo wanstaltig vindt dat hij hem besluit de veranderen na zijn 18e haha! Vanaf het moment dat ik met een positieve zwangerschapstest naast mijn vriend op de bank zat, begon mijn brein gelijk overuren te draaien. Ik vond het geen makkelijke taak bij Maxim en vind dat nu eigenlijk nog steeds niet. Help! Welke naam moeten we in godsnaam aan ons kind geven?!

 

Maxim

Bij mijn vorige zwangerschap wist ik pas met de 20-weken echo dat ik in verwachting was van een jongetje en dus vormde ik tot die echo een lijstje met jongens- en meisjesnamen. Eén ding werd al snel duidelijk: meisjesnamen had ik in overvloed en jongensnamen tekort. Toen ik een jongen bleek te krijgen nam de paniek ook even toe want ik had GEEN IDEE hoe ik mijn zoon moest noemen en het feit dat ik alleen moest kiezen legde echt een druk op mijn schouders.

Uiteindelijk was het mijn moeder die met de naam Maxim kwam. En hoewel ik eerst moest wennen omdat ik de naam alleen als meisjesnaam kende (Maxime), begon de liefde voor de naam te groeien. Ook vanwege de betekenis. Maxim betekent namelijk ‘beste’ en ik wist toen al dat mijn zoontje het beste zou zijn wat me had kunnen overkomen. Het was de perfecte naam voor mijn zoontje en hij pastte goed bij zijn achternaam en bij mijn naam. Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds een mooie naam en ben ik blij dat ik voor de naam Maxim heb gekozen.

Een tweede kindje

En toen zaten we dus in januari met een positieve test. Willem en ik besloten beide vanaf de test rustig aan namen te gaan opschrijven die we mooi vonden. Daar kwam ook gelijk het eerste ‘probleem’ tevoorschijn: ik wil absoluut geen top 20 naam voor ons kindje – hoe mooi de naam ook is – en mijn vriend hecht daar niet zoveel waarde aan. Zo passeerde de jongensnaam Noah gelijk de revue. De naam die 4 jaar geleden ook op mijn lijstje stond, maar al snel afviel vanwege de populariteit en as we speak staat de naam op #2. Ook viel al snel op dat zowel Willem als ik veel meer meisjesnamen hadden die ons gelijk aanspraken en weinig jongensnamen. Daar gaan we weer!

Met 16 weken zwangerschap hadden we de geslachtsbepalende echo en wat bleek: we verwachten een jongetje! Super leuk natuurlijk! Het lijstje met meisjesnamen schoven we opzij en we wierpen maar weer een blik op ons korte lijstje met jongensnamen.

De populairste jongensnamen van 2016En nu?

Nu ben ik 23 weken zwanger en we hebben nog niet definitief een naam gekozen. We hebben een jongensnaam die tot nu toe bovenaan staat en die we allebei mooi vinden, maar we gaan hem nog niet vastleggen. Dat komt denk ik vooral door mij, want ik kan zo wispelturig als de pest zijn – laat staan zwanger. We staan nog open voor andere namen, want wie weet komen we er 1 tegen die we nog mooier en beter vinden passen. Gelukkig hebben we nog wel even de tijd.

Helpen jullie mee?

We kunnen dus wel wat hulp gebruiken en daarom ben ik heel erg benieuwd welke jongensnaam/ jongensnamen jullie erg mooi vinden? Wie weet zit de naam voor ons zoontje er wel bij! Wel hebben we wat ‘eisen’ aan de naam.

Niet
– Geen top 20 naam en het liefste geen top 50 naam zoals bijvoorbeeld Noah, Lucas of Gijs.
– Geen combinamen zoals Dirk-Jan, Jan-Willem of Jean-Paul
– Geen oer-Hollandse namen zoals hierboven of Jan, Kees etc.
– Geen namen waarvan niemand weet hoe je hem moet uitspreken zoals Sheorphedelion en D’Har-Chenoo (werden in 2016 gegeven..)

Wel:
– Een redelijk korte naam, het liefste bestaande uit twee- of drie lettergrepen. Denk aan: Maxim, Thomas of Oliver
– Een naam uit een andere taal
– Een aparte naam die weinig voorkomt
– Een naam die bij onze namen past: Maxim, Willem en Odile

 

Kom maar door met suggesties!

Bron afbeelding

 • Anouk
  14 juli 2017

  Ik vind Raf, Tycho, Nilo, Quin, Nero, Oliver of Boaz/Boas leuk!

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  22 mei 2017

  Ons zoontje heet Spencer. Dat is uiteraard mijn favoriete naam :-) Verder vind ik voor een jongen leuk: Miles, Cooper, Andrew, Mason, Maddox, Denver. Enzovoort!

 • Gerdi Atema-Alkema
  Gerdi Atema-Alkema
  21 mei 2017

  Lastig hé.. bij de eerste wisselde onze jongensnaam nog tijdens de bevalling (gelukkig werdt het een meisje..). Bij de tweede hadden we de jongensnaam gelukkig al wel vrij snel.
  Er zijn ook zoveel leuke namen: Youri, Nathan, Tobias, Fedde, Aiden.. succes met de zoektocht!

 • mamasliefste
  21 mei 2017

  Lastig! Ik wist dat ik alleen meisjes zou krijgen, dus hebben we er nooit over nagedacht. Zelf had ik Jan of Dirk geheten, nu hoor je die namen ook weer steeds vaker

 • Fleur Veldkamp
  Fleur Veldkamp
  21 mei 2017

  Lastig! Ik wist dat ik alleen meisjes zou krijgen, dus hebben we er nooit over nagedacht. Zelf had ik Jan of Dirk geheten, nu hoor je die namen ook weer steeds vaker

 • Merel
  21 mei 2017

  Xem ☺️

 • Rory Blokzijl
  Rory Blokzijl
  21 mei 2017

  Ik heb Mika altijd een leuke naam gevonden. Mijn broertje heet Brandon. Bij ons dochtertje hebben we heel lang lijsten tegen elkaar afgestreept. Uiteindelijk voelden we allebei bij de naam Mila, dat dat de naam zou zijn.

 • Myrtje
  21 mei 2017

  Tristan. Klinkers hetzelfde als Maxim. In alle talen uit te spreken en komt niet geel veel voor. Keltische naam

 • Inge
  20 mei 2017

  Ons zoontje heet Stijn. Deze naam had een leraar van vroeger aan zijn zoon gegeven en die is me altijd bijgebleven.

 • Ikke
  20 mei 2017

  Mauk? Kort maar krachtig , en je hoort hem niet vaak!!

 • Jikke
  20 mei 2017

  Billy, Nathan, Roan, Jerome (spreek uit als sjerom), Daniël, Jefta, Joël, Benjamin, Aaron, Tobias, Joshua, Jimmy, Samuël, Sietse, Christiaan.
  Best lastig een jongensnaam. Wij kwamen er bij de 2e niet uit. Bij geboorte bleek dat het een meisje was. Onze oudste heet Nathan.

 • Dees
  20 mei 2017

  nino, esra, ezra, florian, fabian, tobias, vigo, dinand, borys, olivier, oliver, pepijn, daniel, mees,

 • Jodi - liefthuis
  20 mei 2017

  Op de twee of drie lettergrepen na had ik dit artikel kunnen schrijven. Wij gaan voor 1 of twee lettergrepen. Maar vind het net zo moeilijk, hebben ook al een optie maar leggen nog niks vast en ook wij vinden meisjes namen makkelijker….aan mij heb je niet veel al vind ik Oliver ( op zn Nederlands) wel heel leuk.

 • Wendy van Meel
  Wendy van Meel
  20 mei 2017

  Kasper naar zijn lievelingsoom

 • Malou Rouwhof-Beld
  Malou Rouwhof-Beld
  20 mei 2017

  Ik vond het ook zo moeilijk om een jongensnaam te kiezen! Naast Lenn vind ik Tygo, Mik, Ezra en Jace heel leuk.

 • Joyce Van de Pas
  Joyce Van de Pas
  20 mei 2017

  Kort maar krachtig, dat roept lekker makkelijk ?

 • Shirin Molijn
  Shirin Molijn
  20 mei 2017

  Nathaniel ?

 • Marguerita Suddaby
  Marguerita Suddaby
  20 mei 2017

  Ik zou niet op de namen van anderen afgaan, maar kiezen wat jullie zelf het mooiste vinden. Succes!

 • Iris
  20 mei 2017

  Ik wij hadden meisjes namen in overvloed Haha uiteindelijk is het Joaquin geworden.

Add Comment

Mama musthave: Carriwell Gelwire BH
8 zwangerschapsjurkjes die een feestje waard zijn