Griekse Orzo met kip, tzatziki en feta

Griekse Orzo met kip, tzatziki en feta

Posted In: Koken | Recept

Vandaag heb ik weer een heerlijk Grieks recept voor jullie. Deze orzo in Grieks jasje, met kip, tzatziki en feta is niet moeilijk te maken en je hebt binnen 30 minuten een lekker gerecht op tafel staan. En voor de vegetariërs onder mij: ook zonder kip is dit gerecht heerlijk!

Orzo

Heb je wel eens van Orzo gehoord? Als je antwoord op deze vraag ‘nee’ is, ben je ongetwijfeld niet de enige. Je moet het maar net kennen of in de supermarktschappen zien liggen. Zonde, want het is erg lekker en weer eens wat anders als de geijkte aardappelen, pasta en rijst.

Over pasta en rijst gesproken; dat is wel waar Orzo op lijkt. Het ziet eruit als een uit de kluiten gewassen rijstkorrel en heeft de structuur en smaak van pasta. Maar dan wel net wat zachter en romiger.

Orzo is Italiaans voor gerst en wordt ook wel rissoni genoemd. Het wordt veelal in soepen, salade’s of pilav gebruikt of als substituut voor de rijst in risotto. Je ziet orzo vooral terug in landen rondom de Middellandse zee en in elk landen heeft deze pastasoort weer een ander naam.

| Ook lekker: Thaise salade met biefstuk en mango
Griekse Orzo
Orzo in een Griekse variant

Hoewel je orzo dus in verschillende gerechten kunt gebruiken, ken ik hem voornamelijk in deze Griekse variant. Als je van Grieks en Italiaans eten houdt, zit je sowieso goed!

De kruiden houden het gerecht mooi in evenwicht en geeft de orzo in combinatie met de frito ontzettend veel smaak. De tzatziki geeft het een frisse toch. Ik ben gek op feta, maar als je er niet dol op bent, kun je het uiteraard weg laten.

Dit gerecht leent zich tevens goed als vegetarische kost. Laat de kip weg en ik verzeker je dat je het door de overige ingrediënten nauwelijks zult missen.

Orzo kopen

Blijkbaar is orzo een exotisch product, wat niet in elke supermarkt te vinden is. Ik kocht mijn orzo bij Jumbo (van het merk Colavita), maar moest goed zoeken. Soms wordt het namelijk verkocht onder de naam Risone.

Je kunt het product ook vaak vinden bij Italiaanse speciaalzaken of bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Deze orzo in Grieks jasje, met kip, tzatziki en feta is niet moeilijk te maken en je hebt binnen 30 minuten een lekker gerecht op tafel staan. En voor de vegetariërs onder mij: ook zonder kip is dit gerecht heerlijk!

KeukenDifficultyEenvoudig
Hoeveelheid4 personen
Bereidingstijd5 minsKooktijd20 minsTotale bereidingstijd25 mins
 350 g Orzo
 400 g kipfilet
 300 g gegrilde rode paprika
 125 g feta
 350 ml tomaten frito
 1 paprika
 1 laurierblaadje
Kruidenmix
 2 tl kaneel
 2 tenen knoflook
 1 tl koriander
 1 tl dille
 ½ tl oregano
 snuf zout
 ½ tl peper
 3 el olijfolie
 2 tl gedroogde of verse munt
Tzaziki
 350 g Griekse yoghurt
 1 komkommer
 2 el citroensap
 1 teentje knoflook
 1 el extra vierge olijfolie
 snufje zout en peper
1

Kook de orzo gaar in ruim gezouten water. Volg de instructies op de verpakking.

2

Snijd de kipfilet in blokjes. Meng de ingrediënten zoals ze aangegeven staan bij de kruidenmix en roer hier de kipfiletblokjes door.

3

Verhit olie in een pan met dikke bodem en bak de de kip met kruiden. Voeg de tomaten frito, 50 ml water, rauwe paprika en het laurierblaadje toe en laat het geheel in 15 minuten gaar koken. Roer regelmatig.

4

Maar ondertussen de tzatziki. Verwijder van een halve komkommer de zaadlijsten en rasp de komkommer. Druk het vocht uit de geraspte komkommer en voeg het toe aan de Griekse Yoghurt. Pers de knoflook en citroen en voeg dit samen met een snufje peper en zout aan de yoghurt toe. Voeg tot slot een scheutje olijfolie toe en roer het geheel goed door elkaar.

5

Snijd de gegrilde paprika in stukken. Meng de gare orzo en gegrilde paprika door de tomaten frito.

6

Serveer de Orzo met blokjes feta en een lekkere hoeveelheid tzatziki en strooi er eventueel wat verse peterselie over.

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

 350 g Orzo
 400 g kipfilet
 300 g gegrilde rode paprika
 125 g feta
 350 ml tomaten frito
 1 paprika
 1 laurierblaadje
Kruidenmix
 2 tl kaneel
 2 tenen knoflook
 1 tl koriander
 1 tl dille
 ½ tl oregano
 snuf zout
 ½ tl peper
 3 el olijfolie
 2 tl gedroogde of verse munt
Tzaziki
 350 g Griekse yoghurt
 1 komkommer
 2 el citroensap
 1 teentje knoflook
 1 el extra vierge olijfolie
 snufje zout en peper

Bereidingswijze

1

Kook de orzo gaar in ruim gezouten water. Volg de instructies op de verpakking.

2

Snijd de kipfilet in blokjes. Meng de ingrediënten zoals ze aangegeven staan bij de kruidenmix en roer hier de kipfiletblokjes door.

3

Verhit olie in een pan met dikke bodem en bak de de kip met kruiden. Voeg de tomaten frito, 50 ml water, rauwe paprika en het laurierblaadje toe en laat het geheel in 15 minuten gaar koken. Roer regelmatig.

4

Maar ondertussen de tzatziki. Verwijder van een halve komkommer de zaadlijsten en rasp de komkommer. Druk het vocht uit de geraspte komkommer en voeg het toe aan de Griekse Yoghurt. Pers de knoflook en citroen en voeg dit samen met een snufje peper en zout aan de yoghurt toe. Voeg tot slot een scheutje olijfolie toe en roer het geheel goed door elkaar.

5

Snijd de gegrilde paprika in stukken. Meng de gare orzo en gegrilde paprika door de tomaten frito.

6

Serveer de Orzo met blokjes feta en een lekkere hoeveelheid tzatziki en strooi er eventueel wat verse peterselie over.

Griekse Orzo met kip, tzatziki en feta

    Add Comment

    7 last-minute cadeautips voor Moederdag
    13 non-food traktaties die je zelf kunt maken