Tip: met de VakantieBieb lees je gratis e-books (voor kinderen)

Over twee weken barst het vakantiegeweld los. Dan heeft het zuiden namelijk al zomervakantie! De hoogste tijd om het zwembad op te zetten, op vakantie te gaan, dagjes uit te plannen én een goed boek te lezen. Niet alleen jij, maar ook de kinderen. Waarom dat zo belangrijk is en waar je maar liefst 60 gratis e-books kunt lezen, dat vertel ik je graag!

Lezen is belangrijk

Dat lezen belangrijk is voor kinderen, heb je vast al eens gehoord. Maar waarom eigenlijk?

 • Lezen werkt ontspannend, ook voor kinderen. Op een drukke dag is het heerlijk om in alle rust in een boek te kruipen en alles om je heen te vergeten.
 • Door het lezen van boeken komt je kind in andere werelden, vol spanning, avonturen en fantasie. Dat stimuleert de mogelijkheid om je fantasie te gebruiken en creatief te zijn, maar ook de verbeeldingskracht. Hoe fijn is het om even te kunnen ontsnappen uit je eigen wereld en naar een plaats te gaan waar bijvoorbeeld alles mogelijk is?
 • Door het lezen van boeken leren zelfs peuters al emoties herkennen. Emoties als blij, bang, verdrietig of boos zijn komen in veel kinderenboeken voor. Bij wat oudere kinderen is het lezen van een boek daarom uitermate handig om bepaalde (lastige) onderwerpen bespreekbaar te maken. Zeker als je kind moeite heeft met het kenbaar maken van gevoelens en gedachten.
 • Door te lezen krijgen kinderen inzicht in karakters en personen. Hierdoor leren ze dat iedereen anders is, maar ook hoe je je sociaal gedraagt en omgaat met andere mensen.
 • Tot slot – maar minstens zo belangrijk als voorgaande redenen – vergroot lezen de woordenschat. Dit gebeurt al van baby af aan, als mama of papa een verhaaltje voorleest. Kleuters leren letters en woorden herkennen en oudere kinderen die zelf al kunnen lezen, leren veel over schrijven, spelling en grammatica.

VakantieBieb: 60 gratis e-books voor kinderen en volwassenen

Voorkom een achterstand bij je kind

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet in de vakantie lezen, vaak terugzakken in leesniveau. Dit wordt ook wel de ‘zomerterugval’ genoemd. Soms zakken kinderen wel 1 of 2 AVI-niveaus. Eeuwig zonde! Kinderen die in de zomervakantie wel blijven lezen, stijgen soms zelfs een leesniveau. En daarom is het zo belangrijk dat kinderen blijven lezen, vooral voor kinderen die al een leesachterstand hebben.

Sommige ouders vinden het zielig om hun kinderen te ‘dwingen’ om te blijven lezen in hun vakantie, omdat ze die immers na een schooljaar bikkelen verdiend hebben. Maar wat nog vervelender is, is als je kind in de zomer een nog grotere achterstand ontwikkelt waardoor het straks na de vakantie nog harder moet werken. Echt iets om bij stil te staan als ouder zijnde!

Lezen hoeft ook voor kinderen die niet gek op lezen zijn, niet vervelend te zijn. 10 minuten per dag lezen is al voldoende om die achterstand te voorkomen. Beloof bijvoorbeeld dat jullie iets leuks gaan doen als je kind heeft gelezen. Laat hem of haar eens lezen op de iPad of e-reader of ga met je kind naar de bibliotheek zodat hij of zij zelf boeken kan uitkiezen (let wel op het juiste AVI-niveau). Een andere mogelijkheid is om een lees-app te downloaden. Voorbeelden zijn: Squla, Letterprins of Letterlegger. Op de site leesmevoor.nl worden prentenboeken voorgelezen. Andere mogelijkheden zijn zelf af en toe voorlezen of laat je kinderen een boek lezen en hen dit vervolgens vertellen en uitbeelden door middel van een toneelstuk. Super leuk!

Vakantiebieb

Om het lezen nog toegankelijker te maken in de zomervakantie, heeft Online Bibliotheek de ‘Vakantiebieb’ ontwikkeld. Dit is een app die je vanaf 1 juli t/m 31 augustus kunt downloaden. Er staan maar liefst 60 gratis e-books op, waarvan 27 e-books geschikt voor kinderen zijn. De volledige lijst met boeken van VakantieBieb kun je hier bekijken. Zo kunnen de jongste kinderen ‘Kikker en een heel bijzondere dag’ lezen, kinderen vanaf 6 jaar ‘Geheim agent Oma‘ of ‘Verhalen uit de Heksenkeet‘ en bovenbouwkinderen ‘Griezelbus‘ of ‘De Beestenbus‘. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent, kun je de app gratis en voor niks downloaden.

Voor mij is het ook een stok achter de deur om het lezen weer eens op te pakken en rustmomentjes voor mezelf in te plannen. Op mijn leeslijstje staan sowieso ‘Ma’ van Hugo Borst, ‘‘Moord in de OrientExpress’‘ en ‘Ga lekker zelf in je kracht staan’.

Download hier gratis de VakantieBieb app in de Android Store
Download hier gratis de VakantieBieb app in de Apple Store

  Add Comment

  Het prille begin – zwangerschapsupdate Kelsey #1
  Jacqueline gaat jullie meenemen in haar eerste zwangerschap