Geen kinderhelden meer op koekjes & sapjes voor kinderen

Begin dit jaar maakte K3 bekend te stoppen met reclame maken voor ongezond eten en nu zullen populaire figuurtjes als Dora, Spongebob, Dory en Elza gaan verdwijnen van kinderproducten. Denk bijvoorbeeld aan sapjes, koekjes, snoepjes en ga zo maar door.

Huismerken

Hoewel Albert Heijn, Jumbo en Plus eerder al besloten kinderhelden van ongezonde kinderproducten uit hun huismerk te halen en alleen te tonen op gezonde producten, gingen A-merken hier nog niet in mee. Er is nog steeds geen wet die het afschaffen van kinderhelden op kinderproducten verplicht, maar toch hebben de A-merken besloten mee te gaan met eerder genoemde supermarkten, vanwege maatschappelijke druk. Wel wordt de marketing voor deze producten aangescherpt door de levensmiddelenbranche.
 

 

Dora verdwijnt van de verpakking

Binnenkort zullen er geen populaire kinderfiguren staan op producten die gericht zijn op kinderen onder de 7 jaar. Bij koekjes, snoepjes en sapjes voor kinderen die 7 jaar en ouder zijn worden Spiderman, Cars, Barbie en Elza alleen nog afgebeeld als de producten niet te ongezond zijn. Daarbij vraag ik me trouwens gelijk af wie of wat de bepaalt wat ‘te ongezond’ is.
 

Overgewicht bij kinderen

Deze afschaffing komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Zo bleek uit onderzoek van United European Gastroenterology (UEG) dat 1 op de 3 kinderen tussen de zes en negen jaar kampt met overgewicht. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk, want naast Diabetes Type 2 kan obesitas spijsverteringsproblemen en leveraandoeningen veroorzaken. Dat laatste orgaan speelt een ontzettend belangrijke rol bij de stofwisseling.
 

En hoe nu verder?

Het is wat mij betreft een goede stap in de richting om de verpakkingen van kinderproducten aan te passen, maar er zijn nog genoeg stappen te zetten. Zo krijgt kind gemiddeld per jaar zijn of haar eigen gewicht in suiker binnen. Say what?! En die grote hoeveelheid suiker komt echt niet alleen uit snoepjes of koekjes, maar bijvoorbeeld ook uit ‘gezonde’ sapjes, blikken tomatensoep, crackers, zakjes om mee te koken en ga zo maar door.
 
Blogger & Health Coach Vivian Reijs en regisseur Sanne Vogel hebben de handen ineen geslagen en hebben een crowdfunding opgezet om een documentaire te maken over het consumeren van suiker. In de documentaire ZOET gaan ze kinderen laten onderzoeken welke rol suiker in hun leven speelt en hoe er bijgedragen kan worden aan de gezondheid van kinderen in Nederland. Ik ben erg benieuwd!
 


 

Wat krijgt mijn peuter eigenlijk allemaal aan suiker binnen?

Als moeder van een 3-jarige peuter moet ik eerlijk toegeven dat ik goed begon. Zo kreeg Maxim tot zijn 2e levensjaar eigenlijk altijd gezonde voeding. Ik lette erg op suiker, hij kreeg fruit of groente als tussendoortje en hoogstens een doosje rozijntjes als snoepje. Om de een of andere reden heb ik dat patroon laten versloffen en moet ik nu bekennen dat mijn peuter regelmatig hagelslag op zijn boterham krijgt, ranja in plaats van thee of water en af en toe een snoepje of chocola. Nu is Maxim goed in verhouding qua gewicht en lengte en dat is misschien ook de reden waarom ik er makkelijker in ben geworden. Natuurlijk is het niet erg je kind af en toe wat lekkers te gunnen, maar het is maar net wat het kind gewend is. Daarbij vergeet ik af en toe toch even dat suikers echt wel wat doen met het energielevel van een kind en dat het niet al te best is voor zijn tandjes.
 
Dit nieuwsbericht heeft mij in ieder geval weer even tot denken gezet en daarom heb ik me voorgenomen in 2017 beter te gaan letten op wat mijn kind binnen krijgt. Zo zal ik zijn suikerinname gaan beperken wat betreft tussendoortjes, sapjes en broodbeleg en vaker bijvoorbeeld een stuk fruit aanbieden.
 
Bron: RTL Nieuws

Wat vind jij ervan dat de kinderhelden van de verpakkingen gaan verdwijnen?

  • Minke
    10 december 2016

    Persoonlijk vind ik het niet zo nodig. Mijn zoontje wil ook graag die dingen maar dan geef ik aan dat we daar t geld niet voor hebben. Dat we eerst moeten sparen en dan wel eens kunnen kopen. Hij krijgt hier ook redelijk gezonde tussendoortjes. Appelsap met water, soepstengel of fruit. Eigenlijk t meeste ongezonde komt via oma/opa binnen. Dus dat valt reuze mee.

  • Vlijtig Liesje
    9 december 2016

    Ik vind het prima. Maar de marketingmensen zullen wel balen als een stekker!

Add Comment

Hoe warm moet je je baby kleden voor bedtijd?
Kerst VOOR en kerst MET kids