Gaan we verhuizen? - Over hoe je je maandelijkse hypotheeklasten kunt bereken + een voorbeeld berekening

Gaan we verhuizen?

Posted In: Persoonlijk | Wonen

Anderhalf jaar geleden was het moment; ik ging voor het eerst samenwonen! Het moment dat je je eigen huis op zegt en bij iemand – in dit geval mijn partner – intrekt, blijft spannend. Ik nam mijn hebben en houden mee en verliet de Zeeuwse grond om deze in te ruilen voor Brabants land. In de tussentijd maakte Noël ons gezin compleet en met de komst van een tweede kleine begonnen we steeds vaker op te merken dat we op sommige vlakken duidelijk meer ruimte nodig hadden. Dan rijst de vraag; is het een idee om een huis te kopen en te verhuizen? En wat zullen onze hypotheeklasten worden als we een ander huis kopen?

Rijtjeshuis

Na altijd gehuurd te hebben trok ik bij mijn vriend in die al een koopwoning had. Een leuk rijtjeshuis met op de eerste verdieping twee ruime slaapkamers en een kleinere kamer. In de afgelopen jaren kregen de woonkamer, keuken en hal een nieuwe look en werden de gekleurde muren in de slaapkamers een frisse witte kleur. Maxim kreeg een toffe kamer die past bij een kleuter en van het kleinste kamertje maakte we een mooie babykamer voor onze jongste telg. De zolder kreeg een dakraam en werd goed geïsoleerd en gestuct. So far so good!

Toch merken we steeds vaker op dat als je een kleuter in huis heb rondhollen en een baby die overal naartoe kruipt, dat ons fijne rijtjeshuis soms aan de kleine kant is. Dit merken we vooral aan Noël zijn kamer en de badkamer, waar met moeite een doucheruimte, toilet en wastafel in passen. Ook in de woonkamer missen we ruimte.

Regelmatig komt de vraag naar boven; is het een idee om te gaan verbouwen en opknappen of is het tijd om een groter huis te kopen?

Verbouwen

Verbouwen is een optie, maar waarschijnlijk niet de beste. We zouden de badkamer kunnen verbouwen om meer ruimte te creëren, maar dan moet er een stuk van Maxim’s kamer opgeofferd worden. Ook de woonkamer zouden we groter kunnen maken, maar dan vind ik het weer zonde van de tuin die al niet waanzinnig groot is. Daarnaast ben ik bang dat als we gaan verbouwen en de badkamer en het toilet gaan renoveren, we over 2 jaar misschien een leuk, groter huis op het oog krijgen en alsnog willen verhuizen. De vraag is natuurlijk ook of we zin hebben om geruime tijd in de troep te zitten.

Een huis kopen

De tweede optie is dit huis verkopen en te verhuizen naar een grotere woning. De laatste tijd voel ik hier steeds meer voor. Ik vind ons huidige huis perfect qua ligging. Het ligt in een fijne, kindvriendelijke wijk met een speeltuin voor de deur. Toch mis ik binnenshuis de ruimte. Mijn voorkeur zou op dit moment naar een nieuwe woning gaan waar weinig in geklust moet worden en waar de inrichting redelijk strak is. Deze huizen missen misschien wat sfeer, maar met kinderen lijkt het me gewoon erg handig.

Om me te oriënteren en meer duidelijkheid te krijgen ben ik regelmatig op sites als funda.nl aan het kijken om te zien wat de huizenmarkt op dit moment te bieden heeft. Leuke huizen vinden lukt me wel, van hypotheeklasten & leningen heb ik totaal geen kaas gegeten. Daarom besloot ik me ook hierin te verdiepen en er wat over te vertellen om ook jou meer informatie te verschaffen.

Hypotheeklasten berekenen

Om bij het begin te beginnen; wat is een hypotheek nou precies?

Een hypotheek is simpel gezegd een lening voor het kopen van een huis. De bank wil jouw huis als onderpand voor die lening. Dat onderpand heet de ‘hypotheek’, de lening wordt hypothecaire lening’ genoemd. Over een hypotheek betaal je hypotheekrente. Ook moet je een hypotheek aflossen, meestal in 30 jaar tijd. Aflossen kan simpel gezegd op drie manieren: door je huis te verkopen, door elke maand een bedrag af te lossen, door los te sparen voor aflossing en dan na 30 jaar in één keer je hypotheek af te lossen (bron).

Dit is de basale informatie die je moet weten als je een huis gaat kopen. De maximale hypotheek die je kunt krijgen heeft te maken met je inkomen en de waarde van het huis wat je wilt kopen. Als je een huis op het oog hebt, is het prettig te weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen en wat de hypotheeklasten dus zullen zijn. In onze situatie is dit erg belangrijk, daar mijn partner kostwinnaar is en de inkomsten die ik elke maand heb kunnen fluctueren.

Door mijn hypotheek maandlasten te berekenen heb ik nu een idee in welke prijsklasse we huizen kunnen bekijken. Ik vind het iets te privé om jullie een kijkje te geven in onze inkomsten, maar ik wil graag wel een voorbeeld geven om die maandelijkse hypotheeklasten te bereken en inzichtelijk te maken. Daarom heb ik een rekenvoorbeeld gemaakt waarin ik ben uitgegaan van een gezin met 2 kinderen, waarvan beide ouders werken en de vrouw parttime. Daan en Julia de Jong hebben een gezamenlijk inkomen van €52.000. Ze hebben een woning van €255.000 op het oog en een bedrag van €30.000 gespaard.

Maandelijkse hypotheeklasten berekenen voorbeeld

Na een snelle berekening te hebben gemaakt, kun je zien dat Daan en Julia maximaal een bedrag van €241.597 kunnen lenen. Als je de koopsom van de woning en koopkosten bij elkaar optelt, hebben ze €265.666 nodig om het huis te kunnen kopen. De berekening toont dat familie de Jong (met de maximale lening) zelf €24.069 zal moeten bijleggen. Gelukkig hebben ze een spaarpotje en kunnen ze dit bedrag missen.

Als Daan en Julia het huis kopen wat ze op het oog hebben, zijn ze maandelijks netto €786 euro kwijt.

Wat gaan wij doen?

Na een berekening te hebben gemaakt, hebben wij besloten voorlopig in onze huidige woning te blijven. We gaan de komende tijd het een en ander opknappen aan onze woning, maar puur de noodzakelijke dingen. Hierdoor hopen we dat we meer voor onze woning terug krijgen op het moment dat we het toch te koop willen zetten. Het geeft ons ook de ruimte om te sparen zodat we over een tijd, als de kinderen groter zijn, ons droomhuis te kopen.

Wat was bij jou de doorslaggevende reden om te verbouwen of verkopen?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking

  • Birgit
    22 augustus 2018

    Hey Odile, Echt een leuk blogbericht! Hopelijk lukt het je om binnenkort of in de toekomst je droomhuis te kopen!

  • Loes
    12 juni 2018

    Ha Odile, een leuk stuk om te lezen, omdat het precies is wat wij ook aan het doen zijn! Ook wij wonen qua locatie perfect, doodlopende straat, speelveld en maar 5 min van het bos! Moeilijk om dan je nieuwe droomhuis te vinden hè? Mochten we het vinden: wie weet is ons huis iets voor jullie ? Succes met de kleine klusjes!

Add Comment

Karlijn wordt ingeleid als bij een controle alarmbellen afgaan – Bevallingsverhaal #3
Vaderdag cadeautjes – Shopping Special