FAQ Vac: waarom je je kind wél moet vaccineren

Afgelopen zondag keek ik naar ‘Zondag met Lubach’, waarin Lubach een ijzersterk betoog hield. Hij maakte korte metten met anit-vaccinatiegekkies en legde haarfijn uit waarom het gevaarlijk is je kind niet in te enten. Zijn boodschap: gewoon vaccineren. Tijdens de uitzending kon ik maar 1 ding denken: Can I get an Amen?!

Zorg dragen voor je eigen kind… en dat van een ander

Bijna een jaar geleden schreef ik het artikel “Vaccineren: zorg dragen voor je eigen kind en dat van een ander”. Op deze blog en op mijn social media heb ik toen behoorlijk wat (positieve en negatieve) reacties gehad. Ik heb namelijk een hele duidelijke mening: ik vind niet vaccineren oerdom en vind het heel lastig om naar mensen te luisteren die een, naar mijn mening, idioot pleidooi houden over waarom ze hun kind(eren) niet inenten. Omdat het nichtje, van de vriendin van haar oom op Facebook een post voorbij had zien komen…

 

Anti-vaxxers

Ik moest me daarom een paar maanden geleden ook enorm inhouden toen ik tot mijn volste verbazing een post op Instagram online zag komen van iemand die ik volg, waarin zij vertelde dat ze haar zoontje niet liet inenten na veel research te hebben gedaan. De dame in kwestie is naar mijn wetens een redelijk hoogopgeleide vrouw en daarom kon en kan ik maar niet begrijpen waarom zo’n iemand deze keuze kan maken op basis van artikelen van hipsters en artsen die betaald krijgen om een verband tussen autisme en en vaccineren aan te tonen. Op basis van onderzoeken die al lang weerlegd zijn. En het enge is dat de groep (hoog)opgeleiden mensen steeds groter wordt en meer grond lijkt te winnen. Iedere ‘gek’ die maar een klein beetje twijfel heeft sluit zich aan bij de groep anti-vaxxers.

 

Vaccineren voor dummies.

Zo’n pleidooi tegen vaccineren werd ook gehouden in een blog van magazine Happinez, die van de hand van Pauline Bijster kwam. Zij schreef hoe ze twijfelde over het laten vaccineren van haar vierde kind. Op deze artikel kreeg ze (terecht) een stormvloed aan kritiek, waarna het desbetreffende artikel laf offline werd gehaald.

 

FAQ VAC

Arjen Lubach ging vol tegen alle anti-vaccinatie hipsters in en vertelde in zijn FAQ Vac’s op een grappige, maar serieuze en duidelijk manier waarom het niet vaccineren van je kind uitermate gevaarlijk is. Niet alleen voor je eigen kind, maar ook dat van een ander. Hij maakt korte metten met fabeltjes als dat er een verband zou zijn tussen vaccineren en autisme of dat er in vaccinaties kwik zou zitten.

Eigenlijk kan ik alleen nog maar zeggen: lieve ouder, verdiep je alsjeblieft in gedegen wetenschappelijke onderzoeken en bekijk de FAQ Vac’s van Lubach eens. Je kind kan de keuze zelf niet maken en je hebt als ouder een verantwoordelijkheid.
 

Wat vind jij van de FAQ Vac van Lubach?

 

  • quiltmama
    27 oktober 2016

    Heb het ook gezien en ben het er roerend mee eens. Voor mij geen twijfels over wel of niet vaccineren. Waat jammer dat we moeite krijgen als maatschappij met dingen die collectief moeten gebeuren.

  • Jeske
    26 oktober 2016

    Wij hebben er ook naar gekeken. Sluit me geheel bij jou aan. Heb gelijk een vriendin van mij geappt; zet nld 3 aan! Ze is cb arts en heeft dit gelijk gedeeld. Helaas kan ze het niet aan ouders op spreekuur laten zien. Vooral die van de parapluutjes is hopelijk een eyeopener…

Add Comment

Herfsthop winactie: maak kans op (31) te gekke prijzen!
De zelfgemaakte uitnodiging voor Maxim’s 3e verjaardag