Etiquette voor kinderen: zo maak je van je kind een goede en nette eter #2

Etiquette voor kinderen

Vorige week kon je het eerste deel van Etiquette voor kinderen lezen, gericht op baby en dreumes. Het eerste deel was vooral gericht op hoe te starten met het geven van hapjes en hoe je de kans dat je kind een goede eter wordt vergroot. In dit deel kijken we naar peuter & kleuter en voornamelijk naar van je kind een goede, nette eter maken.

Lees hier deel 1

Etiquette voor baby & dreumes

Read more
Peuter

Op de peuterleeftijd kan je kind hoogstwaarschijnlijk goed zelf een lepel of vork vasthouden. Je kunt je nu richten op het goed vasthouden van bestek en aandacht besteden aan hoe je netjes eet. Uiteraard doet voorbeeld nog steeds volgen en dus is het belangrijk om op je eigen eetgewoontes te letten als je wilt dat je kind zijn of haar manieren verbetert. 

8

Bestek goed vasthouden
Inmiddels heeft je kind een leeftijd bereikt waarop hij of zij lepel of vork goed vast kan houden. Als je het voordoet en wat helpt kan je peuter dit hoogstwaarschijnlijk snel oppakken. Probeer het niet teveel op een dwingende manier te doen want dan heb je kans dat je koter er gelijk helemaal klaar mee is. Laat het geduldig een aantal keer zien en laat het blijken als hij het goed doet. Overigens is het waarschijnlijk nog iets te vroeg voor het gelijktijdig gebruik maken van mes en vork. Bij mijn zoontje vind ik het vooral belangrijk dat hij zijn lepel en vork goed gebruikt.

9

Bordje leegeten? 
Het ene kind is nou eenmaal een betere eter dan het andere kind. Ik heb geluk met mijn zoontje, die bijna alles lust, maar sinds hij in de peuterpubertijd zit heeft hij wel eens dagen dat hij ineens niet wilt eten of ineens iets niet ‘lust’. Hoe ga je daar mee om? Ik ben zo gaan redeneren dat een kind niet een hongerdood sterft als hij een avond weinig tot niets heeft gegeten.Prima als hij zijn bordje niet leeg eet, maar dan ook niets anders!

10

Afleiding
Heeft je kind zo’n dag dat je niks in zijn mondje geschoven krijgt of gewoon een lekkere klierdag heeft? Blijf niet in herhaling vallen dat hij moet eten maar gooi het over een andere boeg. Geef bijvoorbeeld je partner overdreven veel complimenten omdat hij wel zijn bord leeg eet en dat hij straks een super lekker toetje krijgt. Of vraag naar wat je kind op de opvang heeft gedaan/ laat je kind papa vertellen wat hij vandaag heeft gedaan. Voor je het weet neemt hij ‘per ongeluk’ een hapje.

11

Toetje
Toen Maxim nog een dreumes was kreeg hij altijd een toetje. Als hij een keer minder at was er namelijk eigenlijk altijd meer aan de hand. Hij was of werd dan ziek of was gewoon moe. Een toetje hoort hier bij het avondritueel en daar wilde ik graag aan vasthouden, wat ook eigenlijk altijd prima ging. Totdat Maxim in de peuterfase kwam en mij ging testen. Voor nu geldt daarom: niet goed eten staat gelijk aan geen toetje. En dan hoeft hij niet zijn hele bord leeg te eten maar zeker wel de helft. Soms moet je nu eenmaal streng zijn want een peuter is slim genoeg om het te weten als hij uiteindelijk alsnog een toetje krijgt.

12

Mondje vol? Mondje dicht
Nu mijn zoontje de prachtige leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt en slim genoeg is, leek dit me een mooi moment om de eet manieren wat uit te bereiden. Zo ben ik hem nu aan het leren dat hij niet mag praten als zijn mond vol zit met eten, omdat dat niet netjes is. Dat doe ik niet door continu tegen hem te schreeuwen dat hij niet met volle mond mag praten, maar op een rustige aardige manier. Ik zeg vaak zoiets van: “Maxim weet je nog? Als je mondje vol zit moet je even wachten met praten” waarop we de sstt beweging doen. Ik zeg het niet de hele dag door maar herinner hem er af en toe aan. Ik merk dat hij er steeds vaker op let dus blijkbaar is dit een prima manier voor hem.

Kleuter

Met een peuter kan je goed praten omdat hij al veel snapt. Daar kun je als ouder zijnde dus ook met het eten je voordeel mee doen. Wil je dat je kleuter een goede en nette eter wordt of blijft en heb je de basis in de jaren ervoor al gelegd? Dan is het nu een kwestie van herhalen en volhouden. 

13

Niet met je handen eten
Ik heb Maxim al vroeg aangeleerd dat hij niet met zijn handen mag eten, mits het bijvoorbeeld boterhammen of frietjes zijn. Iedereen stelt natuurlijk eigen regels en dat is helemaal prima! Zorg alleen wel dat de regels met eten duidelijk zijn en blijf consequent.

14

En nu met mes en vork
Als er iets lastig is voor kinderen, is het wel met mes en vork eten. Dat heeft simpelweg te maken met de oog- handcoördinatie die op jonge leeftijd nog niet optimaal is. Toch kun je je peuter of kleuter laten oefenen met een (kinder)mes. Denk bijvoorbeeld aan het in vieren snijden van een boterham zonder gebruik van een vork of een stukje vlees snijden met wat hulp van mama en papa. Oefening baart kunst!

15

‘Zelf’ opscheppen
Je kleuter heeft nu een leeftijd waarop hij zelf keuzes kan maken. Zo kun je in goed overleg best je kind laten bepalen hoeveel er opgeschept moet worden en wat hij dus gaat eten. Als jij je kind dat vertrouwen geeft, zal hij zelf ook vertrouwen ontwikkelen en zich sneller aan de ‘afspraken’ houden. Eet smakelijk!

Bron header
Author

Odile is 26 jaar en moeder van zoontje Maxim ('13). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar inmiddels gelukkig in de liefde en zwanger van de tweede. Ze is de oprichtster van & schrijfster op www.gomommygo.nl, schrijft columns voor Babybytes.nl en zou het liefste nog een te gekke parttime baan vinden!

Latest comment
  • Hier mogen ze nog wel wat extra etiquette krijgen ;-) Vooral dat met de mond dicht eten vinden ze schijnbaar heel moeilijk want dat kan ik 100 keer zeggen.

Plaats een reactie

Free printable Sinterklaas aftelkalender
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang de aftelkalender direct in je inbox!
Free printable Sinterklaas aftelkalender
Free printable Sinterklaas aftelkalender