Mijn ervaring met een shampoo bar als curly girl

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf” is een gezegde wat vaak in de mond wordt genomen. Met de start van een nieuw jaar besloot ik hier gehoor aan te geven. Nee, ik ben niet ineens milieuactivist geworden en woon ook niet in een energiezuinig hutje op de hei, maar ik ben van mening dat alle beetjes helpen. En daarom ben ik van shampoo flessen overgestapt naar een milieuvriendelijker alternatief: de shampoo bar.

Curly girl

Mocht je mij nog nooit gezien hebben (of mijn profielfoto rechts gemist hebben), bij deze een weetje over mij: ik ben een ‘Curly Girl’. Tot kleuterleeftijd zag ik er uit als een jongetje, maar rond de leeftijd van 6 jaar begonnen mijn bruine lokken eindelijk echt te groeien & krullen en daar was ik maar wat blij mee! Ik van heb nature weinig & fijn haar en mijn krullen zorgen ervoor dat dit minder opvalt en dat er wat volume in zit. Helaas heb ik buiten mijn zwangerschappen om (want dan hou je je haar vast, om het later weer in bosjes door heel het huis terug te vinden) geen volle coupe. Dat ik al ruim voor mijn 30e levensjaar grijs ben geworden en ik dus mijn haar moet verven, doet mijn al breekbare haar niet veel goed.

De laatste twee jaar ben ik gaan merken dat mijn haar steeds fijner begint te worden en dat het volume verdwijnt. Kijk, het verven ga ik gewoon niet achterwegen laten, ondanks dat je haar meer schade aanricht dan dat het goed doet. Ik vind mezelf te jong voor een grijze kop en daarnaast zou ik er ook niet knapper op worden omdat ik een bleek gelaat heb. Op het gebruiken van haarverf na, zorg ik echter wel goed voor mijn haar. Ik gebruik nooit stylingsapparaten zoals een föhn of stijltang, was het maar 2 keer per week en gebruik naast shampoo slechts één haarproduct.

Omdat ik ervan baalde dat mijn haar er steeds slechter uit ging zien, ben ik gaan kijken of ik hier iets aan kon veranderen. Ik kwam uit bij de ‘Curly Girl Method’. Dit is een haarverzorgingsmethode die er met bepaalde verzorgingstips- en producten voor zorgt dat je glanzende en gedefinieerde krullen krijgt. Kijk, dat wil ik! Vanuit de methode werd me duidelijk dat ik mijn vertrouwde shampoofles aan de kant moest schuiven en dat ik op zoek moest gaan naar een alternatief. Belangrijk: ik moest een shampoo gaan vinden zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol omdat deze ingrediënten je haar uitdrogen en beschadigen.

De oplossing: een shampoo bar.

Shampoo bar
Shampoo bar duurzame verpakking
Shampoo bar honing voor krullend haar
Shampoo bar

Een shampoo bar is eigenlijk een stuk ‘zeep’ zoals je van vroeger kent. Zodra je hem nat maakt, gaat de bar schuimen. Ik kocht deze vegan shampoo bar met honing omdat hij geschikt zou zijn voor krullend haar. Hij voldeed aan mijn belangrijkste vereiste, want hij is vrij van SLS, SLES en palmolie. Daarnaast is hij animal cruelty free én beter voor het milieu, want hij is plastic vrij en wordt verpakt in een mooi kartonnen doosje. Deze laatste puntjes zijn weer mooi meegenomen!

De shampoo bar werkt vocht inbrengend en bevat veel voedende ingrediënten. Hierdoor reinigt en verzorgt hij het haar en voelt het lekker zacht aan. De honing zorgt voor glans, volume en hydratatie en is extra voedzaam voor de haarzakjes- en wortels. Iets wat erg belangrijk is omdat krullend haar vaak bepaald poreus is en er snel dof en droog uitziet.

Lees ook: Ik ben een langvoedster

Mijn ervaring

Ik moet toegeven dat ik voor aanschaf van shampoo bar nogal sceptisch was. Ik kon me niet voorstellen dat mijn haar écht schoon zou worden en lekker zou blijven ruiken. Op de site las ik dat één bar gelijk staat aan 3 tot 4 flessen shampoo en bij de aanblik van dat kleine stukje ‘zeep’ kon ik me dat écht niet voorstellen. Ook vroeg ik me af hoe ik het zou moeten bewaren.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik om ben! Ik heb mijn haar de laatste tijd met de shampoo bar gewassen en ben erg tevreden. Zo merk ik dat als je de shampoo bar goed nat maakt, deze lekker veel schuim geeft. Voor die hoeveelheid schuim zou ik – zoals ze al voorspelden – zeker een dubbele hoeveelheid vloeibare shampoo moeten gebruiken. Ik wrijf de natte bar tussen mijn handen en verdeel dan de zeep over mijn haar. Je kunt de bar ook direct over je haar wrijven.

Ook is mijn haar heerlijk schoon. Als ik een aantal weken na een verfbeurt weer wat grijze haren krijg, spray ik er soms wat uitgroei spray op wat je er weer uit kunt wassen. Ook met het gebruik van de bar kan ik de spray er volledig uit wassen. Daarnaast ruikt de bar in één woord heerlijk! De beste techniek om de shampoo bar te drogen is door deze op een droge plek op een (Bamboe) zeepschaaltje of uitlekbakje te laten drogen. Zo gaat hij langer mee en ik kan je vertellen dat je badkamer ook gelijk lekker ruikt.

Shampoo bar schuim

Andere voordelen van de shampoo bar:

  • Een shampoo bar van 80 mg gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Mijn bar was 8,95, dus dat komt neer op 0,11 cent per wasbeurt. Als ik mijn oude shampoo (uit een fles) gebruik, kost me dat zo’n 15 cent per wasbeurt.
  • Ze zijn ideaal voor op reis omdat het geen vloeistof bevat.
  • Shampoo bars zijn beter voor het milieu omdat ze geen palmolie bevatten (waar veel bossen voor worden gekapt) en niet verpakt zijn in plastic. Hierdoor heb je, naast het kartonnen doosje wat biologisch afbreekbaar is, geen afval. Ook het productieproces is bijna volledig plasticvrij.
  • Alle ingrediënten worden duurzaam gewonnen en aangeschaft.
  • Je bar wordt duurzaam bezorgd met de bezorgdienst Fietskoeriers.

Al met al kan ik concluderen dat ik de overstap van shampoo flessen naar een shampoo bar als zeer prettig heb ervaren en dat ik het iedereen kan aanraden! Ik gebruik de bar nog te kort om een eerlijk oordeel te geven of mijn haar en volume er ook beter van is geworden, dus dat is nog even afwachten. Ik ben benieuwd!

    Add Comment

    Dé vakantietip van 2020: Bungalowpark de Leistert