Eerste hulp bij het kiezen van een basisschool

Eerste hulp bij het kiezen van een basisschool

Er komt een moment dat je kleintje niet meer zo klein is, maar een heuse kleuter wordt en dus naar de basisschool moet. En een school uitkiezen waar je kind zo’n 8 jaar – hopelijk fijn – gaat doorbrengen, dat is best een klus! Jij hebt als ouder de dankbare taak een omgeving uit te kiezen waar je kind het meest tot zijn recht zal komen, maar waar kies je een basisschool op uit? Ik ging een paar weken geleden met Maxim bij een basisschool kijken en deel mijn tips & tricks!

 

Wanneer kiezen?

Afhankelijk van in welke regio of stad je woont komt dat moment dat je moet kiezen voor sommige ouders eerder dan bij de andere ouder. In de randstad moet je je kind vaak al voor 2 jaar inschrijven en soms zelfs direct na de geboorte om te voorkomen dat je kind niet naar de door jouw gewenste school kan vanwege wachtlijsten. Best een dingetje lijkt mij, aangezien je vooral vlak na geboorte nog geen idee hebt wat voor karakter je kind heeft en wat bij hem of haar past, maar dat terzijde! Ik heb het geluk dat ik in een stad woon waar geen wachtlijsten zijn en dus besloot ik dat nu het juiste moment was – Maxim is bijna 3,5 jaar – om eens te gaan oriënteren en kijken.

 

Onze keuze voor een basisschool

Om te beginnen bij het begin, ben ik eerst online gaan kijken uit welke basisscholen we keus hadden en welke op loop/ fietsafstand lagen. Ik ben op de websites van de scholen gaan kijken en de stukjes gaan lezen waarbij de school aangeeft wat voor soort school ze zijn, wat hun missie & visie is (klinkt heftiger dan het is haha) en welke aspecten ze het belangrijkste vinden. Ook heb ik mijn schoonfamilie gevraagd naar welke scholen hun kinderen gaan en wat ze als positief en negatief ervaren. Op basis van die informatie heb ik online via de website van de basisschool een aanvraag gedaan voor een gesprek en een dag later werd ik telefonisch uitgenodigd voor een rondleiding.

Uiteindelijk hebben mijn vriend en ik besloten dat Maxim in november naar de school zal gaan die ons gelijk aansprak en ook na de rondleiding een positief gevoel gaf. We zijn beide atheist, maar toch gaat Maxim naar een katholieke basisschool. Waarom? Ik vind het belangrijk dat mijn kind ook aspecten van geloof meekrijgt. Zelf heb ik op zowel openbare als christelijke basisscholen gezeten en ik kijk hier positief op terug. Daarnaast zou ik niet een openbare basisschool voor laten gaan waar ik een minder gevoel bij mij heb, puur omdat wij niet geloven en de eerste keus een christelijke basisschool is. Er is hier in de wijk een openbare basisschool die op 2 minuten loopafstand is –  wat over een paar jaar handig zou zijn omdat Maxim dan zelf naar school zou kunnen lopen – maar deze school sprak mij minder aan en dus hebben we nu voor een school gekozen die op 5 minuten fietsafstand is.

Andere redenen dat we voor deze basisschool hebben gekozen is omdat kinderen al vanaf groep 1/2 op passende wijze leren ook zelfstandig te werken en deze lijn trekken ze door tot en met groep 8, zodat je kind op de middelbare niet in een keer in het diepe wordt gegooid. Daarnaast krijgt een kind wat meer hulp nodig heeft bij leren aandacht, maar ook een kind wat voorloopt. Dat doen ze op een manier dat andere kinderen dit niet gelijk doorhebben en dat spreekt me heel erg aan. Ieder kind leert op zijn of haar tempo. Er wordt ook tijd besteed aan creatief bezig zijn en dit is een aspect wat denk ik goed bij mijn kind past. Tot slot is het een gezellige, sfeervolle school – ook niet onbelangrijk! Mijn nichtje gaat naar deze basisschool en heeft het er erg naar haar zin en doet het goed, dus dat is fijn om te zien.

Tips & tricks

Ik heb net al een beetje verteld waar wij op gelet hebben, maar ik realiseer me dat sommige ouders het als een zware taak zien om een basisschool uit te kiezen. Doordat ik 3 jaar Pabo heb gedaan, voor de klas heb gestaan en verschillende basisscholen heb gezien is het voor mij misschien wat makkelijker een keuze te maken omdat ik weet wat ik op moet letten. Daarom heb ik wat tips en tricks op een rijtje gezet om jou in ieder geval op weg te helpen!

 

1Vraag eens rond
Vraag eens aan familieleden, vrienden & kennissen die in dezelfde stad of hetzelfde dorp wonen naar welke basisschool hun kinderen gaan. Waarom hebben ze voor de school gekozen en staan ze nog steeds achter deze keuze?

2Kijk wat er in de buurt is
Het handigste is als een school in de buurt van je huis is. Dan kun je er namelijk voor kiezen om je kind lopend, met de fiets of auto naar school te brengen. Ook zal je kind dan op bepaalde leeftijd zelf naar school kunnen lopen of fietsen. Voor ons was dit punt niet doorslaggevend, maar als het ook nog eens een leuke & goede school is, dan sla je twee vliegen in één klap!

3Kijk op de website
Je kunt natuurlijk bij elke school die voor jou een optie is een rondleiding vragen, maar dan ben je veel tijd kwijt. Handiger is om online te kijken of een basisschool op basis van die informatie bij jullie/ je kind past en een top 2 of 3 te maken, waarna je bij deze scholen een rondleiding aanvraagt.

4Hoe scoort de school?
Tegenwoordig kun je veel gegevens inzien. Zo ook hoe de school van jouw keuze scoort. Dit kun je zien op de site van Inspectie van het Onderwijs. Zo zie je in één oogopslag of de school voldoende of onvoldoende scoort op kwaliteit. Ook kun je bij veel scholen het rapport van bevindingen kwaliteitsonderzoek inzien. Hierin staat hoe de school scoort wat betreft onderwijsresultaten, schoolklimaat, veiligheid, aanbod en ga zo maar door.
Klik hier om de school van jouw keuze te bekijken

Ook op website Scholen op de Kaart kun je gegevens inzien. Bijvoorbeeld wat de uitstroom is naar het middelbaar onderwijs, hoe de leerlingen de school beoordelen en hoe de school er financieel voorstaat.
Klik hier om de resultaten te bekijken. 

5Welk onderwijs past bij je kind?
Bedenk welk soort onderwijs bij jouw kind past. Openbaar onderwijs, christelijke onderwijs, een montessorischool of bijzonder onderwijs? Hechten jullie veel waarde aan sport of juist creativiteit? Heeft jullie kind baat bij veel zelfstandigheid of bij regels en structuur?

6Stel vragen tijdens de rondleiding
Door veel te vragen, kom je ook veel te weten. Daarom is het fijn om met zijn tweeën te gaan, want twee mensen vragen en onthouden meer dan 1 persoon! Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

– Welke (les)methodes gebruiken jullie?
– Hoeveel leerlingen zitten er gemiddeld in één groep?
– Zijn er gemixte groepen? (groep 5/6, 7/8)
– Hanteren ze in de les homogene groepen (groepen leerlingen die hetzelfde niveau hebben) of heterogene groepen (leerlingen hebben verschillende niveaus)?
– Welk leerlingvolgsysteem wordt er gebruikt en hoe werkt het?
– In hoeverre besteed de school aandacht aan creativiteit of bijvoorbeeld sport?
– Hoe gaat de school om met kinderen die een achterstand hebben of juist voorlopen?
– Wat voor (buitenschoolse) activiteiten organiseert de school?
– Hoeveel aandacht besteed de school aan geloof?
– Maakt de school gebruik van onderwijsassistenten en welke andere voorzieningen heeft de school?
– Blijven de kinderen tussen de middag op school (continurooster) of eten ze thuis?

 

Waar heb jij het meest op gelet bij het kiezen van een basisschool?

 

Author

Odile is 26 jaar en moeder van zoontje Maxim ('13). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar inmiddels gelukkig in de liefde en zwanger van de tweede. Ze is de oprichtster van & schrijfster op www.gomommygo.nl, schrijft columns voor Babybytes.nl en zou het liefste nog een te gekke parttime baan vinden!

No comments

Plaats een reactie

Free printable Sinterklaas aftelkalender
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang de aftelkalender direct in je inbox!
Free printable Sinterklaas aftelkalender
Free printable Sinterklaas aftelkalender