Een speelkeuken is het perfecte cadeau

Posted In:Baby & Kind

Mijn oudste zoon kreeg toen hij 2 jaar werd een speelkeuken cadeau van mijn ouders, inclusief servies, een pannensetje en etenswaren. Uiteraard in miniformaat, zodat hij als ware chef aan de slag kon in zijn keuken. Hij is inmiddels 5 jaar en nog steeds word er af en toe mee gespeeld, nu samen met zijn broertje van 1. Wat mij betreft is een speelkeukentje één van de beste cadeaus om je kind te geven en ik vertel je graag waarom.

Uren speelplezier met een speelkeuken

Tegenwoordig heeft of krijgt ieder kind een speelkeukentje. Eén waarbij geluiden uit het koffiezetapparaat komen of water wat staat te koken, een opgepimpt Ikea keukentje, een mooie houten speelkeuken, of een speelkeuktje waar menig volwassen persoon jaloers op zal zijn. Het zorgt gegarandeerd voor uren speelplezier. Als ze nog erg klein zijn is het vooral leuk om alles op het keukentje te zetten of uit de kastjes te trekken, zodra ze ouder zijn worden er heuse 5-gangen maaltijden gekookt voor papa en mama.

Ik persoonlijk ben vooral fan van de houten speelkeukens van Hape. Zij hebben een aantal mooie exemplaren die variëren van klein tot groot, goedkoop tot wat duurder. Doordat ze van hout zijn gemaakt zijn ze duurzaam en zeer stevig. Ze kunnen wel tegen een stootje en dat is niet verkeerd bij kleintjes die graag van alles testen door erop te slaan, tegen te duwen en ga zo maar door.

Daarnaast heeft Hape veel houten spulletjes om de speelkeuken mee te vullen en kinderen stimuleert hun fantasie te gebruiken. Denk aan keukenapparatuur die wij zelf ook gebruiken, servies, pannensets, groente, fruit en zelfs sushi!

Voor jongens en meisjes

Vroeger werd een speelkeuken vooral voor meisjes gekocht. Het was de tijd waarin de man ging werken en de vrouw voor het huishouden en dus ook voor het diner zorgde. Koken, dat was iets voor meisjes. Gelukkig is dat vandaag de dag wel anders!

Vaardigheden leren

Wat me in de jaren is opgevallen dat wij een speelkeukentje hebben staan, is dat kinderen verschillende mooie vaardigheden leren door te spelen met een keukentje.

Zo kun je je kind, door mee te spelen, leren hoe het proces van koken in zijn werk gaat. Uiteraard is het alsof, maar je kind leert hier mee van dan je misschien in eerste instantie denkt. De volgende stappen worden namelijk gemaakt:

 • Je moet nadenken wat je wilt gaan eten en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt
 • De ingrediënten moeten gekocht en betaald worden. Het is extra leuk als je ook een speelgoedkassa en mandje of boodschappen tas aanschaft.
 • De ingrediënten moeten afgemeten en geschild worden. Hoeveel aardappelen krijgt iedereen? En hoeveel worteltjes? En die moeten natuurlijk wel ‘alsof’ geschild worden!
 • Dan moet het water met de groenten opgezet worden en het stukje vlees of vis in een pannetje gebakken worden. Pas op! Het fornuis is dan heet!
 • Het eten wordt geserveerd op een bordje. Eet smakelijk!

Chez Maxim

Mijn oudste zoontje speelde laatst dat hij kok was van zijn eigen restaurant. Zijn broertje van 1 werd aan een tafeltje gezet en zijn bestelling ‘werd opgenomen’. Oké, Noël kan nog niet praten, maar als je de bestelling van iemand op neemt, moet je natuurlijk goed naar de wensen luisteren! Maxim had heel goed door dat hij zijn gast, die hij zogenaamd niet kende, met u moest aanspreken en dat het netjes is om vriendelijk te zijn. Toen het eten aan tafel geserveerd was, kwam hij terug om te vragen of Noël het lekker vond. Uiteraard kreeg Noël voordat hij weg ging een rekening. Bij de kassa werd geteld of hij genoeg betaalde en dus werden de centjes geteld. Tot slot werd Noël persoonlijk door de chef van restaurant Chez Maxim’s uitgezwaaid.

Het is zomaar een voorbeeld van een rollenspel in combinatie met het spelen van een kinderkeuken, waar ondertussen vaardigheden worden geleerd.

Om je alvast een eindje op weg te helpen, heb ik een aantal leuke speelkeukentje en accessoires voor je gezocht!

Speelkeuken

  Add Comment

  Free printable invulschema Wie is de Mol 2019
  Uit de kast: ik ben een langvoedster