Zelf decoratie maken voor de paastak

Posted In:DIY | Pasen
Vroeger haalde mijn moeder rond pasen altijd een paastak in huis zodat wij deze als kinderen konden versieren met vogeltjes, eitjes, strikjes en ga zo maar door. Wat mij betreft was het echt een traditie dus toen de paastak opeens (oké, oké, ik was 16 ofzo) niet meer verscheen was ik toch een beetje teleurgesteld!

Nu ik zelf kinderen heb is het gelukkig weer geoorloofd om wat takken te versieren en dus ging ik vorige week woensdag samen met Maxim aan de slag om decoratie te maken. We houden allebei van knutselen en mama houdt niet zo van standaard decoratie die iedereen heeft, dus het was een win-win situatie!

Lees ook: 25 originele manieren om paaseieren te versieren

Costumizen

Tijdens het winkelen kwam ik bij kruidvat schattige houten hangers tegen van konijntjes. Ik geloof dat je voor 4 stuks slechts €1,69 betaalt dus ik besloot twee zakjes mee te nemen. Wel vonden M. en ik ze wat saai. Daarom trok ik mijn doos vol knutselspullen open om er wat creatiefs van te maken.

DIY

Ook maakte we wat andere decoratie van de spulletjes die ik al in huis had. Fleurige pompommetjes en eieren van draad waarin je misschien wel iets in herkent van de populaire cotton balls.

Vandaag laat ik zien hoe jij deze decoratie ook samen met je kids kunt maken (een leuke activiteit voor de woensdagmiddag als de kinderen vrij zijn!) met spulletjes die je misschien al in huis hebt of die je anders voor weinig geld kunt kopen.

Houten konijntjes

Maxim en ik hebben de houten konijntjes van Kruidvat een beetje opgeleukt door ze verschillende kleurtjes te geven. Een prima klusje wat peuters en kleuters goed zelf kunnen. Je kunt ze helemaal verven, één kant of de helft. Een mooie strakke verflijn kun je nog niet echt verwachten van die kleintjes dus daarom plakte ik een stukje (washi) tape op het konijntje voor het gewenste resultaat.

Bij de konijntjes die een kleurtje kregen heb ik het snoezige staartje er voor het verven af gehaald en later weer opgeplakt. Ook heb ik het tweed touwtje wat oorspronkelijk aan de hanger zat vervangen voor zwart wit touw. Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij Hema of Xenos

Voor een dekkende laag verf raad ik je aan verf te gebruiken welke geschikt is voor op hout. Ik kocht mijn verf een aantal jaar geleden bij Action.

Pompompompom

Je ziet die schattige pluizenbolletjes tegenwoordig overal dus ik dacht: waarom niet in de paastak?! Het enige wat je nodig hebt is wol, een schaar en een vork. Het is heel simpel om te maken dus ook bij dit werkje kan je kind prima meehelpen.

Het werkt als volgt. Wind wat wol redelijk strak om een vork heen. Dit is een taakje wat je kind kan doen. Zorg dat er een dikke laag wol omheen gebonden is zodat je straks een volle pompom krijgt. Knip de wol af en knip nog een stukje af om het bolletje mee vast te knopen. Schuif het draad in het midden van de vork om de wol heen en maak een enkel knoopje. Schuif vervolgens het bolletje omgebinde wol voorzichtig van de vork af en trek je geknoopte touwtje nog eens goed aan en leg een dubbele knoop.

Haal dan je schaar door de ene kant van je bolletje heen en knip de lussen open en doe dit ook aan de andere kant. Nu is het alleen nog een kwestie van bijknippen en kortwieken van je pompom zodat het een mooi bolletje wordt. Het touwtje wat je geknoopt hebt kun je gelijk gebruiken om de pompom in de paastak te hangen.

Zelf decoratie maken voor de paastak/ knutselen rondom pasen

Eitjes van garen

Tot slot de replica van de cotton balls. Het kost wat geklieder, maar dan heb je wel wat leuks! Wat je nodig hebt om deze eihangers te maken is naaigaren of dunne wol, lijm (ik heb de kinderlijm van Hema gebruikt), ballonnen en een dikke naald of een potlood of iets dergelijks.

De eerste stap is het opblazen van een ballonnetje tot de gewenste grootte. Doe vervolgens wat van de lijm op een bord of in een schaaltje. Ik heb mijn lijm verdunt met een paar druppeltjes water zodat je straks geen opgedroogde lijmresten krijgt.

Dan is het een kwestie van de draad in de lijm te leggen en deze om de ballon te draaien. Het is hierbij belangrijk dat je dit niet te losjes doet. Als je denkt dat je genoeg garen hebt gebruikt, leg je het ballonnetje te drogen. Op de verwarming gaat dat net even wat sneller!

Is het garen helemaal droog en hard? Dan kun je het uiteinde van de ballon afknippen en de ballon voorzichtig verwijderen door bijvoorbeeld met een dikkere naald de ballon van het garen weg te prikken.

Bevestig tot slot een draadje aan het ei om het op te hangen.

Eindresultaat

Nu moet ik natuurlijk alleen nog het eindresultaat tonen. Als paastakken heb ik de takken van een katjesboom gebruikt. Deze zijn lekker stevig en de witte pluizige bolletjes staan zo leuk.

Tadaaa: onze paastak!

 • Jennifer Elbert
  Jennifer Elbert
  13 maart 2018

  Morgen even naar de kruidvat hoor om die konijntjes te scoren! <3

 • MarjonS
  13 maart 2018

  Leuke knutsel ideetjes. Jullie paastak ziet er goed uit! Ik moet eerst nog even paastakken kopen en dan kunnen we aan de slag.

Add Comment

Rijstebloem gebruiken – do or don’t?
Het Stom! lijstje van Mirjam Hart