De zoektocht naar een crèche

Nu Lucas 1 jaar is vonden we het tijd voor hem om vanaf de zomer ook naar een crèche te gaan als wij aan het werk zijn. Opa´s en oma´s zijn natuurlijk leuk en aardig, maar iets meer interactie met andere kinderen, samen spelen en vooral niet zo onwijs verwend worden, waren voor ons de doorslaggevende factoren. Yep, ik weet dat opa´s en oma´s per definitie hun kleinkinderen verwennen, dat hoort toch een beetje bij de functieomschrijving, maar als zoonlief 3 a 4 middagen per week bij de Spaanse opa en oma doorbrengt mag het wat mij betreft wat minder.

 

Oppas opa en oma

Eerlijk is eerlijk, het was superfijn dat we het eerste jaar zo hebben kunnen bolwerken en dat we hem niet zodra mijn zwangerschapsverlof over was na een crèche hoefde te sturen (4 maanden is nog zo piepklein!). Het feit dat m´n schoonouders altijd klaar staan om op te passen is natuurlijk ook gewoon luxe. Maar, zoals ik ook op Working Mommy Abroad al vaak heb beschreven, ik zie ook dat de kleine man al prima door heeft dat hij bij hun echt alles voor elkaar krijgt, constant het middelpunt van de belangstelling staat en maar hoeft te piepen om iets NU gedaan te krijgen. Dat mag wat mij betreft best wat minder. (En dan heb ik het nog niet over mijn schoonmoeder die met Lucas op haar arm het huis doorloopt en bij elk voorwerp wat ze tegenkomen zegt “Dit is van Lucas en dat is van Lucas”, ehm excuse me, niet alles is van Lucas). Kort gezegd: om te voorkomen dat hij zichzelf binnenkort de koning van de jungle waant, zijn we op zoek gegaan naar een crèche.

 

Criteria

Bij het kiezen van een crèche hadden wij een aantal criteria waar de opvang aan moest voldoen: het moet op loopafstand zijn en er moet een tuin / binnenplaats zijn om buiten te spelen. Verder hadden we niet echt bedacht wat er nu precies allemaal bij komt kijken. Qua dagen dachten we aan 2 middagen per week (César is elke ochtend thuis, ik werk 4 dagen en met nog een dagje bij opa en oma komen we er wel was ons motto). Verder waren we vrij laat (yep, zelfs in Spanje kwalificeert eind juni een crèche zoeken om in september te beginnen als laat) begonnen met deze zoektocht.

Gelukkig kregen we via-via een overzicht van crèches in de wijk met haar bevindingen over wat ze van elke crèche vond en waarom ze haar twee kinderen naar een bepaalde crèche had gestuurd. Handig! We streepten gelijk alles weg wat geen goede tuin/ binnenplaats had en wat te ver lopen van ons huis was. Uiteindelijk hebben we alleen haar top 2 bezocht, dus dat was nog vrij rustig.

 

12748401_947362832017086_519090788_n

 

Een curriculum voor een crèche?

Wat bij crèche bezoek 1 al gelijk duidelijk werd, was dat 2 middagen toch niet echt een optie was. Ten eerste werd er na de middag alleen nog maar geluncht (=lang in Spanje) en daarna een goede siësta geslapen, dus alle “activiteiten” vonden vooral in de ochtend plaats. En ten tweede is een crèche hier in Spanje niet gewoon even een plek om je tijd door te brengen maar een waar “educatief centrum”, dus als Lucas maar 2 dagen zou komen zou hij dus meer dan de helft van het curriculum missen. Say what? Meneer is 1 jaar oud, hij heeft z´n hele leven nog om 5 dagen naar school te moeten of fulltime te moeten werken.

Volgens de eigenaresse zou Lucas ook zelf al heel snel vragen of hij alsjeblieft 5 dagen mocht komen. Prima, zodra Lucas dat vraagt kunnen we altijd nog kijken of we de hoeveelheid verhogen maar voor nu hebben we (na best wat onderhandelen) besloten dat hij 3 dagen van 10 tot 16h gaat. En wij beloven plechtig dat we hem “bijles” zullen geven als hij dingen in het curriculum mist…

 

Steenkolenengels

Uiteindelijk zijn we dus voor crèche 1 gegaan omdat crèche 2 geen losse siësta zaal had en ook geen plek om te lunchen, wat we toch ook wel belangrijk vonden. Ondanks dat beide crèches Spaanstalig zijn, claimde crèche 2 dat ze ook proberen wat Engels te leren aan de kinderen. Maar aangezien ik met de beste wil van de wereld niet kon verstaan wat ze precies probeerde te leren aan de kinderen en mijn Engels toch best ok is, dacht ik dat alleen Spaanstalig waarschijnlijk beter is dan Spaans en slecht Engels (na alle moeite die we thuis doen om Engels en Nederlands te praten, zou dat toch zonde zijn).

Over een maandje is het zover, dan begint meneer bij een “educatief centrum”. Ik ben heel benieuwd!

Waar heb jij op gelet bij het kiezen van een opvang?

    Add Comment

    De leukste zwemkleding voor meisjes
    DIY: maak een tuinsproeier van een fles