Pregnant Hyperemesis Gravidarum IV

Dit kan je beter niet tegen een vrouw met HG (extreme zwangerschapsmisselijkheid) zeggen

Posted In: Zwangerschap
Hyperemesis Gravidarum is een ontzettend nare ziekte waar je als zwangere vrouw met pech 9 maanden last van kunt hebben. Het is fysiek en psychisch enorm zwaar om door te gaan en daarom kun je steun uit de omgeving maar al te goed gebruiken. Toch zijn er wel eens mensen die, net als bij sommige andere ziektes, onsympathieke en lullige opmerkingen kunnen plaatsen waar je als vrouw met HG echt niet op zit te wachten.

Zelf heb ik afgelopen maanden en tijdens de vorige zwangerschap een aantal pareltjes van botte opmerkingen te horen gekregen. En als je maanden ziek bent, kun je weinig hebben en kan zo’n opmerking als een druppel op een gloeiende plaat werken. In de praatgroep op Facebook voor vrouwen met HG vroeg ik welke misplaatste opmerkingen en adviezen zij tijdens hun zwangerschap te horen hadden gekregen en een aantal daarvan heb ik verzameld. Er zijn namelijk een aantal dingen die je beter niet tegen een vrouw met HG kunt zeggen. Die bot kunnen overkomen en voor veel verdriet en een gevoel van onbegrip kunnen zorgen.

En natuurlijk begrijpen wij ook wel, dat niet iedereen evenveel van Hyperemesis Gravidarum af weet en dat het moeilijk kan zijn je in iemand te verplaatsen die met deze ziekte kampt, als je er zelf nooit last van hebt gehad. Vandaar dat ik een aantal opmerkingen op een rijtje heb gezet van dingen die sowieso waarschijnlijk niet in goede aarde zullen vallen. Soms is spreken nou eenmaal zilver en zwijgen goud. Mocht je nu toch benieuwd zijn wat Hyperemesis Gravidarum is, klik dan hier. Wellicht dat het een stukje empathie oproept zodat je weet op welk advies die vriendin met HG niet zit te wachten.

Je kan die kilo’s makkelijk missen want gelukkig heb je een voorraad.

Je hebt zelf voor een 2e zwangerschap gekozen en wist dat je ziek zou worden.

Neem een Rennie, dat hielp bij mijn dochter ook toen ze zwanger was.

Ach, het zal wel allemaal niet zo erg zijn, anders zouden jullie niet voor een vierde gaan.

Weet je wel zeker dat je het kind wel wil? Ik denk dat je gewoon misselijk bent omdat je het eigenlijk niet wil hebben. Misschien is het beter als je het maar gewoon laat weg halen.

Volgens mij gebruik je het als excuus omdat je lui bent en als koningin behandeld wil worden.

Je bent zwanger, niet ziek.

Je moet gewoon wat beter je best doen en je schouders eronder zetten!

Na de 12 weken is het over! Daarna kan je geen HG meer hebben hoor!

Ik wist pas bij vier maanden dat ik zwanger was want ik had nergens last van. Toen ik wist dat ik zwanger was werd ik misselijk, dus het is echt psychisch.

Het duurt gelukkig maar maximaal 9 maanden en het is toch voor een goed doel!

Probeer eens niet te spugen na het eten. Dan door breek je de vicieuze cirkel.

Misselijk zijn en overgeven, dat heeft iedere vrouw wel.

Eet een cracker voor het opstaan & drink cola. Helpt écht!

Heb je al gember(tabletjes) geprobeerd? Of reistabletten?

Je moet niet zo stressen, dan wordt het vanzelf minder!

Sommige vrouwen willen zo graag een kind en het lukt niet. Je moet blij zijn dat je zwanger kunt raken!

Ik was niet zo ziek dat ik de hele dag in bed bleef liggen, maar ik had dan ook niet zoveel hulp als jij nu hebt.

Wat oneerlijk tegenover je gezin, familie en werkgever.

 

Welke botte opmerking heb jij wel eens te horen gekregen toen je zwanger was?

 • milou
  16 oktober 2017

  Wat ontzettend onhandig en pijnlijk zijn deze opmerkingen. Ze bedoelen het vaak goed, je vraagt je alleen soms af ” hoe dan”? Mooie inspiratie voor een artikel op zwangerschapsloket. Een no nonsense website voor zwangeren en moeders. Zou je daar aan mee willen werken?

 • Stefan N Stephanie Kooiman
  Stefan N Stephanie Kooiman
  13 augustus 2017

  Zo herkenbaar! Hoe lelijk mensen kunnen reageren. Nu 20 weken zwanger en ik kijk nu al uit naar de aankomende helft inclusief alle opmerkingen straks weer na de vakantie op het werk ?

 • Vanessa
  12 juli 2017

  Wow, wat een erge opmerkingen allemaal! Ik ben nu bijna 15 weken zwanger van mijn eerste kindje en ook dag en nacht misselijk. Ik had verwacht dat het na 12 weken beter zou gaan want dat zegt iedereen toch? Wat een teleurstelling… En die opmerking dat het “maar” 9 maanden duurt en dat het voor een goed doel is is heel frustrerend. Ik ben heel blij dat ik een kindje krijg maar op deze zwangerschap had ik niet gerekend.

 • Maartje Sofia
  20 juni 2017

  Mooi geschreven!!
  Sommige dingen herkenbaar. Mijn naarste opmerking was;

  Ik kende iemand wiens baby overleed. Dus je zeurt. Wees blij dat je kind leeft.

  Super erg natuurlijk. Je kan dan ook niks meer zeggen. Maar dat dit gebeurd maakt niet dat ik niet heel erg ziek was. Twee totaal verschillende situaties. En beter om niet te vergelijken. Voelde me echt monddood.

  En achteraf krijg ik nu soms ook te horen. Ben je nu nog niet helemaal hersteld? Je dochter is al ruim 4 maanden. Tja…

  Maaaaar: de meeste mensen zijn lief!

  Groetjes Maartje Sofia

 • Denise Heijden
  Denise Heijden
  20 juni 2017

  Heel erg herkenbaar! Zelfs in het ziekenhuis vroegen ze of ik wel blij was met mijn zwangerschap. Let wel ik had al 13 miskramen gehad, was al zes jaar bezig om kinderen te krijgen. Ik kreeg ook zoveel keer naar mijn hoofd ik vind het maar raar hoor dat jij zo ziek bent. Ik spuugde maar twee keer en ik heb verder nergens last van.

  Er is zoveel onwetenheid over Hg en het is zo erg want het verpest het normale genieten van het zwanger zijn. Door het constante ziek zijn. Nu wil ik graag een tweede maar ik weet al bij voorbaat dat ik dan weer Hg krijg, ik ben er wel bang voor ik spuugde echt meer dan 20 keer op een dag soms wel 8 keer per uur. Maar ik heb het ervoor over om mijn gezin compleet te maken.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Denise Heijden
   20 juni 2017

   Herkenbaar, ik was ook wel bang voor HG bij een tweede zwangerschap en uiteindelijk ben ik nu 28 weken zwanger en sinds de test ziek. Ons gezin is ook compleet hierna. Ik duim toch voor je dat het je bespaard blijft bij een komende zwangerschap!

 • Jomima Rahael
  Jomima Rahael
  20 juni 2017

  Sandra Kainama-Verbeek

  • Sandra Kainama-Verbeek
   Sandra Kainama-Verbeek
   Jomima Rahael
   20 juni 2017

   assstublieft als ik er nog aan denk word ik er nog kotsmisselijk van. Letterlijk en figuurlijk. Daar ging ik weer met mijn rugzak en sonde. Idd die uitspraken verschrikkelijk. Hoe gaat het met jou zwangerschap?

  • Jomima Rahael
   Jomima Rahael
   Jomima Rahael
   20 juni 2017

   Ik zie je ook nog zo lopen met je rugzak en de moed onder je armen.. ja hier gaat het eindelijk wat beter en ben nu niet meer zo misselijk. Kan weer een bakkie☕ drinken..

 • Minke Vd Eijk-vd Bij
  Minke Vd Eijk-vd Bij
  20 juni 2017

  Wat erg dat mensen dat gewoon zeggen. Laat ze lekker met hun eigen leven bemoeien als ze niets beters hebben.

 • Fleur Veldkamp
  Fleur Veldkamp
  19 juni 2017

  Ongelovigelijk dat mensen het nodig vinden zich er mee te bemoeien, bah

 • Mirjan MetMirjam
  Mirjan MetMirjam
  19 juni 2017

  Wat een verschrikkelijke opmerkingen! ?

 • Dewi Zijta
  Dewi Zijta
  19 juni 2017

  Helaas herkenbaar. Maar ik moet bekennen dat er vooruitgang in kennis te merken is. In 2011 heeft de co-arts inderdaad gezegd dat t ‘vaak toch wel psychisch is van aard, dat je wellicht onbewust het kind niet wil en/of dat er sprake is van huiselijk geweld’. In 2014 is dit niet gezegd en kreeg ik meer hulp. Helaas krijg je v sommigen toch de stekende opmerkingen… die moet je gewoon uitspugen ?

 • Marijke Mulder-de Leur
  Marijke Mulder-de Leur
  19 juni 2017

  Bijzonder hoe wij mensen toch oordelen. In welke situatie dan ook! Diep triest eigenlijk

  • Irene Hartgers-van Der Heijden
   Irene Hartgers-van Der Heijden
   Marijke Mulder-de Leur
   19 juni 2017

   Zoooooo herkenbaar ?

   Na mijn oudste moest ik extra eten om weer op gewicht te komen. In at 16 boterhammen op een dag en een grote avondmaaltijd en tussendoortjes. ?

   Bij de 2 zwangerschap was het al ietsjes beter (geen ziekenhuis opname ?) en bij de laatste tot week 30 drama, de laatste 10 waren te doen.

 • Debbie Groenen
  Debbie Groenen
  19 juni 2017

  Heel herkenbaar! Of dat je nu echt wel moet gaan genieten van je zwangerschap, nu je eindelijk in verwachting bent.

  Of zwangere vrouwen die tijdens jouw HG zwangerschap vol trots vertellen dat zij helemaal nergens last van hebben en zo genieten van hun zwangerschap.

 • Adrianne
  19 juni 2017

  Ajjj, zo herkenbaar helaas :(… In m’n blog 4 maanden geleden noemde ik ook een rijtje (aad-actief.blogspot.nl/2017/02/hyperemesis-gravidarum.html) maar de meest bizarre was deze: ‘Weet je wel zeker dat je zwanger bent? Ik zie helemaal niks. Zit het niet gewoon tussen je oren?’ Ahum, ik woog nog 49 kg en was 17 weken zwanger, tsja niks te zien natuurlijk, ik kon niet eens meer lopen en lag 24/7 op een thuiszorgbed in de kamer. kKon ze wel wegkijken, dat snap je wel…
  Bahbah, sommigen missen iedere vorm van tact :(… Sterkte met je zwangerschap Odile!

 • Miriam Goudsmit
  Miriam Goudsmit
  19 juni 2017

  Soms begrijp ik mensen gewoon niet….

 • Cynthia Kersten
  Cynthia Kersten
  19 juni 2017

  Zoooooo herkenbaar.. zelfs sommige verpleegsters in het ziekenhuis konden zo bot zijn..

  • Avalon Kersten
   Avalon Kersten
   Cynthia Kersten
   19 juni 2017

   Dat is overal bij helaas Cynthia. Maar zoals bij elk beroep heb je goede en minder goede in het vak!

  • Cynthia Kersten
   Cynthia Kersten
   Cynthia Kersten
   19 juni 2017

   Avalon Kersten daar heb je absoluut gelijk in mup ?

  • Irene Hartgers-van Der Heijden
   Irene Hartgers-van Der Heijden
   Cynthia Kersten
   19 juni 2017

   Bij mij zelf de verloskundige ?. Ze had geeeeen idee!

  • Cynthia Kersten
   Cynthia Kersten
   Cynthia Kersten
   19 juni 2017

   Irene Hartgers-van Der Heijden echt erg.. die horen er echt een cursus ofzo over te krijgen.. ik mocht gelukkig snel over naar de gyn, die er wel veel begrip voor had..

 • Esmée Branbergen
  Esmée Branbergen
  19 juni 2017

  Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand dat soort uitspraken uit zn strot krijgt.

 • Malou Rouwhof-Beld
  Malou Rouwhof-Beld
  19 juni 2017

  Wat bizar zeg!

 • Mammie Mammie
  19 juni 2017

  Vreselijke opmerkingen en helaas herkenbaar! Het ergste wat ik hoorde, was toch wel van een verpleegster. Ik was opgenomen ivm uitdroging en kreeg toen primperan. Dat werkte enigzins dus toen ik werd ontslagen, vroeg ik of er recept uitgeschreven kon worden. De verpleegster zei boos “het zijn geen snoepjes he! dus je krijgt er 3 mee! daarna gewoon je best doen om niet te spugen”. Ik was zo verbaasd…

 • Michelle Jaycelynn van Heydoorn
  Michelle Jaycelynn van Heydoorn
  19 juni 2017

  Wauw wat een opmerkingen zeg! ?
  Helaas heel herkenbaar… ☹️

 • Saskia van Varick
  Saskia van Varick
  19 juni 2017

  Wat een bizarre opmerkingen!

 • Marguerita Suddaby
  Marguerita Suddaby
  19 juni 2017

  Oh wat erg…

 • Jessica Sinay
  Jessica Sinay
  19 juni 2017

  Goed stuk??

 • Charlotte
  19 juni 2017

  Wauw! Ontzettend verbaasd over hoe onbeschoft en onnadenkend sommige mensen zijn zeg.

Add Comment

De babykamer: moodboard
Welkom Noël – Geboortefilm