Alles wat je moet weten over zelf babyvoeding maken en bewaren + bespaartips!

Waar ik bij mijn eerste zoon als alleenstaande moeder naar potjes greep, ben ik nu helemaal into het zelf maken van fruithapjes en groenteprakjes. Ik ben erachter gekomen dat hapjes maken echt niet zoveel tijd kost als dat ik van te voren had gedacht én dat het bovendien goedkoper is. Daarom deel graag mijn tips & tricks wat betreft het bereiden & bewaren van babyvoeding én ik geef wat bespaartips!

Waarom nu wel zelf maken?

De reden dat ik voor Noël wel zelf hapjes maak en 4 jaar geleden voor Maxim niet is eigenlijk heel simpel: tijd. Ik was een alleenstaande moeder en zelf groente- en fruithapjes maken, dat zou me alleen maar ontzettend veel tijd kosten. Tenminste, dat dacht ik want nu weet ik inmiddels beter! Maxim is prima groot geworden op potjes dus daar ligt het probleem niet. Ik heb echter wel een kans laten liggen om op mijn boodschappen budget te besparen door dure potjes te kopen. Hapjes uit een potje zijn niet slecht, maar vers is natuurlijk altijd het beste.

De voor- en nadelen van zelf bereiden

Alles heeft zo zijn voor-en nadelen en dus ook het zelf bereiden van hapjes. Zo zijn de voordelen wat mij betreft dat het goedkoper is en dat je grote hoeveelheden kunt maken. Je bent bij het bereidingsproces aanwezig en bepaalt zelf precies wat je kind te eten krijgt. Ook kan je originele combinaties maken. Nadelen zijn dat je een aantal spullen nodig hebt om hapjes te kunnen maken en dat je de prakjes eerst moet bereiden alvorens je ze aan je baby kunt geven. Ook heb je te maken met seizoensgebonden groenten en fruit. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog geen nectarines in de winkel, terwijl dat me dat wel een lekkere combinatie leek met mango.

Lees ook: Rijstebloem gebruiken, do or don’t?

Besparingstips

Een van de grootste voordelen van zelf hapjes maken is dat je veel geld kunt besparen. Dat doe je al gelijk als je besluit niet potjes in te slaan, maar zelf groente en fruit te kopen. Een fruithap met banaan, sinaasappel en appel van Olvarit voor een baby van 6+ maanden kost €1,09 voor 200 gram. Maak je dit fruithapje zelf dan ben je in totaal zo’n 60 cent kwijt.

Er zijn nog wat andere dingen die je kunt doen om op de kosten te besparen.

 • In plaats van een dure babycooker of iets vergelijkbaars aan te schaffen, volstaat een staafmixer of blender ook prima. Zo heb ik recentelijk deze staafmixer van Lidl gekocht voor slechts 20 euro en hij werkt als een tierelier! Hij bestaat uit een staafmixer, garde en hakmolen. Om hapjes te maken gebruik ik eigenlijk altijd de hakmolen, voor smoothies gebruik ik de garde met maatbeker. Groente kun je lekker ouderwets in een pannetje koken of stomen.
 • Hoe bereid je fruithapjes? Hoe moet je fruit- en groentehapjes bewaren? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maken van babyvoeding. Let op aanbiedingen. Je kunt best wel wat besparen op groente en fruit als je deze producten in de aanbieding koopt. Zo heeft Lidl scherp geprijsde producten die goed van kwaliteit zijn.
 • Ik doe mijn boodschappen altijd bij Jumbo. Deze supermarkt heeft de deal 3 voor €4,00. Hierbij kun je 3 fruitproducten voor 4 euro kopen of 4 groenteproducten. Echt een koopje! Nu kun je qua fruit bijvoorbeeld kiezen tussen blauwe bessen, pitloze witte druiven, 1 kg manderijnen of een zak Junami appels à 1 kilo. Qua groente kun je kiezen tussen 500 gram trostomaten, 500 gram witlof, 500 gram sperziebonen, verschillende zakken aardappelen à 3 kg of Little Gem sla. Voor de tomaten, sperziebonen en een zak aardappelen zou je normaal €7,65 kwijt zijn.

Zelfgemaakte babyvoeding bereiden

Groente- en fruithapjes voor je baby maken is totaal niet moeilijk. Zo heb je tegenwoordige speciale babycookers zoals de Beaba Babycook die stomen, mixen, verwarmen en ontdooien. Met één apparaat ben je dan gelijk voorzien. Zo’n babycooker is echter niet noodzakelijk en het duurt even voordat je hem terug verdient hebt. Ga je voor de old fashioned way, dan kun je groente (en fruit) koken in een pannetje met water.

Ik vond het bij de eerste hapjes fijn om groente en fruit geprakt of gepureerd te geven zodat mijn baby eerst kon wennen aan dikkere substantie doorslikken. Het is ook mogelijk om groente en fruit (gelijk) in stukken te geven zodat je baby het uit zijn vuistje kan eten. Dit noem je de rapley-methode. Nu Noël het slikken kauwen gewend is geef ik het gepureerd, geprakt en in stukken.

Op deze punten kun je letten bij het zelf bereiden van babyvoeding:

 • Was groente en fruit grondig.
 • Voeg geen zout toe! De nieren van je baby zijn nog volop in ontwikkelen en kunnen een teveel aan zout niet aan. Het beste is zelfs je kind de eerste vier jaar geen extra zout te geven.
 • Kook groente niet langer dan nodig is. Bij het koken verliest groente tussen de 20 en 50% van de vitamines en dat is natuurlijk erg zonde. Beetgare groentes zijn prima te prakken of pureren. Je kunt groente ook blancheren of stomen. De smaak en vitamines blijven dan het beste behouden.
 • Gebruik je diepvriesgroente of diepvriesfruit? Als je het hebt laten ontdooien op het aanrecht mag je het NIET opnieuw invriezen en moet je het hapje binnen 24 uur geven. Bacteriën worden aangetrokken door de warmte en vermenigvuldigen zich razendsnel op kamertemperatuur.

Babyvoeding bewaren

Het grote voordeel aan zelf babyhapjes maken is natuurlijk dat je grotere hoeveelheden kunt maken en je kunt invriezen wat je die dag niet gebruikt. Zo kun je een mooie voorraad bouwen.

Babyvoeding kun je op een aantal manieren bewaren. Zo kun je een ijsklontjesvorm (met deksel) gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het aantal blokjes naar keuze kunt ontdooien. Ideaal als je net begonnen bent met hapjes en je baby nog niet zo veel kan eten. Je hebt ook speciale vormen voor babyvoeding. Een andere mogelijkheid is om het in potjes te bewaren of in te vriezen. Ik gebruik hiervoor de bewaarbekers van Philips die je veilig kunt verwarmen en invriezen. Ook heb ik recentelijk potjes van Hema aangeschaft. Voor 4 voedingspotjes betaal je slechts 3 euro!

Ook met het bewaren van babyvoeding moet je weer op een aantal dingen letten:

 • Als je diepvriesgroenten of fruit kookt of stoomt mag je ze daarna weer invriezen. Het is een misvatting dat dit niet zou mogen. Let hier wel bij op dat je het dus ontdooit hebt in de koelkast en niet op kamertemperatuur.
 • Na bereiding is een hapje beperkt houdbaar:
  Niet ingevroren hapjes
  – Groente en fruit: 1 dag
  – Gerechten met gekookte vis of vlees: 48 uur
  Ingevroren hapjes
  – Groente en fruit: 6 maanden
  – Puree waar melk in zit: 2 maanden
  – Gerechten met gekookte vis of vlees: 3 maanden
 • Ontdooi je babyvoeding? Geef het dan binnen 12 uur.
 • Ingevroren hapjes die zijn ontdooid, mogen nooit opnieuw worden ingevroren.

Dat was het!

Dat was het, meer hoef je niet te weten! Het was even een lijstje om door te nemen, maar dan ben je wel uitstekend voorbereid en kun je zelf aan de slag met het zelf maken van babyhapjes. Omdat vooral de houdbaarheid en het bewaren van babyvoeding erg belangrijk is, heb ik nog een handige afbeelding gemaakt. Print hem gerust uit en hang hem op de koelkast als reminder!

Zelf babyvoeding bereiden en bewaren. Hoe doe je dat veilig en hygiënisch? Bekijk het schema! | gomommygo.nl

 • Malenka Blokken
  Malenka Blokken
  26 maart 2018

  Misschien wel leuk om voor de volledigheid te vermelden dat het geen prakjes ‘moeten’ zijn en dat baby’s vanaf 6 maanden ook gewoon stukjes kunnen eten (zie Kleintjes of Rapley). Spijtig dat dat zo weinig vermeld wordt, alsof prakjes de norm is…

  • Sander Heynderickx
   Sander Heynderickx
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Inderdaad!!! Vind ik ook!

  • Geertje Boekhouder
   Geertje Boekhouder
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Waar lees je dat prakjes ‘de norm’ is? Ze legt alleen maar uit hoe zij het maakt en deelt haar tips!

  • Malenka Blokken
   Malenka Blokken
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Het wordt gewoon bijna nooit vermeld, waardoor het lijkt alsof prakjes de enige mogelijkheid is. Ik zeg toch ook niet dat ik dat lees.

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Bedankt voor de tip. Ik geef zelf gepureerd, geprakt en rapley dus ik zal het eens vermelden.

  • Geertje Boekhouder
   Geertje Boekhouder
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Malenka Blokken dus ze moet het vermelden omdat jij het weinig leest? Vind ik bijzonder. Er zijn genoeg artikelen over Rapley. Dit is gewoon haar ervaring en haar artikel. Maar goed, niet boos worden hoor ?

  • Go, mommy, go
   Go, mommy, go
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Ik ben het natuurlijk niet verplicht want het is mijn artikel, maar voor de volledigheid ben ik wel bereid het te vermelden.

  • Malenka Blokken
   Malenka Blokken
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Leuk dat je het wil vermelden.
   En Geertje, ik zeg niet dat ze het ‘moet’ vermelden. Ik zei dat het leuk zou zijn. En als je veel ouders bereikt met je berichten, beïnvloed je automatisch ook veel mensen en vandaar dat ik het wel relevant vind.

  • Daphne Roosbroeckx
   Daphne Roosbroeckx
   Malenka Blokken
   26 maart 2018

   Sander Heynderickx ?

Add Comment

De nieuwe behangcollectie van Roomblush
Thaise salade met biefstuk en mango