als alleenstaande moeder in de bijstand

Alleenstaande moeder in de bijstand: “Een tegenprestatie leveren”

Afgelopen augustus werd ik gedwongen te stoppen met mijn studie Sociologie. Sinds kort zit ik noodgedwongen als alleenstaande moeder in de bijstand en ervaar ik hoe dat vandaag de dag is. Een stuk over om leren gaan met druk, tegenprestaties leveren, financiële zorgen en de gebreken van de participatiewet.

[TS-VCSC-Spacer height=”25″]

Dat de regels voor het krijgen van een uitkering niet soepel zijn was mij na de geboorte van mijn zoontje al duidelijk geworden, toen ik door moeilijke bevalling en het herstel daarvan nog niet in staat was te werken. Via een telefonisch gesprek kreeg ik in september wederom te horen dat ik, doordat ik nog geen 27 ben, verplicht was tot het zoeken van een baan (of studie) gedurende 28 dagen. Na deze zoekperiode vond een gesprek plaats waarin ik goed aan de tand werd gevoeld waarom ik een uitkering aanvroeg, hoe mijn gezinssituatie was, wat ik had gedaan om aan een baan te komen en uiteraard moest ik mijn sollicitatiebrieven en inschrijvingen bij uitzendbureaus tonen. Vervolgens moest ik een gedetailleerd aanvraagformulier en afschriften van bankrekeningen inleveren en zelfs bepaalde bijschrijvingen op mijn rekening verantwoorden, iets wat ik persoonlijke van den zotte vind. Mijn uitkering, daar moest ik in de tussentijd op wachten want van een voorschot is geen sprake. Hoe ik mijn huur en andere vaste lasten betaalde, dat was mijn probleem.

[TS-VCSC-Spacer height=”20″][testimonial name=””]

Doordat ik een aantal jaar geleden ‘enkel’ een Pabo propedeuse heb behaald, wordt ik als schoolverlater gezien. Dit resulteert erin dat ik 10% wordt gekort op mijn uitkering.

[/testimonial][TS-VCSC-Spacer height=”20″]

Uiteindelijk heb ik gisteren eindelijk de uitkering van de maand oktober ontvangen (waar die van de maand november blijft is mij een raadsel, ook daar moet ik wéér achteraan). Het wettelijk gestelde bedrag voor een alleenstaande ouder is 70% van het minimumloon, wat neerkomt op een bedrag van €962,63. Nu komt het mooie: doordat ik een aantal jaar geleden ‘enkel’ een Pabo propedeuse heb behaald, word ik als schoolverlater gezien. Dit resulteert erin dat ik een halfjaar maandelijks 10% wordt gekort op mijn uitkering. Tevens wordt er maandelijks 5% ingehouden als vakantiegeld. Zelfs als student kreeg ik meer op mijn bankrekening bijgeschreven, namelijk €1025,08 per maand en dat is zonder de toeslag à €249,54 waar ik toen tevens recht op had. Het bedrag wat nu op mijn rekening is bijgeschreven is €743. Een simpel rekensommetje leert mij dat ik minus het vakantiegeld en 10% schoolverlatingskorting €823,05 hoor te krijgen. Waar het bijgeschreven gedrag vandaan komt mag Joost weten want blijkbaar kunnen ze bij de afdeling uitkeringen niet rekenen.

[TS-VCSC-Spacer height=”20″]

Een uitkering krijg je overigens niet zomaar. Sinds de participatiewet (die januari 2015 is ingegaan) moet je als uitkeringsgerechtigde voldoen aan een aantal verplichtingen die niet te min zijn. Sinds de nieuwe wet wordt er gesproken van een tegenprestatie leveren om een uitkering te mogen ontvangen. En juist dat is waar ik mij het meest aan erger. Hoezo moet je een tegenprestatie leveren? Mijns inziens is het in de meeste gevallen geen keus om geen werk of studie te hebben en dus geen inkomen. Met een baan of studiefinanciering is je inkomen namelijk hoger dan wanneer je in de bijstand zit. Men kan het bij de gemeente wel leuk een tegenprestatie noemen (dat is vooral juridisch heel handig bedacht) maar fietsen demonteren, was sorteren en buiten vuil prikken is volgens mij gewoon werk (al zie ik het laatste meer als een taakstraf, maar dat terzijde). Dus in plaats van banen te creëren (of zoals je in dit krantenartikel kunt lezen, zelfs banen te laten verdwijnen) laat je dit werk lekker goedkoop door uitkeringsgerechtigden doen. Is dat niet een beetje scheef?!

Mijn klantmanager vindt het belangrijk dat ook ik een tegenprestatie ga leveren “zodat ik structuur hou en in het werkritme blijf. Dan word ik niet verleid om in bed te blijven liggen”. Sorry? Ik ben een alleenstaande moeder. Ik weet niet of hij zelf kinderen heeft, maar zover ik weet kleed, voed en verzorgd een 2-jarig kind zichzelf niet dus hoe kan ik dan in vredesnaam in bed blijven liggen?!

[TS-VCSC-Spacer height=”20″][testimonial name=””]

De aanvraag voor een uitkering wordt beoordeeld door een zogenoemde klantmanager. Hij of zij dient zich aan regeltjes te houden (hallo bureaucratie) maar je kunt je natuurlijk afvragen of zo’n persoon volledig objectief is.

[/testimonial][TS-VCSC-Spacer height=”20″]

Het laatste is tevens iets waar ik moeite mee heb: de aanvraag voor een uitkering wordt beoordeeld door een zogenoemde klantmanager. Hij of zij dient zich aan regeltjes te houden (hallo bureaucratie) maar je kunt je natuurlijk afvragen of zo’n persoon volledig objectief is. Zo bepaalt een klantmanager ook hoeveel uur per week iemand beschikbaar is en in hoeverre iemand geschikt is om een tegenprestatie te leveren. Zo las ik in de krant hoe een man van 56, 32 uur per week een ‘tegenprestatie’ moest leveren en daarnaast moet solliciteren om zijn uitkering te kunnen behouden. Voor deze werkzaamheden krijgt hij het luttele bedrag van €1.306,42 waar het gezin van moet rondkomen.

Een ander voorbeeld. Een vriendin vertelde dit weekend dat ze iemand kent die docent handvaardigheid was. Ze kon geen baan meer vinden doordat het vak op veel scholen geschrapt wordt. Ze besloot terug naar school te gaan en een cursus tot inburgeringsdocent te volgen om zo haar baankansen te vergroten. Ze heeft dit werk een aantal jaar kunnen doen totdat de vluchtelingenstroom enkele jaren geleden stopte. Sindsdien zit ze in de bijstand en wordt ze verplicht om met vluchtelingen radio’s en ander technisch apparatuur uit elkaar te halen onder toeziend oog van een supervisor. Daar krijgen de uitkeringsgerechtigden ook nog eens een berisping van als ze niet snel genoeg werken. Omdat ze met vluchtelingen werkt die nauwelijks een woord Nederlands spreken, komt ze op het idee om hen Nederlandse les te geven zodat ze zich nuttig kan maken en aan haar verplichtingen in de bijstand kan voldoen. Ze krijgt als reactie dat dit niet kan en dat ze het huidige werk moet blijven doen. Zo blijkt wel dat de gemeente er niet van houdt als er initiatief wordt genomen, ook niet als dit daadwerkelijk zou kunnen bijdragen aan de maatschappij.

[TS-VCSC-Spacer height=”20″]

Ook ik ben opgelegd een x aantal uur in de week bij een nijverheidscentrum een tegenprestatie te leveren. Opvang dien ik zelf te regelen terwijl ik binnenkort geen recht meer heb op kinderopvangtoeslag. Twee dagen opvang in de week kost maandelijks 625 euro. Juist, wie gaat dat betalen? Daarnaast ben ik verplicht een succestraining te volgen waar ik leer sollicitatiebrieven te schrijven, een cv op te maken en te presenteren. Ik moet erom lachen want door mijn laatste studies heb ik dit al lang onder de knie. Tot slot moet ik 1 keer per week naar een sollicitatiecentrum, alsof ik thuis niet kan solliciteren. Overigens moet ik op alle vacatures reageren, zowel op administratief medewerkster, als schoonmaakster of caissière. Alsof ze me voor de laatste functie aannemen met 25 jaar, dan is een studente van 18 natuurlijk veel goedkoper. Vind je een baan buiten je woonplaats? Dan zijn de reiskosten voor eigen rekening.

Ik vind het belachelijk dat ik als jonge vrouw met goed gezond verstand op alle vacatures moet reageren en een baan moet aannemen als ik die krijg aangeboden, op welk niveau dan ook. Voor mijn gevoel kan ik, met hbo/wo denkniveau, meer betekenen bij een baan als bijvoorbeeld administratief medewerker, dan als verkoopster bij de V&D. Neem ik zo immers niet de banen in van jonge meiden die graag wat willen bij verdienen of mensen met lbo/ mbo denkniveau? Ik bedoel het absoluut niet denigrerend want ook ik heb in kledingzaken gestaan en schoongemaakt, maar blijven we zo niet in een vicieuze cirkel hangen? Is het niet een klein beetje belangrijk dat je een baan kunt hebben waar je voldoening uit kunt halen om zo optimaal te kunnen presteren, voor zowel de werknemer zelf als collega’s en werkgever?

[TS-VCSC-Spacer height=”20″][testimonial name=””]

Het is ontzettend frustrerend om elke week sollicitaties de deur uit te doen en maar niet aangenomen te worden omdat je simpelweg pech hebt nu er 616.000 werklozen zijn en maar 136.000 vacatures.

[/testimonial][TS-VCSC-Spacer height=”20″]

Ik merk dat het mij heel veel stress en kopzorgen geeft, de aanvraag van een uitkering, de verplichtingen die je moet nakomen en de tegenprestatie. Iedere keer als iets niet goed gaat, zoals uitbetaling van mijn uitkering, schiet mijn bloeddruk omhoog. Door alle bureaucratische regeltjes die opgelegd zijn door de overheid kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Ik zit nu sinds augustus zonder werk thuis en voel me al minderwaardig, laat staan als je al een jaar of langer zonder werk zit. Het lijkt me ontzettend frustrerend om elke week sollicitaties de deur uit te doen en maar niet aangenomen te worden omdat je simpelweg pech hebt nu er 616.000 werklozen zijn en maar 136.000 vacatures. Het lijkt me ontzettend frustrerend om verplicht te worden meer dan een jaar hersendodend onbetaald werk te doen, week in week uit, om een inkomen te krijgen wat onder het minimumloon ligt. Het is iets wat de overheid negeert terwijl ze dit juist zouden moeten oppakken!

Ik zit op het moment toch dusdanig slecht in mijn vel en heb zoveel (financiële) kopzorgen dat ik me op ontheffing van arbeidsverplichting en tegenprestatie beroep. Als alleenstaande ouder met een kind tot 5 jaar ben je namelijk niet verplicht te werken. Dit is trouwens ook iets wat totaal genegeerd wordt. Als je dit benoemt tijdens je gesprek over een uitkering, wordt er gewoon gezegd dat zoiets niet van toepassing is en dat als je je niet aan de verplichtingen houdt, dat invloed heeft op je uitkering. Zo blijkt maar weer dat klantmanagers wettelijk gestelde regels aan hun laars lappen en bewust mensen manipuleren door ze niet op hun rechten te wijzen.

[TS-VCSC-Spacer height=”20″]

De nieuwe particiaptiewet is niet effectief, verminderd niet het aantal uitkeringsgerechtigden en vergroot zeker niet het aantal vacatures. Het is vervelend constant neergezet te worden als klaploper omdat je een uitkering ontvangt. Sommige mensen mogen net zoals ik niet verder met hun studie, komen na het behalen van een diploma niet aan de bak of raken hun baan kwijt door een faillissement. Deze mensen onbetaald werk laten doen in de vorm van een tegenprestatie zorgt er misschien juist voor dat ze verder verwijderd raken van de arbeidsmarkt en het sociale leven, mede door het minderwaardigheidsgevoel en de opgelopen frustraties. Wat mij betreft was de participatiewet gisteren alweer hervormd!

[TS-VCSC-Spacer height=”56″ el_file=””]
 • Birgit
  21 december 2015

  Pfoe, ik lees al een tijd mee, maar dit klinkt als één grote ellende, deze aanvraag.
  Tegelijkertijd lijkt het me goed dat het door de overheid enigszins ‘moeilijk gemaakt wordt’ (al zeg ik niet dat het ZO moeilijk en onaardig hoeft). Tenslotte heb je overal mensen die ergens van profiteren. Helaas ben jij daar de dupe van, maar dat is niet anders in bv de trein, waar je kaartje meer kost omdat er anderen zijn die zwart reizen.

  Wat voor baan zou je graag hebben, behalve ‘iets op je eigen niveau’? Lijkt het niet je ook heerlijk gewoon maar iets te doen? Dat had ik namelijk toen ik afstudeerde en brief na brief verstuurde. Ik ben toen tijdelijk als secretaresse aan de slag gegaan, terwijl ik afgestudeerd ben in rechten… Dus geef het eens een kans. Ik vond het iig heerlijk om even wat simpel werk te doen voor een paar uurtjes, en dan ‘s avonds vol goede moed een nieuwe brief te schrijven voor een baan die ik echt wilde. Overigens geldt het voor iedereen dat je je reiskosten zelf moet betalen wanneer je een baan buiten je woonplaats vindt, tenzij je nieuwe werkgever heel vriendelijk is.

  Heel veel succes!

  P.S. Kleine tip (niet vervelend bedoeld): laat je spelling controleren in je stukken. Je schrijft vaak werkwoorden fout (ik wordt, een 2-jarige verzorgd, van den zotte, de wet verminderd niet, enz…). Als je die foutjes eruit weet te halen is je artikel meteen een stuk professioneler :)

 • lindygeanne1993
  12 december 2015

  Wow, ik heb nooit echt geweten dat het zo streng was allemaal! Ik schrik er gewoon van…
  Ik hoop dat je door een aantal (goede) reacties bezwaar kan maken op een aantal dingen, want dit is voor jou en Maxim geen doen zo..
  Je kunt t Odile! ;)

 • kleineatlasvandewerkelijkheid
  10 december 2015

  Dag Odile,

  hoewel ik hier niet vaak reageer, lees ik wel al een hele tijd mee. Wat dapper dat je hierover schrijft, net omdat het nog te veel een taboe is om een uitkering te krijgen/ er recht op te hebben (want ik begrijp dat dat geen synoniem is).

  Ik kom zelf uit een familie waar studeren als heel belangrijk wordt gezien. Te belangrijk soms, want toen ik een jonge mama werd, stond mijn hoofd daar echt niet naar. Maar mijn ouders zijn ervan overtuigd dat een diploma je kansen geeft.

  Odile, wat ik nooit heel goed heb begrepen: die universiteit waar je vorig jaar zat, en die zo strikt was, was die privaat? Heb jij in de toekomst mogelijk kans opnieuw aan een andere opleiding te beginnen?

  Ik ben zelf Belgisch en ken dus mijn weg totaal niet in het Nederlandse landschap. Maar ik zou je wel echt aanraden hier niet alleen mee te blijven zitten. Als jij je slecht begint te voelen, is dat een teken dat je heel serieus op moet nemen. Is er goede hulpverlening in Nederland? Iemand anders dan een klantmanager die mee kan denken met jou, over wat jij zelf wil, nodig hebt en waar jij en Maxim de volgende jaren naartoe kunnen streven. Als jij verder geen persoonlijke problemen hebt, zou een goede begeleider dat volgens mij in een redelijke termijn moeten kunnen uitzoeken met jou.

  Ik ben ervan overtuigd dat een deel van je huidige stress en slecht voelen verlicht zou worden als jij voor jezelf (en dus niet: wat de overheid vindt dat jij zou moeten doen) weet wat je echt wil. Hoe concreter je ambities, hoe meer moed en optimisme en plannen een mens in het algemeen heeft.

  En tot slot: een leuke blog, ook al is het onderwerp niet leuk. Maar er zit veel persoonlijkheid in. Dat is interessant voor de lezer.

 • willemijnkz
  10 december 2015

  Hoi Odile,

  Wat frustrerend zeg! Als ik jouw was zou ik even een afspraak maken bij het juridisch loket (dat is gratis) en je situatie voorleggen, want volgens mij past je klantmanager een aantal regels niet goed toe. Alleenstaande moeders met kinderen onder de vijf jaar hoeven niet te solliciteren. Daarvoor moet je ontheffing aanvragen. Het kan misschien per gemeente verschillen maar ik zou wel voor je rechten op komen.

  Ik zou op dit moment gewoon op alle baantjes solliciteren die er maar zijn, alles is beter dan de bijstand, en daarna zoeken naar een baan die je leuk vindt. Sterkte.

 • Deborah
  9 december 2015

  Ik snap precies wat je meemaakt. Zelf zit ik ook in de bijstand en heb als alleenstaande moeder dus recht op die 962,63, maar ze hebben je er niet bij verteld dat de KINDERalimentatie daarvan af wordt getrokken, want ja dat is inkomen. Inkomen? Het is GVD voor mijn kinderen het heet niet voor niks KINDERalimentatie! Ik ben dus door bedrijfsovername werkloos geworden, lag toen ook in een scheiding waarbij ik dus de helft van de schulden meekreeg. Ik ruim een jaar niet in de Schuldsanering kon omdat mijn ex niet wilde tekenen en ik dus wettelijk nog getrouwd was. Nu 2 jaar later en weet ik veel hoeveel verplichte sollicitaties en workshops moet ik al blij zijn als ik een reactie op mijn sollicitatie krijg en als ik al bij hoge uitzondering op gesprek mag komen loopt het altijd op t zelfde uit. Ten 1e mijn leeftijd (38) dus ja een stuk duurder dan een schoolverlater en ten 2e mijn kinderen wat ik persoonlijk stom vind en dus ook niet snap.

 • lou
  8 december 2015

  Zelf zit ik ook in de bijstand ( heb een zoontje van ruim 1,5)
  Ik hoef geen tegenprestatie te leveren voor alsnog.
  (Heb nu sinds maart een uitkering en woon sinds juni op mezelf)
  Misschien verschilt het per regio?
  Ik moet minimaal 2 sollicitaties per week doen en af en toe op gesprek bij mijn coach. Misschien ligt het aan mijn situatie dat ze redelijk chill doen. (Ivm huiselijk geweld, gedwongen verhuizing een uitkering nu) maar ik baal heel erg, wil graag aan de bak.
  Ik krijg ook huurtoeslag, zorgtoeslag, kind gebonden budget. Misschien heb jij ook recht op deze toeslagen?
  Maar rot is het wel. Ik ben er zoooo klaar mee. Elke maand alle bankafschriften opsturen, overal op moeten solliciteren, etc..
  Succes!

 • Colleen
  8 december 2015

  Herken mijzelf voor een groot gedeelte in jouw situatie. Ik dacht ook dat als je een kindje onder de 5 jaar hebt je niet verplicht was maar toen ik dit aangaf wezen ze dat ook af, dus vraag me sterk af hoe nu echt zit.

 • Esra
  8 december 2015

  Ik begrijp volkomen wat je schrijft, ik ben 18 jaar. Te ziek om naar school te gaan en te werken en zit ook in de bijstand. Onder de 21 jaar en thuiswonend wat uitkomt op 237€ per maand. Mijn moeder die ook bijstand heeft door dezelfde ziekte kan mij niet bijstaan. Maandelijks zijn mijn inkomen hoger als mijn uitgaven. Nu moet ik mij “gelukkig” prijzen met het feit dat ik nog wat spaargeld heb, waarbij ik het elke maand kan bijstorten. Maar ja, ook dat raakt op…. mijn vriend stortte mij de afgelopen 2 maanden wat geld om zo mijn medicijnen te betalen die niet vergoed worden en voor mijn hart zijn (55€ per doosje), en dat word deze maand ingehouden want de gemeente ziet het als inkomen. Ik vind het bespottelijk dat ze op deze manier jonge (en oudere) mensen de shit in helpen. Achterstanden, betalingsregeling achter betalingsregeling… ik hoef geen tegenprestatie te leveren, eerst wel. En omdat ik toen een aangepaste baan gevonden had in de zoektermijn is mijn uitkering afgewezen. Na 2 maanden werken ging het niet meer, van 8 uur belastbaarheid per dag met 1x 1,5u bedrust naar 16-24 per dag bedrust, omdat ik het “moest proberen”. Nu mag ik eerst herstellen van een operatie aan beide benen, dan word ik geopereerd aan mijn hart gevold door 10 weken opname in een revalidatie centrum en dan?? Begint de ellende dan weer opnieuw omdat ik wel gezond genoeg zou zijn? Onuitstaanbaar vind ik het. Bij mij gaat het alleen over de zorg van mijzelf maar jij hebt de zorgen van jou zoon, die niets aan jou situatie kan doen en waarvan jij niet wilt dat hij de dupe is. Vluchtelingen betalen zo zoveel voor (wat ook goed is, zei moeten ook geholpen worden) maar moeten ze nier eerst even naar het eigen land kijken waarbij steeds meer mensen in de problemen komen door alle zieke regeltjes?

  • Esra
   Esra
   8 december 2015

   Ik bedoel natuurlijk uitgaven hoger als inkomen.

 • Lieke
  8 december 2015

  Ach Odile, ik wou dat ik er wat aan kon doen, wat ontzettend vervelend dit! Heel veel sterkte en succes!

 • Vlijtig Liesje
  8 december 2015

  Ik vind het idee van een tegenprestatie zo gek nog niet eigenlijk. Ook met het idee dat het misschien de kans op een betaalde baan vergroot.

  En het is toch eigenlijk prachtig dat er uitkeringen bestaan en dat je die ook krijgt?

  • Suus
   Vlijtig Liesje
   8 december 2015

   Je hebt het stuk niet écht gelezen of wel?

  • Suus
   Vlijtig Liesje
   8 december 2015

   Je hebt het stuk niet écht gelezen, of wel?

   • lara
    Suus
    13 december 2015

    Ik ben het met vlijtig liesje eens.
    ik heb het hele stuk gelezen en vind het persoonlijk nogal eenzijdig geschreven.

    Het is nogal fel om te zeggen dat klantmanagers bewust mensen manipuleren. Jouw ervaring mag dan negatief zijn, maar dan hoef je niet iedereen over een kam te scheren. Zeker niet als je van anderen verwacht dat ze alle mensen met een uitkering ook niet over een kam scheren als klaploper.

    er zijn genoeg landen waar er niet een bijstandsregeling bestaat. Daar krijg je simpelweg niets. Je mag best dankbaar zijn voor de bijstandsregeling.

    daarnaast vind ik er ook niets mis mee om te gaan werken bij de v&d of als schoonmaakster, ook al ben je hoog opgeleid. Er zijn genoeg mensen die dit werk aanpakken om van daaruit naar een andere baan te zoeken. In deze tijd is het niet meer zo vanzelfsprekend om een direct een baan op je niveau te vinden. Het staat ook nog eens goed op je cv, want je laat zien aan werkgevers dat je graag wilt werken.

    Ook de tegenprestatie vind ik niet gek. Zie het als mogelijkheid om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en gebruik het in je cv als werkervaringsplek.

    Al met al snap ik dat het een situatie is waar je liever niet in wilt zitten. Maar ik ben ook van mening dat je dankbaar mag zijn voor het bestaan van zo’n regeling.

    • Sanne
     lara
     1 januari 2016

     PRECIES wat Lara zegt!
     Waarom niet een tegenprestatie?
     En waarom niet een “mindere” functie? Als je er per saldo meer mee overhoudt snap ik echt niet dat je dit niet zou willen. Je kunt dan toch altijd nog ondertussen zoeken naar iets anders.

     Uiteindelijk heb je zelf je studie niet gehaald en heb je zelf niet voor een nieuwe baan kunnen zorgen. Ik vind persoonlijk niet dat je dan thuis kunt gaan zitten met een bijstandsuitkering (die uiteindelijk wél betaald wordt door mensen die wel werken).

     Maar goed, dat is mijn mening en dat betekent niet dat ik je frustratie niet snap.
     (BTW een gastouder is een stuk goedkoper dan een psz en als je wel een baan onder je niveau aanneemt krijg je ook weer de toeslag ;) )

 • wendy
  8 december 2015

  Wat frustrerend allemaal!! Ik wordt er helemaal kwaad van als ik dat zo lees! Dat ze zo met mensen omgaan die al niet in een makkelijke situatie zitten…

 • Tim
  8 december 2015

  Als ik het goed heb is de 10% aftrek ook niet terecht. Volgens mij geldt dat alleen bij het missen van een startkwalificatie ofwel een MBO niveau 2 of hoger, HAVO of VWO diploma. En gezien jij met je hbo propedeuse op VWO niveau zit zou dat niet mogen gelden.

  Volgens gemeente Den Haag (willekeurige vonst op Google) is een schoolverlater: “Jongeren tussen de 18 en de 23 jaar die zonder startkwalificatie stoppen met school worden voortijdig schoolverlaters genoemd”. Let daarbij op het woord ZONDER. Ik neem aan dat deze definitie in heel nederland gebruikt wordt. Het geeft je in hopelijk en basis om bezwaar aan te tekenen.

  Succes, Tim

 • Rosie
  8 december 2015

  Wat zit je in een ontzettend vervelende situatie. Ik kan me heel erg voorstellen dat je er kopzorgen van hebt. Als het financieel niet lekker gaat is dat zo moeilijk. Ik heb zelf gewerkt als persoonlijk begeleider van mensen die mij betaalden via hun PGB. Toen dat allemaal naar de SVB ging zijn er zoveel fouten gemaakt dat ik een half jaar (!!!!) Geen salaris heb ontvangen. Verschrikkelijk was het. Niemand die je wil helpen, medewerkers die je voorliegen. Als de overheid iets van jou nodig heeft weten ze je gelijk te vinden maar als je hun nodig hebt hoo maar.
  Wat ik wel vervelend vind in je artikel is dat je zo negatief praat over klantmanagers in het algemeen. Ik geloof best dat er rotte appels tussen zitten (die zijn overal) maar dit zijn ook gewoon mensen die hun werk uitvoeren op basis van de regels zoals de overheid het hun opgedragen heeft. Mijn beste vriendin is een hele tijd klantmanager geweest en reken er op dat het echt geen makkelijk werk is. Natuurlijk heb je mensen zoals jij, die dolgraag willen werken en dat moet je als klantmanager zien. Maar geloof mij, nav haar verhalen, een enorm groot percentage van de mensen in de bijstand belazerd de boel en het is de taak van de klantmanager om ervoor te zorgen dat ‘onze belastingcenten’ gaan naar mensen die het echt nodig hebben! Ik had je echt een klantmanager als mijn vriendin gegund. Zo begaan met mensen die er echt voor gaan. Ik hoop en duim voor je dat je snel een baan vind die je gelukkig maakt, het is heel moeilijk (ik heb zelf ook in deze situatie gezeten) maar er komt vast een keer iets moois op je pad. Voor zover ik je ken natuurlijk heb je dat in mijn ogen zeker verdiend!
  Liefs!

Add Comment

En de winnaars zijn…
Pakjesavond bij huize Go, mommy, go