9 redenen waarom je vandaag nog een bakfiets moet aanschaffen

Posted In:Lifestyle | Ouderschap
Ik ben een bakfietsmoeder en I’m proud of it! Sinds de komst van de tweede telg hoor ik bij het clubje moeders (en vaders) wat een bakfiets in haar bezit heeft. Nee niet zo’n gezellig formaatje, maar gelijk één van de grootste. Ik heb immers geen rijbewijs en dus besloot ik het niet half te doen, maar gelijk goed. In dit artikel vertel ik graag waarom ik zo blij ben met mijn bakfiets en wat de absolute voordelen zijn.

Ik kwam op het idee om een bakfiets aan te schaffen toen ik zwanger was van mijn tweede zoon. Hij zou in september arriveren en in november zou mijn oudste zoon naar de basisschool gaan. We kozen niet voor de dichtstbijzijnde school hier een paar straten verderop, maar een school over het spoor, omdat we bij deze basisschool een goed gevoel hadden. Dat betekende echter wel dat het een stukje verder van huis is en dat het nog een paar jaar duurt voordat M. zelf naar school mag lopen of fietsen.

Ik begon na te denken wat voor ons de beste optie zou zijn: A. met de benenwagen elke dag op en neer en dus even onderweg zijn of B. een bakfiets aanschaffen. Uiteindelijk koos ik voor de laatste optie, omdat deze simpelweg de meeste voordelen had. Vandaag zet ik die voordelen graag uiteen.

1. Je kunt je bakfiets verzekeren

En dat is absoluut geen verkeerde mogelijkheid als jouw bakfiets bijna 2000 eurootjes heeft gekost! Denk bijvoorbeeld aan een fietsverzekering van Centraal Beheer. Dan is je bakfiets onder anderen verzekerd voor diefstal, schade door een aanrijding of door schade door het omvallen van de fiets.

2. Fietsen is gezond

Als niet-sporter kan ik wel wat beweging gebruiken. Met een bakfiets kan ik mijn kinderen niet als excuus gebruiken niet te gaan fietsen, omdat het niet past of iets dergelijks. Mede door ruim 30 kg vooruit te trappen ben ik sinds mijn bevalling al 20 kg afgevallen!

3. Bak(ken) vol ruimte

Misschien wel het allergrootste voordeel als je eigenaar bent van een bakfiets. Of je nou de kleinste variant hebt of de grootste zoals ik, je hebt hoe dan ook meer ruimte dan op een normale fiets. In de grootste variant kun je zelfs een Maxi-Cosi, twee kinderen en een boodschappentas kwijt!

4. De baby kan mee

Voor mij was dit ook één van de belangrijkste punten om een bakfiets aan te schaffen. Ik wilde mijn oudste zoon samen met de baby snel naar school kunnen vervoeren, dus lopen was tweede keus. Je mag een baby pas mee op de fiets nemen als hij of zij goed zelfstandig kan zitten,dus bij een pasgeboren baby is hier sowieso geen sprake van. Door een beugel voor een autozitje in de bakfiets te monteren kon Noël al met 8 weken mee.

Bron

5. Er zijn verschillende zitjes te koop

Als je baby echt nog jong is kun je hem dus meenemen in de Maxi-Cosi door een beugel te monteren. Daarnaast zijn er nog andere zitjes te koop om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren. Zo kun je een babyschaal gebruiken vanaf geboorte en peuterschaal aanschaffen als je kindje 7 maanden is. Deze zitjes zijn lekker zacht door de schapenvacht. Ook zijn er verschillende enkele en dubbele kussens en zelfs een hoofdsteun te koop, zodat je kinderen aangenaam zitten. Je zou zelfs je BoBike mini in de bakfiets kunnen monteren met een speciale beugel. De opties zijn eindeloos!

6. Het is veilig

Je kind in de bakfiets vervoeren is heel erg veilig. De bakfiets trapt bijvoorbeeld erg stabiel en zal nooit zomaar omvallen. Doordat er zoals hierboven genoemd verschillende zitjes te koop zijn, zit je kind altijd stevig en beschermd. Ook hebben de meeste bakfietsen gordeltjes en anders kun je deze altijd nog kopen.

7. Tweedehands

Als je een nieuwe bakfiets te duur in aanschaf vindt, kun je altijd eens rondkijken op Facebookgroepen of Marktplaats. Er worden ontzettend veel goede bakfietsen tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden.

8. Lekker droog

Voor mijn bakfiets heb ik een mooie tent die ik over de bak kan zetten zodat mijn bloedjes lekker droog zitten als het met bakken uit de hemel komt. Dit was met strenge vorst ook wel erg fijn moet ik zeggen. Helaas zit de bestuurder nog altijd niet droog… Alles voor de kinderen!

9. Als een speer met elektrisch

Voor de luie mama’s & papa’s of moeders met een gezin zo groot als een voetbalelftal, heb je zelfs de mogelijkheid een elektrische bakfiets aan te schaffen. Grapje natuurlijk, ik zou er zelf maar wat graag één willen!

Heb jij ook een bakfiets?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking.

 

  • Tips voor Papa's
    19 mei 2018

    Wij hebben ongeveer een jaar geleden onze elektrische bakfiets gekocht en het is by far de beste aankoop van de afgelopen jaren. Alle voordelen die je beschrijft herken ik ook zeker!
    Ondanks dat het een hele investering is, is het echt de moeite waard. Vooral omdat mijn vrouw maar klein is en ze echt niet met 2 kids op haar Mamafiets durfde te fietsen.

Add Comment

Gevulde geroosterde paprika met couscous
Nikki beviel met 31 weken van een prematuur kindje – Bevallingsverhaal #2