Je kind veilig in de zon

6 tips om je kind veilig in de zon te laten spelen

Dat de zon steeds vaker schijnt is natuurlijk heerlijk en ik denk dat je er ook niemand over zult hoort horen klagen. Toch is het opletten geblazen met kleintjes. Zeker in Maxim zijn geval omdat hij toen hij 1 jaar oud was brandwonden heeft opgelopen en dit wat consequenties met zich mee brengt als het zonnig is. Hier volgen wat tips om je kind veilig in de zon te laten spelen.

1

Smeer je kind altijd in en het liefste met factor 50. Ik gebruik voor Maxim de zonnebrandcrème van Nivea en Lidl en deze werken beide perfect; Maxim is nog nooit verbrand. Omdat hij brandwonden heeft gehad, smeer ik hem altijd in, dus ook als we even op de fiets gaan of als hij in de schaduw zit. Dit raad ik iedere ouder om te doen want voor een rood huidje hoeft je kind echt niet een uur in de zon te staan.

De meningen van experts over insmeren met zonnebrandcrème verschillen constant. De ene keer wordt er gezegd dat je je kind wel moet insmeren, de andere keer wordt er gezegd dat je je kind beter niet kunt insmeren vanwege schadelijke stoffen in de crème. Enerzijds wordt er gezegd dat je het beste één keer met een hoge factor kunt smeren en anderzijds dat je regelmatig moet smeren. Voor mij geldt dat ik Maxim 1 keer goed insmeer (tenzij hij in het water is geweest, dan doe ik het nog een keer). Vooralsnog gaat dit perfect. Je kindje in de schaduw laten zitten en spelen is eigenlijk het beste. Een kind wat super bruin ziet ziet er op het eerste gezicht super schattig en gezond uit, maar is het wel zo gezond? Iedereen moet zijn of haar eigen mening hierover vormen, maar wellicht is het een idee om er wat over te lezen en je erin te verdiepen.
Odile
2

Zorg dat je kind zoveel mogelijk in de schaduw zit. Op die manier weet je zeker dat hij of zij niet verbrand en bovendien biedt het verkoeling. Als je naar het strand gaat kun je bijvoorbeeld een parasol of tentje meenemen waar je kind onder/ in kan spelen.

Pin it!

3

Zorg dat je kind zo vaak mogelijk kleding aan heeft. Dit helpt natuurlijk ook tegen verbranden. Je kunt kiezen voor een romper met mouwtjes, een shirtje maar je hebt ook speciale ‘suits’ of shirtjes die zelfs bescherming bieden tegen uv-straling en ook lekker blijven zitten als je kind nat wordt.

4

Neem altijd iets van een hoedje of petje mee. Soms is de zon feller dan je denkt en hoofdbedekking geeft wat bescherming. Je hebt hoedjes waarbij er in de nek een flapje stof zit (geen idee hoe ik het anders moet verwoorden) waardoor ook het nekje niet verbrand. Ze zijn misschien niet heel tof om te zien, maar bieden wel bescherming.

5

Als je kind nog veel in de wandel- of kinderwagen zit, kun je je kind in de schaduw laten zitten door een grote hydrofiel aan de kap te bevestigen. Nog handiger is een dooky (weet ik uit eigen ervaring) die je op elke kinderwagen of buggy kunt klikken en kunt oprollen. Ze zien er ook nog eens leuk uit! Let wel op hoe je het bevestigd. Maak het bijvoorbeeld vast aan de kap en duwstang zodat er voldoende frisse lucht in de kinderwagen komt!!

Ijsvormpjes van Hema, €3,50
6

Geef je kind voldoende te drinken. Ook kindjes zweten met warm weer veel en verliezen op die manier veel vocht. Eten is minder belangrijk als drinken! Als je kind niet zo’n grote drinker is kun je zelf een ijsjesvorm vullen met lekkere (gezonde) dingen. Geloof me, dat gaat er bij elk kleintje wel in! Een stuk komkommer lust ook bijna elk kind wel en laat daar nou ook net veel vocht in zitten.

Heb jij nog een goede tip?

 • Gerdi Atema-Alkema
  Gerdi Atema-Alkema
  28 mei 2017

  Handige tips!

 • Laura Aarts Manse
  Laura Aarts Manse
  28 mei 2017

  Wij hebben in de tuin twee hele grote parasols staan. Verder loopt die buiten beschermd met zonnebrand en een hoedje met dit weer

 • Charlotte Habraken-van Der Heijden
  Charlotte Habraken-van Der Heijden
  28 mei 2017

  Dat petje vergeet ik nog wel eens. Verder smeer ik inderdaad goed en probeer ik zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

 • Fleur Veldkamp
  Fleur Veldkamp
  28 mei 2017

  Goede tips! Wij hebben een zonnedoek in de tuin, dat geeft wat meer speelruimte dan onder de parasol

 • mamasliefste
  28 mei 2017

  Goede tips (ook in de comments) Wij hebben in de tuin ook een groot zonnedoek gespannen om onder te spelen. Dat geeft vaak wat meer speelruimte dan alleen een parasol

 • Cassandra Pater
  Cassandra Pater
  28 mei 2017

  Handige tips! Om het hoofd goed koel te houden kun je idd zoals marguerita zegt een petje nat maken en op zetten. Ik deed dit ook altijd op festivals bij extreem warm weer. Hoofd koel houden is namelijk 1 van de belangrijkste dingen

 • Miriam Goudsmit
  Miriam Goudsmit
  27 mei 2017

  Mijn dochter had vorig jaar een zonnesteek. Dat is echt geen pretje!

 • Rory Blokzijl
  Rory Blokzijl
  27 mei 2017

  Ik heb sinds vorig jaar de pakjes (tankini’s) met UV-bescherming ontdekt. Dat was al superfijn. Maar het soepele en flexibele waterpetje (zo noem ik het maar) met klep voor en ‘matje’ achter vind ik persoonlijk ideaal. Ook dat petje heeft een ingebouwde UV-bescherming. Ik begrijp echt niet dat ik dat niet eerder heb gedaan. En verder wil ik ons dochtertje het liefst tussen 12 en 15 uur, maar in ieder geval tussen 13 en 15 uur uit de zon houden. Op vakantie gaan we dus echt het huisje in. Oh en als baby helemaal niet in de zon. En met wandelen altijd een parapluutje.

 • Marguerita Suddaby
  Marguerita Suddaby
  27 mei 2017

  Een petje natmaken in water om het hoofd iets koeler te houden

 • Otta
  17 juni 2016

  Ik laat mijn kinderen regelmatig wennen aan de zon en smeer ze zeker niet in als ze in de schaduw zitten of aan het begin van de lente.
  Als we een dagje naar een meertje gaan gebruik ik extra vierge kokos olie (boter) en dat werkt hier prima voor ons en is bovendien goed voor het milieu en water.
  Al die chemische zonnebrand middeltjes op je huid en in het oppervlakte water lijkt me niet gezond.

 • Ineke
  13 juni 2016

  Hier maken we moedermelk ijsjes zodat hij lekker kan smullen :)

 • iooon
  21 juni 2015

  Ik las ook de tip om met moedermelk ijsjes te maken, voor de borstvoedende mama. :)

 • Tips voor Papa's
  17 juni 2015

  Goede tips inderdaad!
  Het Dooky is inderdaad superhandig!
  Ook wij gebruiken zonnebrand met hoge factor en hebben laatst een zwempakje/wetsuit voor zoonlief gekocht bij de Primark: werkt prima!
  De tips van de ijsvormpjes gaan we zeker gebruiken!

 • Olga
  17 juni 2015

  Ik denk dat ik dezelfde dingen voor mijn kind wil/doe als ik zelf toepas. Dat zei ik deze week nog tegen mijn moeder; wat je zelf niet wilt (zoals verbranden), dat gun je je kind ook niet. Heel simpel.

 • Marloes
  17 juni 2015

  Goed om hier aandacht aan te besteden Odile! Wat ik mezelf altijd afvraag, kan een kindje niet gewoon ‘normale’ zonnebrand gebruiken ipv de versies die speciaal voor kids zijn. Ik ga er nog eens research naar doen voor de vakantie begint. Een beschermend zwempakje is idd ook een goede optie!
  – X Marloes

  • Odile
   Marloes
   17 juni 2015

   Goede vraag Marloes! Ik zal me er binnenkort ook eens in gaan verdiepen :)

   • Riz
    Odile
    23 juni 2015

    Goed artikel! Je hebt van Lancaster de kids lijn, bestand tegen zand en water! Die gebruiken we zelf ook, hoef je niet elke keer na t zwemmen te smeren! zo hebben we 1 tube voor t hele gezin!

 • Malou
  17 juni 2015

  Goede tips! Als de zon schijnt, smeer ik Nomi altijd in met factor 50 en ik heb precies zo’n petje als op de foto :)

Add Comment

13 non-food traktaties die je zelf kunt maken
8 tips om je was écht schoon en zacht te houden met behulp van je wasdroger