Werktijden

Posted In: Persoonlijk

Toen ik naar Spanje verhuisde moest ik behoorlijk wennen aan de werktijden hier. Helemaal na in Denemarken en Duitsland gewerkt te hebben, voordat ik hier heen kwam, voelde het alsof ik ineens oneindige dagen had. De 9 tot 5 kantoorbaan bestaat hier gewoon niet (5 uur? Dan ben je net weer gaan zitten na je lunch) en het is waarschijnlijk meer iets van 9.30 tot 20.00.

 

Lange dagen en lange lunchpauzes

Natuurlijk blijft de vraag altijd hoe efficiënt zulke lange dagen eigenlijk zijn. Een typische dag op mijn kantoor begint zo tussen 9 en 10 (de meeste mensen beginnen om half 10 maar het is ook helemaal niet vreemd om mensen nog na 10en binnen te zien komen) maar, dan heb je vaak nog niet echt ontbeten. Dus dat het eerste agenda item.

 

Dan is er natuurlijk de beruchte lange lunchpauze in Zuid-Europa (ok, niet iedereen neemt elke dag een 2uur durende pauze tussen de middag maar de optie is er wel en het is totaal niet gek om ergens lekker te gaan lunchen en 2uur later terug te komen) en de meeste mensen vertrekken waarschijnlijk ergens tussen 19 en 20h. Maar ook hier geldt, na 20en zijn er nog genoeg mensen op kantoor.

 

Productief?

Er is vaak discussie over de productiviteit in verschillende landen maar ik geloof eigenlijk gewoon niet in 12u lang super productief zijn. Ik denk niet dat we ervoor gemaakt zijn om zo lang met volle aandacht te werken en echt iets neer te zetten. Mensen zijn nu eenmaal geen machines die gewoon maar door kunnen gaan.

 

Dus waarom zijn we zoveel uur op kantoor hier in Spanje? Wie proberen we voor de gek te houden? Ok, misschien als je aan het begin van je carrière staat, begin 20, net afgestudeerd, vol energie en vastbesloten om te laten zien dat jij de extra mile gaat dan valt er wat voor te zeggen om lange dagen te maken. Maar, dan heb je waarschijnlijk ook nog geen familie, misschien woon je nog alleen en is er niemand die thuis wacht tot je een keer klaar bent met werken. (Dan nog zou ik andere activiteiten kunnen bedenken om m´n avonden mee te vullen dan op kantoor blijven maar ok dat is een andere discussie)

 

Het sociale leven van Spanjaarden

Het moet wel gezegd dat in Spanje het hele sociale leven zich ook veel later afspeelt dan wat ik gewend was van Noord Europa dus je kunt prima tot 21u op kantoor blijven en daarna nog naar de sportschool gaan of met vrienden een hapje gaan eten. Spanjaarden leven sowieso later dan wij, maar dan nog… ik moet mezelf nog maar naar de gym zien te slepen na 21u, mijn hoogstwaarschijnlijke bestemming na zo´n lange dag op kantoor is een serietje op de bank. Dus ja, je kunt hier in Spanje hele lange werktijden met een sociaal leven combineren maar ik zie dit een beetje als een vicieuze cirkel want dat betekent ook dat je veel later naar bed gaat, vaak later opstaat en dus ook later naar kantoor gaat… En zo is het kringetje weer rond.

 

Maar sinds ik moeder ben begrijp ik nog veel minder van de werktijden. Als je toch een familie thuis hebt waarom zou je dan in godsnaam zolang op kantoor willen blijven hangen? Ik ben altijd blij als ik nog een paar uur met Lucas kan doorbrengen voor hij naar bed gaat. Ik denk eigenlijk dat ik efficiënter op werk geworden ben sinds ik moeder ben omdat ik dezelfde hoeveelheid werk in minder tijd wil doen en dus op tijd naar huis kan gaan. En als dat betekent dat er minder koffiepauzes zijn, ik eerder moet beginnen ´s ochtends (kan sowieso nou niet echt zeggen dat ik vaak uitslaap met een peuter in huis) en een snelle lunchpauze neem, prima, works for me. Helaas wordt het me soms wel lastig gemaakt met afspraken die pas om 18, 18.30 of zelfs 19u worden ingepland…

 

Naar een andere timezone?

Er is het laatste jaar een discussie gaande of dat Spanje naar de timezone van het VK moet gaan (dus 1 uur eerder dan nu in Spanje en Nederland) omdat dat al deze problemen (tot laat werken, weinig tijd met familie, laat eten, laat naar bed, daardoor structureel te weinig uur slapen, etc.) zou oplossen. Eerlijk gezegd denk ik dat het meer een cultuur dingetje is, met de klok een uur terugzetten hebben we misschien een week het “jetlag effect” voordat we weer over gaan op de orde van de dag met alles laat en oneindige dagen op kantoor…..

    Add Comment

    Lingerie tijdens de zwangerschap
    Kletspraatje: aan het werk, verliefd & bovenal gelukkig!