10 opvoed dont's

De 10 opvoed don’ts

Wanneer het op opvoeden aankomt is er helaas geen boek wat je precies vertelt welke opvoeding bij jou als ouder – en nog belangrijker – bij jouw kind past. Er zijn geen vastgestelde regels en iedereen heeft een ander beeld van wat een goede opvoeding is, misschien is het juist dat wat het zo moeilijk maakt! Maar er zijn wel wat puntjes die je pedagogisch gezien beter niet kunt doen die ik de 10 opvoed don’t noem.

De 10 opvoed don’ts infographic

Mijn grootste valkuilen qua opvoed don’ts zijn nummer 8 & 9 en dan voornamelijk wanneer ik al weken amper 5 uur slaap per nacht haal, als ik het druk heb of bijvoorbeeld ziek ben. Laatst was ik in de Hema en had ik geen buggy bij maar wel een zware boodschappentas. Ik was helemaal kapot en wilde zo snel mogelijk naar huis toen Maxim besloot op de grond te gaan liggen. Niet huilend, gewoon met zo’n ondeugend gezicht. Zoals altijd liep ik uit zijn zicht in de hoop dat hij dan vanzelf wel zou bijdraaien. Zelfs toen een mede-moeder me bijstond en tegen Maxim zei dat ik al weg was, lachte hij gewoon naar haar alsof hij wilde zeggen: “Mij hou je niet voor de gek!” De grote boef. En toen deed ik iets waarvan ik altijd tegen mezelf zeg dat ik het niet moet doen: ik kocht een doosje smarties en beloofde dat hij die zou krijgen als hij keurig mee zou lopen. Het werkte die keer maar ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat we weer in de stad lopen en hij hetzelfde verwacht..

Een ander voorbeeld. Een tijdje geleden zei ik ‘s avonds tegen Maxim dat we de volgende dag, dus morgen, naar zijn tante en oom zouden gaan met de trein. Normaal gesproken kon ik hem dit zeggen maar nu was er iets veranderd. Hij weigerde namelijk nog te gaan slapen en had het steeds over zijn shirt, broek, schoenen en jas aandoen om met de trein naar zijn tante te gaan. Helaas kwam de uitleg van ‘morgen’ te laat en ging ‘eerst nog even slapen’ er niet meer bij hem in. Dit resulteerde in een avond vol gedrein, gejammer en gehuil. Tja, ik kan niets anders zeggen dan dat het toch echt mijn eigen schuld was.

Wat zijn jouw valkuilen?

    Add Comment

    Drie jaar na de positieve zwangerschapstest
    Favoriet: Let’s talk cameras!