Etiquette voor kinderen: zo maak je van je kind een goede en nette eter #1

Eigenlijk heb ik wat betreft eetgewoontes niets te klagen als ik naar mijn zoontje kijk. Over het algemeen eet hij alles, hij eet goed en in de meeste gevallen netjes. Als ik filmpjes of foto’s van een etende Maxim plaats krijg ik zeer regelmatig reacties als: “Blijft dat shirtje zo schoon?!” en “Wat houdt hij zijn vork/ lepel goed vast” of “Wat eet hij netjes met zijn mond dicht!”. Wil je weten wat mijn geheim is? Lees dan vooral verder en volg deze korte korte cursus die ik gekscherend ‘Etiquette voor baby’s, peuters en kleuters‘ noem.

Baby

De meningen zijn nogal verdeeld over of je met 4 of 6 maanden moet starten met hapjes en aan die discussie ga ik me dan ook niet wagen. Ik begon met 4 a 5 maanden met het geven van een paar lepeltjes en het heeft heel erg lang geduurd voordat ik echt hele hapjes gaf. Dat had onder anderen te maken met het feit dat mijn baby een gezellig dikkerdje van zichzelf was en omdat het voor mij vooral belangrijk was dat Maxim zijn mondspieren op een andere manier zou gaan leren gebruiken.

1

Starten met groente
Moet je nou met groenten starten of met fruit? Ik ben met groente begonnen omdat ik het logisch vond klinken mijn zoon eerst aan groente te laten wennen omdat de meeste kinderen de smaak van groente minder lekker vinden. Ik was bang dat Maxim geen groente zou gaan eten, was ik met fruit gestart. Ik begon met een minuscule hoeveelheid van een paar lepeltjes per dag (uit een potje) om hem gewoon te laten oefenen en proeven.

2

Starten met één smaak
Omdat je kind erg moet wennen aan nieuwe smaken, is het verstandig om te beginnen met één smaak en deze een aantal dagen achter elkaar te geven. Onderzoek wijst namelijk uit dat een kind een smaak soms wel 10 tot 15 keer moet proeven voordat hij of zij het lekker vindt. Dit merkte ik bij Maxim vooral met bloemkool, daar leek hij maar niet aan te kunnen wennen. Ik ook niet trouwens, wat een penetrante lucht! Nu is hij echter wel dol op bloemkool.

3

Uitbreiden
Zodra je baby gewend is aan die ene smaak, kun je het gaan uitbreiden met een andere smaak en zo de eerste twee stappen steeds herhalen. Het maakt dan niet uit of het om groente of fruit gaat, al merkte ik wel bij Maxim dat fruit er gelijk als zoete koek in ging. Vervolgens kun je smaken ook door elkaar gaan mengen en steeds iets grotere hapjes geven. Kijk hierbij goed naar de behoefte van je kind.

4

Eerst het mondje leeg
Met goede eetgewoontes kun je al starten als je kind nog baby is. Bijvoorbeeld door je kind pas een nieuw hapje te geven als het mondje echt helemaal leeg is, maar ook door zelf het goede (eet)voorbeeld te geven vanaf het moment dat je kind jou ziet eten.

Messy baby eating

Bron afbeelding

 

Dreumes

Vanaf 1 jaar is baby geen baby meer, maar een heuse dreumes. Ze willen steeds meer zelf doen, inclusief eten. De perfecte tijd om je kind wat eet manieren aan te leren. 

5

Vork of lepel aangeven
Als je kind een aardige motoriek heeft en interesse voor bestek, kun je hem of haar leren met bestek te eten. Ik deed dit door Maxim al vrij vroeg zijn vork met eten aan te geven. Hij pakte hem dan om de vork (weliswaar ietwat onhandig in het begin) in zijn mondje te stoppen en hem vervolgens weer terug te geven. Ja het betekent dat je nu zelf niet even rustig kunt eten, maar des te eerder eet jij je maaltijd warm als je kind echt zelfstandig kan eten.

6

Goed eetgedrag belonen
Eet je kind netjes? Laat dit dan ook merken en spreek het uit! Als je dreumes ziet dat je trots bent, zal hij een volgende keer weer netjes willen eten. Eet je kind een keer niet zo netjes of zijn bordje niet leeg? Maak hier dan geen drama van. Geen kind is er slechter van geworden door met een iets minder gevuld buikje naar bed te gaan. Wat ik in ieder geval nooit heb gedaan is iets anders te eten aanbieden. Kinderen zijn slim en ze zullen al snel merken dat ‘negatief’ gedrag beloond wordt. In dit geval met iets wat ze wel lekker vinden om te eten. Morgen weer een nieuwe dag!

7

Houd het gezellig aan tafel
Het is misschien wat ongewoon, maar bij mij mag tijdens het eten muziek aan op zacht volume. Maxim houdt van dansen & muziek en ik ook. Zo blijft eten leuk. Eet je kind niet zo netjes? De beste manier is dan om hem af te leiden met bijvoorbeeld een leuk gesprekje of gekke bek. Je dreumes zal waarschijnlijk beter eten als eten iets gezelligs en van het gezin is dan wanneer er altijd strijd is aan tafel.


Lees hier deel 2


Etiquette voor peuter & kleuter

Read more
Bron header afbeelding
Author

Odile is 26 jaar en moeder van zoontje Maxim ('13). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar inmiddels gelukkig in de liefde en zwanger van de tweede. Ze is de oprichtster van & schrijfster op www.gomommygo.nl, schrijft columns voor Babybytes.nl en zou het liefste nog een te gekke parttime baan vinden!

Latest comment
  • Leuke tips. Vooral de tips over de baby vond ik heel nuttig.

Plaats een reactie

Free printable Sinterklaas aftelkalender
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang de aftelkalender direct in je inbox!
Free printable Sinterklaas aftelkalender
Free printable Sinterklaas aftelkalender